SBS yabancı dil testinde 718 adayın sonuçlarının yanlış hesaplanması üzeri yapılan başvuruyu değerlendiren İdare Mahkemesi kararında, “Seviye Belirleme Sınavına katılan 1.112.604 öğrenci için dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararların oluşabileceği tartışmasızdır” denildi. Kararda özetle şöyle denildi: “Sınava katılan 1.112.604 öğrenci dikkate alındığında, sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde gözardı edilen bir kuralın veya hesaplamada yapılacak en küçük bir hatanın bir çok öğrencinin hakkını etkileyebilecek potansiyele sahip olduğunun kabulü gerekmektedir. Davalı idarenin iddia ettiği gibi, söz konusu değişimin öğrenci yerleştirmedeki etkisinin yok denecek kadar az olması hali dahi hukuken kabul edilebilir bir durum olmadığı cihetle dava konusu işlemi hukuka uygun hale getirmeyecektir. 8 Haziran 2013 tarihinde yapılan ve sonuçları doğru hesaplanmayan Seviye Belirleme Sınavı’na katılan 1.112.604 öğrenci için dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararların oluşabileceği tartışmasızdır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere, 10/01/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

MEB’in itirazı kabul edilmezse, 1 milyon 112 bin öğrencinin puanı tekrar hesaplanacak. Sıralamaların değişmesi durumda da dönem ortasında öğrencilerin yerleştikleri okullar değişebilecek.

CHP’Lİ AYAYDIN DAVA AÇTI 

718 öğrencinin cevap anahtarlarının yanlış okunduğu tespit edilmiş ve bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, SBS’nin yerleştirilmelerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı.    

BAKANLIK: İTİRAZ EDECEĞİZ

MAHKEME kararıyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı şu açıklamayı yaptı: 12 Temmuz 2013’de açıklanan sınav sonuçlarının ardından aynı gün yapılan inceleme sonucunda Almanca ve Fransızca testlerini yanıtlayan 718 adayın yabancı dil testlerine ilişkin değerlendirmesinde yanlışlık yapılınca bu testlerden sınava girenlerin değerlendirilmesi yeniden yapıldı. Hiçbir mağduriyete yer vermeyecek tedbirler alınarak yeni puanlar açıklandı.  Bu karar 15.01.2014’te Bakanlığımıza ulaştı. Karardan kaynaklanabilecek olası mağduriyetleri önlemeye yönelik çalışmalar bakanlığımız tarafından başlatılmış olup, “yürütmenin durdurulması kararına bir üst mahkemede itiraz hakkımız” da dahil olmak üzere gerekli tüm hukuki süreçleri takip edeceğiz.

HUKUKSUZ KAYIT YAPILDI

Aydın Ayaydın (CHP milletvekili) SBS’de 718 öğrencinin yabancı dil sınavları başka bir cevap anahtarıyla okunduğu için yanlış değerlendirildi. Bakanlıkça bu öğrencilerin sonuçları düzeltildi. Oysa sınava girenlerin hepsinin sonuç sıralaması yeniden hesaplanmalıydı. Kayıtlar yapılmadan dava sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulması şarttı. Bu durumda geçerli olmayan sonuçlara göre kayıt yapıldı. Şu an tam bir kaos ortamı yaşanıyor. MEB tüm uyarılarıma rağmen geçerli olmayan liste sıralaması ise hukuk dışı kayıt yaptı. İş işten geçtikten sonra verilen bu karar bir işe yaramayacak. Aylar sonra alınan karar vicdanları yaralar. Bakanlık kadar kararı veren İdare Mahkemesi de kararı geç verdiği için suçludur.

EĞİTİMCİLER: SORUN OLUR

- FİNAL Dershanesi Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz; “Bu saatten sonra yeniden değerlendirme yapılır ve ufak değişiklikler olur. Kontenjanlar müsait. Alta sırada yer alan ama okula yerleşenlerin kayıtları silinemez. Geç gelen adalet değildir.” dedi.
- Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt şunları söyledi: “Mahkemenin çok geç aldığı bir karar. Bu aşamada durum bir facia. Süreç geriye doğru bir işlenemez. Sonuçta bir şey çıkmayacak ama veliler endişe içinde. Öğrenciler kayıtlarını yaptı, 6 ay sonra yeniden yerleştirme yapılmaz.”