T.C.
ADALET BAKANLIĞI
Ceza İşleri Genel Müdürlüğü
Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı

Konu: Uzlaştırmacı Eğitimi Verecek Eğitim Kuruluşları

D U Y U R U

Bilindiği üzere, Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği 05.08.2017 tarihli ve 30145 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yönetmeliğin 51 inci maddesinde, üniversitelerin hukuk fakülteleri, Türkiye Barolar Birliği veya Türkiye Adalet Akademisine uzlaştırmacı eğitimi vermek üzere izin verileceği,

İzin verilen eğitim kuruluşları tarafından uzlaştırmacı adaylarına; Yönetmeliğin 50 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca otuz altı saati teorik ve on iki saati uygulamalı olmak üzere en az kırk sekiz ders saati eğitim verilmesinin zorunlu olduğu, günlük eğitimin ise sekiz saatten fazla olamayacağı,

Eğitim gruplarınn en fazla otuz kişiden oluşabileceği, bu sayının ancak, ilgili eğitim kuruluşunun gerekçesini de belirten yazılı başvurusu üzerine, Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı tarafından izin verilmesi halinde artırılabileceği,

Yönetmeliğin 50 nci maddesinin sekizinci fıkrasında, eğitim kuruluşlarının, uzlaştırmacı eğitiminin sonunda, eğitimlerini başarı ile tamamlayan uzlaştırmacı adaylarına en geç bir ay içerisinde uzlaştırmacı eğitimini tamamladıklarına dair katılım belgesi vereceği,

Hususları düzenlenmiştir.

Bu kapsamda, eğitim kuruluşlarınca uygulanacak eğitim konuları, Yönetmeliğin 50 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, Daire Başkanlığımız tarafından hazırlanmış olup, duyuru ekinde yer almaktadır.

Aşağıda belirtilen başvuru için gerekli belgelerin duyuru ekinde yer alan eğitim konuları göz önüne alınarak hazırlanması ve Bakanlığımıza ulaştırılması gerekmektedir.

1) Başvuru şartları
Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliğinin 51 inci maddesinde belirtilen şartları taşıyan kuruluşlar başvuruda bulunabileceklerdir.

2) Başvuru Yeri ve Şekli
Başvuruların Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Alternatif Çözümler Daire Başkanlığına istenen belgeler ile birlikte yazılı olarak bizzat veya posta yoluyla yapılması gerekmektedir.

3) Başvuru Süresi
Başvuruların en geç 24/08/2017 tarihi mesai bitimine kadar yapılması gerekmektedir.
Eğitim izni talepleri bu tarihten sonra değerlendirilecek olup, eğitim izni verilen kuruluşlar, resmi internet sayfamızda ilan edilecektir.

4) Başvuru için gerekli belgeler:
a) Başvuru yazısı (CMUY m.51/2)
b) Verilecek uzlaştırmacı eğitiminin içeriği ve sürelerini kapsar şekilde eğitim programı (CMUY m.51/2)
c) Eğiticilerin sayısı, unvanları ve uzmanlıkları ile yeterlikleri hakkında açıklayıcı, gerekçeli ve yeterli bilgiler (CMUY m.51/2)
ç) Eğitim verilecek mekanlar hakkında açıklayıcı, gerekçeli ve yeterli bilgiler
(CMUY m.51/2).
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.