Seminerin açılış konuşmalarını İstanbul Barosu Başkanı Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal ve Spor Hukuku Enstitüsü Başkanı Av. Kısmet Erkiner yapacak.


İlk oturumda spor kulüplerinin mevcut hukuki ve mali yapıları, ikinci oturumda ise spor kulüplerinin gelecekteki yapılandırılması konusu uzmanlarca ele alınacak.


SPOR KULÜPLERİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMALARI KONFERANSININ GEREKÇESİ


Türk sporunun gelişimini sağlayacak yapısal bir dizi idari ve yasal düzenleme ile de desteklenmeye çalışılmaktadır. Ülkenin hemen hemen bütün kurumları konu ile yakından ilgilenmekte ve katkıda bulunmaya çalışmaktadırlar

Bu bağlamda:

•         2008 yılında Cumhuriyet'in "6. Spor Şurası" toplanmış ve bir dizi önemli kararlar almıştır.

•         Cumhurbaşkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendirerek Nisan 2009'da "Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Faaliyetlerinin Denetimi ile Özerk Federasyon Uygulamalarının Değerlendirilmesi" Raporu'nu hazırlatmıştır.

•         Anayasa Mahkemesi iki dava sonucunda 3289 sayılı GSGM Teşkilat Kanunu'nda, Ek 9. maddenin bazı hükümleri ile 5894 sayılı TFF Kuruluş ve Görevleri Kanunu'nun 6/4 ve 13/4 maddelerinin bazı hükümlerini iptal etmiştir.

•         TBMM, "Spor Kulüplerinin Sorunları ile Sporda Şiddet Sorununun Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu" ile Yasama olarak yol gösterici görevde bulunmuştur.

•         Yürütme ise:

-  Anayasa'nın 59. maddesine fıkra ilavesi (6214 sayılı Kanun ile);

- Spor federasyonlarının "özerkliğini", "bağımsızlığa" dönüştürerek ve Tahkim Kurulları'nın kararlarının kesinliği ile ilam niteliğinde olduklarını, Anayasa m. 59'a ilave edilen hüküm ile de uyumlu şekilde, Kanun hükmü haline getirerek (6215 sayılı Kanun ile);

-  "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Kanunu'nu yenileyerek (6222 sayılı Kanun ile) spordaki gelişim ve yeniden yapılanmaya önemli katkıda bulunmuştur.

Bu dönemde Hükümetin, tasarılarını TBMM'ne sevk etmiş olmasına rağmen çıkaramadığı / çıkarmadığı iki kanun olmuştur. Bunlardan birisi, "Gençlik ve Spor Kulüpleri Kanun Tasarısı" diğeri ise "TADA Kanun Tasarısı"dır. Ancak muhtemeldir ki yeni yasama döneminde bu kanun tasarıları yasalaşmak üzere tekrar gündeme gelecektir.

İste, İstanbul Barosu ile Spor Hukuku Enstitüsü'nün 2011 yılı ortak "spor hukuku" etkinliğini oluşturan "SPOR KULÜPLERİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMALARI" Konferansı'nın düzenlenme gerekçesi, spor kulüpleri ile ilgili tasarı çalışmalarına katkıda bulunmak, İstanbul Barosu ile Spor Hukuku Enstitüsü'nün bu konudaki görüş ve önerilerini ilgililerin yararlanmasına sunmaktır.