Figen Atalay

Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine getirilen yeni sistem açıklanır açıklanmaz veliler, aralık ayındaki ilk sınav için özel öğretmen ve dershane arayışına girdi bile! Yeni sistemde en çok sıkıntıyı, her sınav için ayrı hazırlanmakta zorluk çekecek olan mevsimlik işçi çocukları, çalışarak okuyan çocuklar ile din dersi sorularını yanıtlamak zorunda kalacak olan özel okullarda okuyan azınlık çocukları ve Alevi çocuklar çekecek.

Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, yasa ve yönetmeliğe göre “özel okullar sınav yapamaz” diye bir hüküm olmamasına rağmen “sınav yok” denildiğine dikkat çekerek “Merkezi sınav sistemimizdeki tek neden, velinin ve öğrencinin perişan olmaması. Yoksa barajın kapaklarını açarız, Edirne’yi su basar! Her okul kendi sınavını yapar, İstanbul’da bir çocuk 20-30 sınava girer. Devlet ‘sınav yapamazsınız’ derse mülakatla alırız o zaman da kamu vicdanı rahatsız olur, torpiller, bağışlar devreye girer” dedi.

Güvenliği kim sağlayacak?
 
“Birbirimizi kandırmayalım, gene merkezi sınav var” diyen Gülan, yeni sistemle ilgili eleştirilerini şöyle sıraladı:

“Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in döneminde 6, 7 ve 8. sınıflarda sınav vardı, okul notlarının da yüzde 30’u değerlendirmeye alınıyordu. Yeni sistemde gene 6, 7 ve 8. sınıflarda sınav var, şimdi bu sınavlar ikiye bölünecek. Hüseyin Çelik’in dönemine geri geldik. 2 saatlik tek sınav yerine parça parça sınavlar olacak. Bunun masrafını, güvenliğini kim sağlayacak? Söylentilerle nasıl baş edeceğiz? Öğrencilerin hepsi okulunda kalıyor, gözetmenler değişiyor. Eskiden bir okulun öğrencileri, onlarca okula dağılıyordu. Özel bir okulun öğrenciye özel gözetmen gönderme şansı var mı? Var. Sınıftaki öğrencilerin kopya çekmesini, şifrelemesini engelleyebilir miyim? Bir sınavda 1 milyon 127 bin kâğıdı yanlış okuyan Milli Eğitim, 36 sınavın kâğıdını okurken hata yaparsa ne olacak? Müfredatı birlikte götüreceğiz diyoruz. Müfredatta geriden gelenlerin sırtına kamçı indireceğiz, hızlı gidenlere pranga bağlayacağız. Projelerle, başka uygulamalarla niye uğraşalım? Bunların yerine test çözdürürüz! Okullar dershaneleştiriliyor, özel derse ve dershaneye ihtiyaç artıyor. Bir günde 50 veli aradı, ‘Aralıkdaki sınav için çocuğuma ne dersi aldırayım’ diye soruyorlar! Derslerin boş geçtiği okullar var, öğretmeni gitmeyen okullar var. Mevsimsel işçi ailelerin çocukları 6, 7 ve 8. sınıfta, aralık ve nisan aylarında formda ve hazır olmak zorunda.”

Özel okullarda okuyanlar ne olacak?

Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan da, azınlık çocuklarının hepsinin azınlık okullarına gitmediğini, Türk ve yabancı özel okullarda okuyan çok sayıda azınlık çocuğu bulunduğunu hatırlatarak “Bu çocuklar ne olacak? ‘Din sorularını çocuğun kendi dininden soralım’ dense o dinin uzmanı yok ki” diye konuştu.