ANKARA - Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarını açıkladı.

Sınav sonuçlarını görmek için tıklayın...

LYS'de, sınavlara giren toplam 2 milyon 19 bin 865 adaydan toplam 473'ünün sınavı geçersiz sayıldı.

BİR SORU İPTAL
LYS-2'de bulunan Kimya Testinin ana soru kitapçığındaki 16. soru, yazım hatası bulunduğu için soru iptal edildi.

LYS'de en başarılı liseler fen liseleri olurken, bu liseleri askeri liseler ile Anadolu liseleri izledi. En başarısız liseler endüstri meslek liseleri oldu. İmam hatip liselerinin genel lise düzeyine oldukça yakın puanlar alabildikleri görüldü.

16 KİŞİ, 480 VE ÜSTÜNDE PUAN ALDI
500 tam puan alan aday sayısı her puan türünde 1'er kişi iken, MF-1'de 823, MF-2'de 621, MF-3'de 504, MF-4'de 704, TM-1'de 106, TM-2'de 85, TM-3'de 79, TS-1'de 16, TS-2'de 16 kişi 480 ve üstünde puan aldı.       

EN BAŞARILI VE BAŞARISIZ OLAN İLLER
LYS'de en başarılı olan iller Kilis, Kırşehir, Karabük, Kastamonu, Niğde, Bitlis, Bartın ve Aydın, en az başarılı iller ile Tunceli, Hakkari, Ağrı, Şırnak, Ardahan ve Artvin olarak sıralandı.

ÖSYM'den LYS sonuçları ile ilgili şu açıklama geldi:

''Ortaya atılan asılsız birçok iddiaya rağmen, LYS sınavlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında tedbirler en üst düzeye çıkarılmış ve sınav süreci yakından izlenmiştir. Bu kapsamda süreci sabote etmeye yönelik birkaç girişim, alınan önlemler sayesinde önceden fark edilmiş ve süreç herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlanmıştır. Soru kitapçıklarının basım ve sevkiyat çalışmaları yakından izlenmiş ve sınavlar sırasında basım hatalarının olmaması için sürecin her anı yakın takip altında tutulmuştur. Alınan önlemler sayesinde basım hatasından kaynaklanan hiç bir yedek kitapçık kullanılmadan LYS tamamlanmıştır.

İkinci aşama sınavlarında elde edilen sonuçlarda normal dışı bir duruma rastlanmamıştır. Bazı testler geçen yıla oranla zor olmasına rağmen genel olarak geçen yıl yapılan sınavlar ile uyumlu bir sonuç dağılımı elde edilmiştir.''

ntvmsnbc ve Ajanslar