2 milyon 7 bin 685 genç, üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) ter dökerken, özellikle İstanbul’da adaylar Kazlıçeşme’deki Nevruz kutlaması ile Yenikapı’daki AKP mitinginin trafik ve gürültüsüne denk geldi.

 YGS dün Türkiye ’de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da, 175 sınav merkezinde gerçekleştirilidi. 160 dakika süren sınava 2 milyon 7 bin 685 kişi katıldı. Sınav nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri alınırken, sınavın yapıldığı her bir salona duvar saati, adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şekerleme ve peçete gibi malzemeler, ÖSYM tarafından sağlandı. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebildi.

 Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer aldı. YGS’de Türkçe’den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu. Sabah saat 07.00’den 10.00’a kadar il ve ilçelerdeki nüfus müdürlükleri açık tutuldu; böylece kimliğini kaybeden adayların nüfus cüzdanlarını edinebilmelerine imkân sağlandı.

Mitinge 200 metre
İstanbul’da Nevruz kutlamalarının yapıldığı Kazlıçeşme Meydanı'na yaklaşık 200 metre mesafede bulunan Borsa İstanbul Zeytinburnu Anadolu Lisesi'nde sınava giren öğrencilerin velileri ise duruma tepki gösterdi. Miting alanına katılanların geçtiği 10. Yıl Caddesi üzerinde bulunan okulda sınava girecek öğrencilerin yakınları büyük stres yaşadı. Miting alanında görevli olanlar da kendi imkânlarıyla, okul önünden miting alanına geçen kalabalığa uyarılarda bulundu. Bir veli üzerinde ”Sınav var” yazan bir karton kutuyu miting alanına gelenlere gösterdi.

 Okul önünde çocuklarının sınavdan çıkmasını bekleyen veliler ise yetkililere, "İnsanlar bayramlarını kutluyorlar. Onlar da haklılar. Sınavda çocuklarımız tedirgin oluyorlar. Biraz önce havai fişek patlattılar. ÖSYM’nin, ilçe milli eğitim müdürlüğü’nün bu okula sınavı vermemesi lazımdı. Bunu bile düşünemiyorlar" diye tepki gösterdi. Okul önünde bekleyen bir başka veli ise isyan ederek, "Çocuklara pamuk dağıtmışlar, kulaklarını tıkasınlar diye. Çocukları sınav için bu okula verenler utansın" dedi.

 Gaziantep’te başkasının yerine Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girdikleri iddiasıyla 3 kişi gözaltına alındı. Özmimar Anadolu Lisesi ile Hatice Büyükbeşe ve 25 Aralık ilkokullarında görevli salon sorumluları, yaptıkları kontrolde 3 kişinin sınav belgesi ile kimlik bilgilerinin tutmadığını tespit etti.

ÖSYM: Huzur içinde bitti

ÖSYM Başkanlığı, sınavın ardından 2014 YGS’nin ‘huzur içinde’ tamamlandığını açıkladı.
ÖSYM’nin dün gerçekleştirilen YGS’ye ilişkin yapılan açıklamasında, 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sınavlarının birinci aşaması olan 2014 YGS’de toplam 309 bin 237 personelin büyük bir özveri ile görev yaptığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ülkemizin geleceği olan 2 milyon 7 bin 685 gencimizin girmiş olduğu bu yarışın hak ve adalet ölçüsü içerisinde gerçekleştirilebilmesi için yaklaşık 6 aydan fazla bir süredir gece gündüz çok titiz bir çalışma yürütülmüştür. Sınav öncesinde ve sınav sırasında her türlü tedbir alınmış ve ilgili çalışmalar planlandığı gibi dakika dakika yürütülmüş, sınav sorunsuz biçimde tamamlanmıştır. Sınav sonrasında da aynı titizlikle sınav evrakının değerlendirilmesi ve gençlerimizin emeklerinin karşılığını almasını temin etmek üzere her türlü çalışma planlanmış ve gerekli koordinasyon sağlanmıştır.”

34. kez sınava girdi

Samsun’un Bafra ilçesinde bir ilkokulda sözleşmeli öğretmenlik yapan 52 yaşındaki Adem Topçuoğlu, bu yıl 34. kez üniversite sınavına girdi. Topçuoğlu, sınava girmenin kendisi için hobi olduğunu söyledi. 1980 yılında Bafra Lisesi'nden mezun olan Topçuoğlu ardından her yıl aynı heyecanı yaşamak istemiş. Topçuoğlu, "Mezun olduktan sonra her yıl sınava girdim. 3 üniversite bitirdim. Ama sınava girmekten vazgeçmedim. Herkesin bir hobisi var. Benim hobim de üniversite sınavlarına girmek. Yeni mezun öğrenciler gibi o heyecanı yaşamak için sınava giriyorum" dedi. Bekar olan ve okumayı çok sevdiğini dile getiren Topçuoğlu, Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu'nu, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni ve Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksekokulu Otobüs Şoförlüğü Bölümü'nü bitirdiğini söyledi. {SAMSUN/DHA}