Gayrimenkul satışı vaadi sözleşmesiyle satın aldığı taşınmazlara yönelik açtığı tescil davalarının reddedildiğini belirterek, mülkiyet ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini öne süren bir kişi, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, başvuruyu süre aşımı, konu bakımından yetkisizlik nedenleriyle kabul edilemez buldu. Kararda, satış vaadi sözleşmesinin, sözleşmenin tarafına mülkiyet hakkının verdiği haklar arasında olan ayni hak değil, sadece kişisel hak sağlayacağı belirtilerek, satış vaadi sözleşmesinin iki tarafa da borç yükleyen sözleşmeler olduğu kaydedildi.

Sözleşmenin kurulmasıyla sözleşmeye konu taşınmazın mülkiyetinin el değiştirmeyeceğine işaret edilen kararda, "Taşınmazın mülkiyetinin el değiştirmesi için ya tarafların rızaları yahut ilgili mahkemeden alınacak bir tescil kararı gerekir. Dolayısıyla gayrimenkul satış vaadi sözleşmesiyle taşınmaz üzerinde mülkiyet hakkı tesis edilmiş olmaz" denildi.

Diğer başvurular

Kasten adam öldürme ve ruhsatsız silah bulundurma suçlarından yargılandığı davada, delillerin eksik ve hatalı değerlendirilmesi sonucu mahkumiyetine karar verildiğini öne süren bir kişi, anayasal haklarının ihlal edildiğini ileri sürerek bireybel başvuruda bulundu. Şikayet, başvuru için öngörülen 30 günlük sürenin aşıldığı belirlenerek reddedildi.

Kendisine ait taşınmazın imar planında spor alanı olarak ayrılması nedeniyle taşınmazın bedelinin ödenmesi istemiyle açtığı davalarda mahkemelerin görevsizlik kararı verdiğini belirten bir kişinin yaptığı bireysel başvuru da reddedildi.

Açılan davalardaki görevsizlik kararlarının ardından Uyuşmazlık Mahkemesi'nin "davada idari yargı yerinin görevli olduğuna" karar verdiğini belirten başvurucu, adli yargı yerine idari yerinde dava açmak zorunda bırakılmasının kanuni hakim güvencesi ilkesini ihlal ettiğini ileri sürdü. Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, iddiaların açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

Eğitim hakkının ihlali iddiası

Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünün (TODAİE) Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programına katılma hakkı kazanmasına rağmen görev yaptığı Jandarma Genel Komutanlığının "Yurtiçi ve Yurtdışı Mesleki Gelişim Planı" içerisinde TODAİE'nin yer almaması gerekçesiyle katılımına izin verilmeyen bir kişi dava açtı. Açtığı iptal davası Askeri Yüksek İdare Mahkemesince reddedilen başvurucu, eğitim ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini öne sürerek bireysel başvuruda bulundu. Bu başvuru da konu bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez bulundu.

Kararda, başvurucunun kurumundan izin almadan TODAİE'de yüksek lisans sınavına girerek kazandığı ve buna dayanarak kurumundan ücretli izin istediği belirtildi.

Kurumun da kendi eğitim planlamasını gerekçe göstererek izin talebini reddettiği ifade edilen kararda, bu durumda başvurucunun eğitim hakkına kamu gücü kullanılarak doğrudan bir müdahalede bulunulmadığı vurgulandı. Kararda, bu nedenlerle başvurucunun eğitim hakkının ihlal edilmediği bildirildi.


AA