BURCU ÖZTÜRK

Böylelikle düşük puanlı öğrenciler, evlerine yakın iyi bir Anadolu lisesinde eğitim görebilecek. Ancak eğitimciler, bunun sorunu çözmeyeceğini ve diğer öğrenciler açısından haksızlık oluşturduğunu düşünüyor. Çalışkan öğrencinin adeta cezalandırıldığını söyleyen veliler ise, “O zaman sınavın ne anlamı var?” diye soruyor. Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, çözüm için şu öneride bulunuyor: “Okulların mevcut kapasitesi değişmeyeceğinden bu uygulama fayda etmeyecek. Devlet, özel okullarda, ya da yapısı uygun dershanelerden hizmet satın alsın. Öğrenciler  buralara yerleştirilsin.”
 
Bu yıl son kez yapılan SBS yerleştirme sonuçlarına göre asilden bir okula yerleşemeyen öğrenciler ya yedek yerleştirmeleri beklemek ya da meslek, imam hatip ve özel liselerden birini seçmek zorunda. Ancak yedekten de bir yere yerleşemeyen ve diğer okulları tercih etmek istemeyenler için çözüm arayan bakanlık iki alternatif geliştirdi. Biri ek yerleştirmeleri iki kez yaparak boş Anadolu lisesi kontenjanlarına düşük puanlı öğrencilere yer açmak. Diğeri ise Anadolu veya meslek liseleri bünyesinde düz lise programı uygulayan sınıflar  açmak. Ancak eğitimciler ilk alternatife temkinli yaklaşıyor.
 
Anafen Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Recep Uysal, boş kontenjanlara düşük puanlı öğrencilerin yerleştirilmesinin haksızlık olacağını ve bu konuyu velilerin mahkemeye dahi taşıyabileceğini söylüyor. Var olan liste üzerinden yerleştirme işleminin gerçekleştirilebileceğini belirten Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat da yeni liste ile öğrenci seçmenin sıkıntılara sebep olabileceğini vurguluyor. Uygulamanın yığılmaya çözüm olmayacağını şu örnekle açıklıyor: “İkinci ek kontenjanla 3 bin öğrencinin özel okula kaydığını farz edelim. Her okulun şu aşamada maksimum kapasitesini kullansak bile en fazla 15-20 bin öğrenciyi Anadolu liselerine kaydedebiliriz. Geriye yine 500 bine yakın öğrenci kalacak.”
 
Genel liselerin Anadolu’ya dönüştürülmesiyle ortaya çıkan kontenjan probleminin ancak birkaç yılda çözülebileceğini dile getiren Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı Enver Yücel ise öğrencilerin mağdur olmaması için gerekli şartların yerine getirileceğini belirtiyor. Yücel, “Dileyen özel okullar ve koşulları yerine getiren dershaneler, genel lise programlarına katılabilir.” diyor. Ayrıca öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmemesini ve devletin verilecek bu eğitimi satın almasını talep ediyor.
 
Ek yerleştirme çözümüne aileler de tepkili. Kendisi de eğitimci olan Ersan Balcı, “Bu, çalışkan öğrencinin performansını etkileyebilir. Yüzdelik dilimde yakın olanlar alınırsa sorun olmaz. Eğer herkes aynı liseye gidiyorsa sınav yapmanın ne anlamı var.” diye konuşuyor.
 
Küçükçekmece'de bir Anadolu lisesinin yedekten 700. sırasında yer alan Başak Yiğit, meslek lisesine gitmek istemediğini söylüyor. ‘Düz lise sınıfı açılacak’ haberiyle umutlandığını ifade eden Yiğit, “Ek yerleştirme olsa da sıranın geleceğinden endişeliyim. Gelmezse de son çare olarak uygun fiyatlı bir özel okula gitmek istiyorum.” diyor.
 
Liseye kayıtta son gün
 
SBS sonuçlarına göre liselere yerleşen öğrencilerin, okullara asil kayıt süresi bugün saat 17.00'de sona eriyor. Kayıt yaptırmayanlar bu haklarını kaybedecek. Hafta başından itibaren yapılan kayıtların kontrolünden de veliler sorumlu olacak. Kayıt yaptıran velilerin işlemlerini ‘e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi'nden kontrol etmeleri gerekiyor. Boş kalan kontenjanlara yedek listeden yedeklik sırası dikkate alınarak kayıt hakkı kazanan öğrenciler ilan edilecek. Her okulun boş kontenjan sayısı kadar öğrenciye, daha önce açıklanan yedek sırası dikkate alınarak kayıt hakkı verilecek. Boşalan kontenjanlar için yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verilmesi işlemi, 19-26 Ağustos tarihlerinde her gün saat 19.00'da açıklanacak.