Başvuru yapmak isteyen ve İdari Hâkimlik sınavı ne zaman diye merak eden adayların Mart ve Nisan aylarında Denizbank, Halk Bankası, Kuveyt Türk, Akbank, Ziraat Bankası ve Türkiye Ekonomi Bankasının tüm şubelerinden ve ya internet aracılığı ile ya da Postanelerden sınav ücreti olarak ÖSYM de belirtilen rakamı yatırmaları gerekmektedir.

Bu işlemin ÖSYM ye başvuru yapılmadan önce gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ücret ÖSYM sitesinin ödemeler sayfasında belirtilmiştir. Açık öğretim Fakültesinin İİBF bölümlerinden mezun olanlar için sınav içeriği şu şekildedir. Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri toplam 30 soru olarak sorulur ve Alan Bilgisi Testi uygulanır.

Genel Yetenek ve Kültür Testlerinde Türkçe, Matematik, Türk medeniyetleri, Atatürk İlke ve İnkılapları, Temel Yurttaşlık Bilgisi ve çoktan seçmeli sorular, Alan Bilgisinde ise; Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku, Borçlar Hukuku, Medeni Hukuk, Vergi Hukuku ve Maliye konularından sorular gelecektir. Şayet bu sorulardan 70 ve üzeri not alanlar olursa mülakata hak kazanmış olacaktır.

İdari Hâkimlik Sınavı Başvuru Şartları:

 İlk şartı Türk vatandaşı olmaktır. İdari Hâkimlik sınavı 2016 yılı için adayın sınavın yapıldığı tarih itibariyle 35 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. Hukuk Fakültesini bitirmiş olmak. Yabancı bir Hukuk Fakültesinden mezun olunmuş ise eksik olan derslerin sınavlarına girip başarı belgesi alınmış olma şartı var. İİBF ve Siyasal Bilgiler mezunu olmak ancak bu bölümdekiler hukuk fakültesinden mezun olup başvuran adayların yüzde yirmisini geçmiyor. Kamu haklarından yasaklı olmamak, askerlikle ilgisi bulunmamak (hizmeti tamamlamış, ertelemiş ya da yedeğe geçirilmiş olmak). Vücut ve akıl sağlığı yerinde olmak. Konuşmaya ve ya organların hareketini kontrol etmeye engel derecede fiziksel özrün bulunmaması şarttır.Sabıka kaydının temiz olması gerekir. Son olarak idari hâkimlik sınavı şartları gereği, hâkimlik ve ya savcılık mesleğine yakışmayan davranışlarda bulunmamış olmak gerekmektedir.

Kamu Personel Sınavına Girmek Gerekir mi?

İdari Hâkimlik sınavı için KPSS şartı yoktur. Direkt olarak sınava başvuru yapılabilir. İlgili bölümlerden mezun olmak ve belirtilen şartlara uymak yeterlidir. İdari Hâkimlik Sınavı 2016 yılında iki aşamada yapılacaktır. İlki yazılı ikincisi sözlü sınav şeklinde ayrılmıştır. Yazılı sınav ÖSYM tarafından yapılır. İki buçuk saat sürer. Sözlü sınav ise Adalet Bakanlığı tarafından yapılır ki yazılı sınavdan 70 puanı geçen adaylar ve alınacak kadro sayısının üç katı arasında yer alan adaylar sözlü sınava tabi tutulur. Yazılı olan idari hâkimlik sınavı soruları çoktan seçmelidir. Sözlü sınav mülakat şeklindedir. Doktorasını yapmakta olanlar sadece mülakata girerler. Mülakat komisyonunda ise Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri ve Adalet Akademisi Yönetim Kurulunun her sınav için kendi üyeleri arasından belirlediği iki üye bulunur. Toplamda komisyon yedi kişidir. Her yıl kaç kişi alınacağına kadro ve ihtiyaç durumuna göre Adalet Bakanlığı karar verir. Bu hâkimler ilk derece mahkemelerinde ya da Danıştay’da görev alırlar.

Adalet Bakanlığı tarafından savcı ve hâkimlere sağlanan her türlü lojman ve sosyal hak ve yardımlardan yaralanırlar. Kendileri istemediği sürece 65 yaşından önce emekliye sevkedilemezler. Birinci derece kadrolu bir idari yargı hâkiminin maaşı ortalama 5.000 Türk Lirasıdır. İdari Hâkim adayları meslekte pekişmek için gerekli olan bilgi ve becerileri edinmek üzere 17 ay staja tabi tutulurlar.