Okula geldiniz, bilmeniz gereken ne mi var? Buyurun bakalım.

1. Yaşar Abi

Öğrenci işlerinin en bilinen çalışanı: Yaşar Abi. Okulla ilgili kafanıza takılan herhangi bir konuyu kendisine sorabilir, en güvenilir cevabı alabilirsiniz.

2. Fakültenin Mütemmim Cüzü*: Simitçi Murat Amca

Fakültenin önünde tam 28 yıldır simit satan Simitçi Murat Amca’ya merhaba demeden geçmeyin, bazı sabahları kahvaltınızı ondan yaparak kendisine destek olabilirsiniz. Simitleri taze ve lezzetlidir. (Hakkında yapılan 20 dakikalık belgeseli izlemek için tıklayınız.) (fotoğraf: saffet azak)

3. Bütünlemeler döneminde AÜHF

Henüz bütünlemeye kalmak için erken; ama okulu bütünlemesiz bitirmeye kalkmayın. Çünkü bütünleme dönemindeki o dayanışma havasını tadmanız gerek.

4. M. Kemal’in cumhuriyet’in müeyyidesi konulu sözü

Cumhuriyetin müeyyidesi olacak bu müessesenin küşadında hissettiğim saadeti hiçbir teşebbüste duymadım ve bunu izhar ve ifade etmekle memnunum.” -M. Kemal.

İlk derslerde muhtemelen hocalarınız bu sözü söyleyecekler. Şimdiden öğrenmekte fayda var: Müeyyide, hukuk dilinde esasen yaptırım anlamına geliyor. Ancak sözde geçen müeyyide kelimesi tam anlamıyla yaptırıma karşılık gelmiyor.

5. Bol biber gazlı bir öğrencilik dönemi

Cebeci Kampüsü, öğrenci olaylarının yoğun yaşandığı bir kampüs. Bu nedenle çevik kuvvetimiz kapımızdan eksik olmaz. Bol biber gazlı bir öğrenciliğe hazır olun.

6. “Dünyaları ben yarattım” edasındaki hocaları

Bu fakültedeki zalim hocaları da tanıyacaksınız. (fotoğraf: @niydiyon)

7. Şimdiye kadar vermiş olduğu 35 bini aşkın mezun

Resimde gördüğünüz Ankara Hukuk Mektebi tarafından 30 Ağustos 1929 tarihinde öğrenci alımı için verilen ilan.

1925′te kurulan Ankara Hukuk Fakültesi bugüne kadar 35 bini aşkın mezun vermiş durumda. Artık bu tarihi fakültenin mensubusunuz.

8. Ders notları sektörü: Betacopy vs Teknocopy.

Ankara Hukuk Fakültesi’nde, neredeyse her dersin notları Betacopy ve Teknocopy notçuları tarafından tutulmaktadır. Dolayısıyla siz derse gidemeseniz dahi, derste anlatılanları birebir okuma şansına sahip olursunuz.

9. 6 sütuna dair şehir efsanesi hikayesi

Bir gazeteci, Ankara Hukuk’un zor olup olmadığını ve dört yılda  bitirilip bitirilemeyeceğini sorar.  Eski Dekan Lale Sirmen’in cevabı, ironik ve bir o kadar da gerçektir: “Siz binamızın sütunlarını saymadınız galiba. ” Bu cevap, yıllar boyu
etkisini sürdürerek her sene üst  dönemler tarafından; yeni gelen öğrencileri korkutmak için kullanılır.

10. Siyasal’ın “inek bayramı” ve Hukuk’un efsane ayarı

Geleneksel olarak komşu fakülte Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından her yıl Mayıs ayında düzenlenen İnek Bayramı’nda bu sene farklı bir şey yaşandı. Siyasal öğrencileri her seferinde olduğu gibi bayram kapsamında yaptığı yürüyüşte hukuk fakültesinin önünden geçerken bize seslendi: “Siyasal burada, hukuk nerede” diye. Biz de bu sene onlara “Tatava yapma baba yorgun” dedik.

11. 5000′e yakın öğrencisi olan bir fakülte

Her sene 820 kişi alan fakültemiz, sene uzatanlar ve aflılarla birlikte 5000′i bulmuş durumda. İlk zamanlar amfilerde yer bulamayabilirsiniz, şaşırmayın; birkaç ay sonra rahatlar. Ancak genel olarak kalabalık bir fakülteyiz. (karikatür: celil ünal / curcuna)

12. Hukuk’un olmadığı bir ülkede hukuk mezunu olacaksınız

Türkiye’de yargının her alanında yaşanan hukuksuzlukların tam ortasına düşeceksiniz yeni bir mezun olarak. Üstelik bu adaletsizlikleri henüz fakültede hocalar tarafından göreceksiniz.

13. #VizelerdenSonraHalay

İki senedir yapılan ve artık gelenekselleşmeye başlayan Vizelerden Sonra Halay’dan da haberiniz olsun. Ocak ayında vizelerin bitişi şerefine tüm AÜHF öğrencileri toplanır, anabinada halay çeker. Rivayetlere göre vizelerden sonra halay için fakülteyi tercih eden arkadaşlar varmış.

14. Taşın Altındaki Eller

Bizce fakültedeki tüm toplulukların üzerinde yer alan bir öğrenci oluşumu: Taşın Altındaki Eller. Kendilerini sosyal sorumluluk projesi üreten bir topluluk olarak tanımlıyorlar. Onları tanımak için yaptığımız şu röportajı okuyabilir, Facebook’tan kendilerine ulaşabilirsiniz. 
 

15. Okulun çalışma salonunda dolaşan kedileri

Fakülte içerisinde yaşayan evcil hayvanlarımızla da, ilk sınav döneminde tanışırsınız.

16. Ankara Hukuk’un internet medyası Hukukla.Net

2010 yılında kurulan Hukukla.Net, fakülte merkezli çıkan yayın organlarından en kapsamlı olanı. Okuldaki en çok takipçiye sahip öğrenci oluşumu.

BONUS: Amcanız / Dedeniz yaşınızdaki insanlarla okuma şansı!

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde 76 yaşındaki Osman Bölükbaşı, 1960 yılında başladığı Hukuk Fakültesi’ni 2014 yılında tamamlayarak avukatlık mesleğine başladı.


Ankara Hukuk Fakültesi’nde 60′lı yıllarda okuldan atılan, afla geri dönenleri amca ve teyzelerimizin yanı sıra; inşaat mühendisliğini bitirdikten sonra hobi olsun diye LYS’ye girerek burayı kazananları da bulabilirsiniz.




Kaynak: hukukla.net