Uzun yıllar süren çalışmaların ardından hazırlanan ve Almanya dışında alınan yüksek okul ve meslek diplomalarının tanınmasını kolaylaştıran diploma denklik yasası, Almanya'da bir yıl önce, 1 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Yasa Almanya'da yaşayan veya Almanya'ya gelmek isteyen meslek sahibi göçmenlerin iş hayatına atılmasını kolaylaştırmayı hedefliyor. Diploma denklik yasasından yararlanabilecek göçmenlerin sayısının yaklaşık 300 bin olduğu tahmin ediliyordu. Henüz kesin olmayan sayılara göre, geçen bir yıl içinde Almanya dışında alınan yüksek okul ve meslek diplomalarını tanıtmak için yaklaşık 30 bin başvuru oldu.

'Göçmenlere olumlu mesaj'

Bu başvurulardan reddedilenlerin oranının yüzde 4 civarında olduğunu belirten Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka, yasanın olumlu bir bilançosunu çıkarttı. Hrıstiyan Demokrat Birlik Partili Wanka, Berlin'de çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, bu yasanın göçmenlere verilen olumlu bir mesaj olduğunu ifade etti. "Bu yasa resmi olarak mesleki açıdan niteliklerinin tanınmasının yanı sıra hayattaki kazanımlarının kabul görmesini sağlıyor" diyen Wanka, yasanın ayrıca göçmenlere "burada isteniyorlar, biz bu göçü istiyoruz, onlara ihtiyacımız var ve Almanya'da yaşayan ve buraya gelmek isteyenler için iş imkanlarımız mevcut" mesajı verdiğini vurguladı.

Eyaletler henüz hazır değil

Diploma denklik yasası, federal çapta düzenlenebilen yaklaşık 600 mesleği kapsıyor. Bunlar arasında meslek eğitimi gerektiren iş kollarının yanı sıra icra edebilmek için diplomanın şart olduğu doktorluk, avukatlık gibi meslekler bulunuyor. Ancak yasa eyalet çapında düzenleme gerektiren öğretmenlik, mühendislik gibi meslekleri kapsamıyor. Bu nedenle de, eyaletlerde de ilgili yasaların çıkartılması gerekiyor. Almanya'daki 16 eyaletten sadece 5'inde (Hamburg, Saar, Aşağı Saksonya, Hessen ve Mecklenburg-Vorpommern Eyaletleri) diploma denklik yasasının hazır olduğunu hatırlatan Wanka, diğer eyaletlere de ilgili yasanın çıkartılması çağrısında bulundu.

Wanka, "örneğin öğretmenler veya benzeri meslekler söz konusu olduğunda, federal düzeydeki yasadan yararlanamıyorlar. Bu meslekler için eyalet çapında düzenleme gerekiyor. Bu da bir çok kişinin diplomasını tanıtmak için başvuruda bulunamadığı anlamına geliyor, çünkü eyaletlerin çoğu ilgili yasaları henüz çıkartmadı" şeklinde konuştu.

Aşılması gereken sorunlar

Eyaletler arasında farklılıklar olduğuna dikkat çeken Saksonya Anhalt Eyaleti Bilim ve Ekonomi Bakanı Hrıstiyan Demokrat Birlik Partili Birgitta Wolff bazı eyaletlerde henüz yasanın çıkartılamamasının nedenini şu sözlerle açıkladı: "Eyaletler düzeyinde diplomaların tanınmasını için başvurulabilecek yaklaşık bin merkez bulunuyor. Sadece Saksonya Anhalt Eyaleti'nde bu merkezlerin sayısı 50 civarında. Ancak şunun göz önünde bulundurulması gerekiyor; diplomaların tanınmasından sorumlu olan meslek odaları veya eyalet sağlık bakanlıkları kontrolü başkasına vermeye pek gönüllü değil. Bu kötü niyetli bir yaklaşım değil ama yıllardır var olan düşüncelerin ve kafa yapısının değişmesi gerekiyor."

Muhalefetin eleştirisi

İktidardaki Hrıstiyan Birlik Partileri ile Hür Demokrat Parti yasanın olumlu bir bilançosunu çıkartsa da, muhalefet partileri yasanın yetersiz olduğu görüşünde. Diplomaların tanınması konusundaki reformların yavaş ilerlediği görüşünde olan Yeşiller Partisi, diplomasını tanıtmak isteyenlerin önünde hala çok sayıda bürokratik engelin bulunduğunu savunuyor. Yeşiller Partisi'nin yanı sıra Sol Parti, diploma denklik işlemleri için alınan harç miktarının düşürülmesini ve meslek içi eğitim olanaklarının artırılmasını talep ediyor.

İşveren memnun

İşverenler ise yasadan memnun. Alman İşverenler Birliği'nden Peter Clever, Almanya'nın ihtiyacı olan nitelikli işgücü açığının kapatılmasında bu yasanın katkı sağlayacağını belirtti. Ancak Clever, Almanya'nın göçmenlere kucak açan yeni bir zihniyete ihtiyacı olduğunu vurguladı. Clever, "Almanya dışından gelen ve bize niteliklerini sunmak isteyen herkesin, çalışacağı firma, ilgili kurum, başkonsolosluk, büyükelçilik veya yabancılar dairesi ile kuracağı ilk iletişimde şunu hissetmesi şart; "sen burada isteniyorsun, sana ihtiyacımız var ve sana hoş geldin diyoruz" şeklinde konuştu.