Affın kaldırılmasına ilişkin talep rektörlerden geldi. Rektörler, Başbakan Erdoğan’a afla dönen öğrencilerin eğitimi kaosa dönüştürdüğünü, derse girmeyerek öğrenci olaylarını organize ettiğini söyledi. Rektörler, şikâyetlerini YÖK ve hükümete, “Üniversitede motivasyon yok oldu. ‘Nasıl olsa atılmayacağım’ rehaveti çöktü. Öğrenciliği ‘meslek’ olarak seçenler, okulda öğrencileri suça sürüklüyor. Öğrenci sayımızı bilmiyoruz. Kimin öğrenci kimin öğrenci olmadığını görmüyoruz. Öğrenciler ama ders seçmiyorlar. Yaşları 30-40 aralığında kişilerle 20 yaşındaki gençler bir arada. Derslere girmiyorlar, zaman zaman okula gelerek öğrencileri organize ediyorlar. Profesyonel bir işleri var. Okulu, gençleri örgütlemek için araç olarak kullanıyorlar. Üniversitede olaylar çıktığında ilk sırada yer alıyorlar. Üniversitede ideolojik çatışmalar ve şiddet olaylarını organize ediyorlar” şeklinde iletti.

2 SEÇENEK VAR
Rektörlerin şikâyetleri ve Erdoğan’ın talimatıyla YÖK ise 2 yıl önce yapılan yasal düzenlemenin yerine yeni bir çalışma başlattı. 2 seçenek üzerinde duruluyor. Birinci seçenekteki 6+1 formülüne göre, 4 yıllık lisans öğrencileri için 2 yıl ekstra okul uzatma hakkı verilecek. 6 yılın sonunda mezun olamayan öğrenci için 1 yıl daha harç ödeyerek mezun olma şansı tanınacak. Bu dönemde mezun olamayan öğrencinin okuldan kaydı silinecek ve yeni bir af çıkana kadar mezuniyet şansını kaçıracak. 2’nci seçenek ise eskiye aynen dönüş olacak. Buna göre, üniversite öğrencilerine, 2 yıllık önlisans için 4 yıl, 4 yıllık lisans için de 7 yıl azami bitirme süresi verilecek. Bu süreler sonunda; kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için biri bütünleme olmak üzere 2 ek sınav hakkı tanınacak. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını 5’e  indirenlere bu 5 ders için 3 yarıyıl, ek sınavları almadan 5 derse kadar başarısız olan öğrencilere 4 yarıyıl, 3 veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız sayıda sınavlara girme hakkı verilecek.

SINIRSIZ AF ÇIKMIŞTI
YÖK, 2011’in Şubat ayında, üniversite öğrencilerine af getirmiş ve atılmayı kaldırmıştı. Terör suçlarından hüküm giyenler dışında yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilenlere üniversiteye dönüş yolu açılmıştı. Yasal düzenlemenin ardından üniversiteden atılma da kaldırılmıştı. YÖK, öğrencilerin 2 kat katkı payı ödeyerek uzun yıllar öğrenci olmalarının yolunu açan yönetmelik çıkarmıştı. 2011-2012 eğitim öğretim döneminde afla okula dönen binlerce öğrencinin arasında kılık-kıyafet ve düşünce suçu nedeniyle okuldan atılanlar olduğu gibi başarısızlık nedeniyle atılanlar da bulunuyor.     

Öğrencilik süresi için alınmış bir karar yok

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da öğrencilik süresi ile ilgili açıklama yaptı. TOBB Yükseköğretim Meclisi Toplantısı’nda konuşan Çetinsaya, şunları söyledi: “6111 sayılı yasanın 44’üncü maddesinin ilk halinde öğrencilik süreleri mali esaslarla düzenlenmişti. Hükümetimizin harçların kaldırılması kararından sonra bir boşluk doğdu. Aynı şekilde mali esaslar ortadan kalkınca, harçların kaldırılması kararıyla birlikte üniversitelerimizin planlama yapamama durumları ortaya çıktı. Üniversitenin kağıt üzerinde 71 bin öğrencisi var ama o sene 51 bin öğrenci ders seçiyor. Öğrenci motivasyonunun kaybolduğu, öğrencilerin ‘nasıl olsa bir gün mezun olurum’ gerekçesiyle öğrenciliklerini uzatma eğilimine girdiği, bunun da sosyal ve toplumsal açıdan sorunlara yol açabileceği konusunda bizlere ulaşmış çeşitli öneriler ve talepler var. Birtakım komisyonlarda ön çalışmalar yapılıyor ama henüz nihai bir aşamaya gelinmedi, bir karar yok.”