Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) geleceği, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde bu hafta İzmir'de gerçekleşecek yüksek düzeyli konferansta ele alınacak.

Türkiye'nin geçen yılın Kasım ayında altı ay süreyle üstlendiği Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı kapsamında, 26-27 Nisan tarihlerinde İzmir'de yapılacak "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Geleceğine İlişkin Yüksek Düzeyli Konferans" ile Mahkeme'nin reform sürecine ilişkin olarak İsviçre Dönem Başkanlığı sırasında başlatılan çalışmaların devam ettirilmesi ve sürecin geldiği noktanın değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Dönem Başkanlığını yürüten Türkiye'nin ana hedefinin, en eski pan-Avrupa örgütü olan Avrupa Konseyi'nin siyasi rolü, görünürlüğü ve etkisinin Avrupa ve uluslararası alanda güçlendirilmesi olduğu belirtilirken bu kapsamda, Avrupa'daki insan haklarını koruma sisteminin uzun dönemli etkinliğinin güvence altına alınmasının önemsendiği vurgulanırken sistemin en görünür mekanizmasının da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olduğuna işaret ediliyor.

Bu arada, Konferansın sonuçları, 11 Mayıs tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilecek 121. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısında ele alınacak.

Anka