Akademisyenlik Tanım” anketi yapan Öğretim Elemanları Derneği (ÖGEDER) ilginç tespitlere ulaştı. Bin 955 akademisyenin katıldığı ankette mobbinge uğradığını söyleyen akademisyen oranı yüzde 37 oldu.“Kısmen mobbinge maruz kaldım” diyenler yüzde 28 olurken uğramadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 35 olarak belirlendi.

YURTDIŞINA GİTMEK İSTİYORLAR

 Uğradıkları mobbing yüzünden kurum değiştirmek hatta yurtdışında çalışmak istediği görüldü.  Kendi kurumundan ayrılmak isteyenlerin oranı yüzde 59 oldu.  Yüzde 41’inin de üniversitesini değiştirmek istemediği aktarıldı. Yurtdışında çalışmak istediğini vurgulayan akademisyen oranının fazlalığı da dikkat çekti.Öğretim elemanlarının yüzde 84’ü Türkiye’den uzakta bir üniversitede görev yapmak istediğini belirtti.  

MEMNUNİYET ORANI YÜZDE 1

“Çalışma şartlarından memnun musunuz” sorusuna yüzde 12’si ‘evet’ derken, yüzde 45’i de ‘hayır’ yanıtını verdi.Ankette, akademisyenlerin sorunlarının başında ekonomik nedenler dikkat çekti. Yüzde 88’i maaşından memnun olmazken, memnun olanların oranı yüzde 1
 olarak kayıtlara geçti.Akademisyenlik mesleğinin birçok sorunları olduğunu belirten öğretim üyeleri çocuklarının aynı mesleği seçmesini istemedikleri de dikkat çekti.

Elimde tez bekledim

 Mobbingin başlıca nedeninin kişisel çıkarlar olduğunu vurgulayan ÖGEDER Genel Başkanı Vahdet Özkoçak  kendisinin de mobbing mağduru olduğunu belirterek,  “Yüksek lisans tezim hazır bir şekilde 3 yıl beklemek zorunda kaldım. Çünkü ‘seni doktoraya almayabiliriz bu bizim insiyatifimizde’ dendi” diye konuştu

Maaşlarından memnun değiller

 Ankette, akademisyenlerin sorunlarının başında ekonomik nedenler dikkat çekti.

AKADEMİSYENLERİN MAAŞLARI

 Araştırma Görevlileri: 2 bin 200 TL
 Yardımcı Doçent: 2 bin 900 TL
 Doçent: 3 bin 300 TL
 Profesör: 4 bin 200 TL


FATMA EREN - BUGÜN GAZETESİ