Sempozyumun açılışında İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Semih Gemalmaz birer konuşma yapacaklar.

Dört oturum halinde gerçekleştirilecek Sempozyumda yerli ve yabancı bilim adamları bildiriler sunacak.

İlk oturumu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer yapacak. Bu oturumda, İspanya’dan İnsani ve Sosyal İşler Büyükelçisi Rafael Valle Garagorri, “Ölüm Cezasına Karşı Uluslararası Bir Komisyon Kurulmasına Yönelik Çabalar”, İspanya’dan Castilla La Mancha Üniversitesinden Prof. Dr. Luis Arroyo “Ölüm Cezasının Kayıtlanmasına Yönelik REPECAP çalışmaları”, İrlanda Ulusal Üniversitesi Galway İrlanda İnsan Hakları Merkezi Müdürü Prof. Dr. William Schabas “Ölüm Cezasının Kayıtlanması ve Kaldırılmasına Yönelik Uluslararası Eğilimler” konusunda bildiri sunacak.

Sempozyumun ikinci oturumunu Castilla La Mancha Üniversitesinden Prof. Dr. Luis Arroyo yönetecek. Bu oturumda, ABD Rutgers Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Roger S. Clark “Amerikan Hukuk Enstitüsü ve Ölüm Cezası”, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Semih Gemalmaz “Yaşamın Geçici Önlem Kararıyla Korunması” konulu sunum yapacak.

Sempozyumun öğleden sonraki üçüncü oturumunu İstanbul Barosu Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Dr. Selçuk Demirbulak yönetecek. Bu oturumda, İtalya’dan College de France’da araştırmacı ve Napoli II. Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Stefano Manacorda “Savaş Suçlarında Ölüm Cezası: AİHM’nin Öğrettikleri”, Castilla La Mancha Üniversitesinden Prof. Dr. Antonio Munoz Aunion “Uluslararası Yargısal İşbirliği: Devletlerin Ülke Dışında Görevlendirilen Askerleri ve Ölüm Cezasına Karşı Mücadele” konusunu ele alacak.

Sempozyumun ikinci günü olan 7 Temmuz 2010 Çarşamba sabahı yapılacak dördüncü oturumunu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Semih Gemalmaz yönetecek. Bu oturumda İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Füsun Sokullu Akıncı “Türkiye’de Ölüm Cezasının Kaldırılma Süreci”, Güney Kore Chongju Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Byung-Sun Cho “Güney Kore, Tayvan, Japonya ve Çin’de Ölüm Cezası”, Gürcistan’ın Kafkas Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Giorgi Asatiani “Eski Doğu Bloku Ülkelerinde ve Gürcistan’da Ölüm Cezası Meselesi” konusunu irdeleyecek.


Sempozyum bu oturumdan sonra yapılacak genel tartışmayla sona erecek.



istanbulbarosu.org.tr