16 maddelik gündemin son sırasındaki 4+4+4 başvurusunda, önce raportör raporu okunup değerlendirilecek. Sonra esastan görüşmeye geçilecek.

Anayasa Mahkemesi Raportörü, düzenlemenin anayasaya aykırı olmadığını bildirmiş ve iptal isteminin reddini istedi. Raporda, eğitim sistemi konusundaki takdir yetkisinin yasa koyucuda olduğu vurgulandı. Yeni sistemin anayasanın, eşitlik, eğitim öğretime ilişkin temel ilkelerine aykırı olmadığı savunularak, CHP’nin davasının reddi yönünde görüş verildi. Raporun heyet için bağlayıcılığı bulunmuyor. Mahkememin önündeki iki karar seçeneği ise şöyle:

Karar seçenekleri

1-Ret: Raportör raporu doğrultusunda Anayasa Mahkemesi’nden ret kararı çıkarsa, 4+4+4 modeli anayasa vizesi almış olacak ve uygulama aynen devam edecek.

2- İptal: Yüksek Mahkeme, düzenlemeyi iptal ederse 66 aylık çocukların okula gitmesi zorunluluğu ortadan kalkacak. İptal kararı ışığında düzenleme yapılması gündeme gelecek. 66 aylık miniklerin okula gitmemesi gündeme gelecek.

AK Parti ve TKP ihtarı da gündemde

Gündemin 1 ve 2. sırasında ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, başka partilerin simge ve kısaltmalarını kullanan iki siyasi partiye ihtar verilmesi talebiyle yaptığı başvuru var. Başsavcılık, Yüksek Mahkemeye başvurarak, Adaletçi Kurtuluş Partisi ismiyle kurulduktan sonra, Parti Tüzüğü’nü “Partinin adı Adalet ve Kalkınma Partisi’dir. Merkezi Ankara’dadır. Simgesi Ak Parti’dir” şeklinde değiştirerek, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin adını ve kısa adını kullanan Adaletçi Kurtuluş Partisi’ne, bu aykırılığı gidermesi için ihtar verilmesini talep etmişti. Bu başvuru gündemin ikinci sırasında karara bağlanacak.

Yüksek Mahkeme, tüzükteki adını Türkiye Komünist Partisi olarak değiştiren ve kısaltılmış adını TKP, partinin amblemini de orak-çekiç olarak belirleyen Toplumcu Kurtuluş Partisi’ne “Türkiye Komünist Partisi’nin adını ve kısa adını kullandığı ve bu aykırılığı gidermesi gerektiği” konusunda ihtar kararı verilmesi istemini de ilk sırada görüşüp karara bağlayacak. Bu iki partiye de ihtar verilmesi bekleniyor.

Hürriyet