Depremlerde duvarlarında çatlaklar oluşan ve iç bölümlerinde de sıvaları dökülen Van Adalet Sarayı’nda depremden sonra da hizmet verilmeye devam edildi. Duruşmalar ileri tarihi ertelendi ancak günlük adli işlemlere hasarlı binada bakıldı. Hakim ve savcılarla birlikte adliye personeli de gün içinde yaşanan artçı sarsıntılar nedeniyle hasarlı binaya girip çıkarken korku dolu anlar yaşadı. Bazı adli işlemler ise Adalet Sarayı’nın bahçesine kurulan çadırlarda sürdürüldü. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle günlük adli işlemler dışında davalar ve duruşmalar ertelendi.

ADALET SARAYI CEZAEVİNE TAŞINDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri tarafından orta hasarlı olarak belirlenen Van Adalet Sarayı, depremden sonra isyan çıkartan mahkumların başka illerdeki cezaevlerine nakledilmesiyle boşaltılan M Tipi Cezaevi’ne taşındı. Mahkumların kaldığı koğuşlar, savcı ve hakim odası olurken, mahkumların kullandığı sosyal alanlar ise duruşma salonları olarak kullanılıyor. Mahkumların yattığı ranzalarda mahkeme dosyalar istiflenirken, mahkumların kaldığı koğuşların kapılarına asılan salon isimleri ise dikkat çekiyor.

ERTELENEN DURUŞMALAR GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Depremden sonra ertelenen duruşmalar Adalet Sarayı’nın M Tipi Cezaevi’ne taşınmasıyla birlikte görülmeye başlandı. Ancak tutuklu sanıkların depremden sonra diğer illerdeki cezaevlerine nakledilmesi nedeniyle duruşmalar da aksamalar yaşanıyor. Van’da şu an kullanılan cezaevi bulunmadığından, mahkumlar duruşma için getirildikten hemen sonra tekrar kaldıkları cezaevlerine gönderiliyor. Yaklaşık bir haftadır M Tipi Cezaevi’nde işlemlerine devam eden Adalet Sarayı’nın, İpekyolu Caddesi üzerinde yapılan yeni binasının üç ay sonra tamamlanması bekleniyor.

MAHKUMLAR FİRAR ETMİŞTİ

Van’da meydana gelen iki ayrı depremden sonra 300 mahkum firar etmiş, kaçan mahkumlardan büyük bölümü daha sonra geri dönmüştü. Yıkıma neden olan 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremin ardında huzursuz olan mahkumların çadır talebi kabul edilmemiş, bunun yerine M tipi ve F tipi cezaevlerinde bulunan yaklaşık bin 500 mahkum, başka illerdeki cezaevlerine nakledilerek, her iki cezaevi de boşaltılmıştı.


DHA