Ulusal Farazi Dava Yarışması (UFDY 2016)

Bilindiği gibi hukuk eğitimi olabildiğine kapsamlı, kapsamlı olduğu kadar da ağır olan bir lisans sürecidir. Bu ağır süreçte öğrenciler sadece teorik bilgiye dayalı hayli hacimli onlarca belki yüzlerce kitapla hemhal olmalarına rağmen, resmi eğitim programına dâhil olarak pratiğe dönük herhangi bir deneyimle karşı karşıya gelememektedirler. Oysa bir yönüyle hayatı düzenleyen kurallar manzumesi olarak hukuk hayatla iç içedir ve hukukçular da mezuniyetlerinin ardından bu ilişkinin başrol oyuncusu olarak hayata atılmaktadırlar. Bu bağlamda ülkemizdeki mevcut sistemde verilen hukuk eğitiminin bu ihtiyaca doyurucu bir şekilde cevap veremediği aşikârdır. 

Bu yıl ulusal düzeyde dördüncüsü düzenlenecek Farazi Dava Yarışmaları işte bu ihtiyaca binaen düzenlenen ve hukuk öğrencilerine mesleğe dair tecrübelerini daha eğitim sürecinde yaşamalarına imkân tanıyan, hazırlanan bir kurgusal olay çerçevesinde yarışmacıların tıpkı bir avukat gibi, davacı ya da davalı olarak veya iddia makamı yahut savunma makamı şeklinde sav ve savunmalarını ileri sürdüğü kurgusal mahkemelerdir.

Farazi Dava Yarışmaları öncelikle ülkemizdeki mevcut hukuk eğitiminde, pratiğe dair çalışmaların eksikliğinin getirdiği sorunlara bir nebze de olsa çözüm getirebilmeyi amaçlamaktadır. İkinci olarak Farazi Dava Yarışmaları’yla öğrencilere mesleğe dair tecrübe kazandırmak hedeflenirken, bir yandan öğrencilerin kendini ifade edebilmeleri sağlanmakta öte yandan ülkenin farklı bölgelerinden hukuk öğrencileri, akademisyenler, avukatlar ve hukuk camiasından şahısların bir araya gelmesi sağlanarak bu yolla kişiler arasında ileriye dönük mühim bir ilişkiler ağı oluşturmak amaçlanmaktadır.  
Tanık Hukuk Derneği Ulusal Farazi Dava Yarışmaları kapsamında yürütme kurulu tarafından son hâli verilen genel kurallar, ceza yönergesi, yazılı ve sözlü aşama kuralları ile kurgusal olarak hazırlanan olay metinleri doğrultusunda yarışmaya katılmak isteyenler hazırlayacakları davacı/davalı veya iddianame ve savunma dilekçelerini belirlenen tarihler içerisinde gönderir. Yazılı aşama olarak adlandırılan bu evrede her bir alan için ayrı olmak üzere; gelen dilekçeler, üçlü bir hakem heyeti tarafından, belli kriterlerle oluşturulmuş puanlama yönergesi çerçevesinde puanlanır. Sıralamada en iyi dört takım sözlü aşamaya katılmaya hak kazanır.

Sözlü aşama ise duruşma aşamasıdır. Bu aşamada olmaya hak kazanan takımlar dilekçelerini sözlü aşama için belirlenmiş olan hakem heyetleri önünde sözlü olarak sunarlar. Hakemler sözlü aşama için düzenlemiş puanlama yönergesindeki kriterler doğrultusunda kendi kanaatlerine göre puanlarını verirler. Hakemler yine her bir alan için ayrı olmak üzere puanlama yönergesinde belirtilen kriterler çerçevesinde bir yandan grup olarak yarışan takımları değerlendirmekte diğer yandan da yarışmacıları bireysel olarak değerlendirerek en iyi konuşmacıyı seçmektedirler. Yarışma sonunda takımların sözlü aşamada aldıkları puanların ortalamasının %70’i, yazılı aşama puanlarının ise %30’unun alınması suretiyle birinci olan takımlar belirlenir.

Hakem Heyetinin içerisinde Hakim, Savcı, Akademisyen ve Türkiye’nin önde gelen Hukuk Bürolarının sahibi Avukatlar yer almaktadırlar.
Ulusal Farazi Dava Yarışmaları bu sene sadece Hukuk alanında yapılacaktır. 

Yarışmanın neticesinde birinci olan ekibe 2500 TL ödül, en iyi konuşmacıya tablet verilmektedir. Bununla birlikte Ulusal Farazi Dava Yarışması, katılan öğrencilere önemli bir network sağlamaktadır. Hakem Heyeti’nde yer alan Türkiye’nin önde gelen Hukuk Bürolarının sahibi avukatlarla bir araya gelme fırsatı sunan Ulusal Farazi Dava Yarışması  sayesinde yarışmaya katılan öğrenciler daha sonra  bu bürolarda staj yapma imkanına sahip olabilmektedir.
 
Yarışma sonunda tüm arkadaşlarla beraber Boğaz Turu ve Boğazda yapılan bir yemek organizasyonu ile yarışma noktalanmaktadır.

Ayrıntılı bilgi ve başvuru için: