GÖZDE ÜNİVERSİTE

1926 yılında genç Türkiye Cumhuriyeti aydınlanma yolunda ışığını gençlerden alma fikriyle eğitime yönelmişti. Bu maksatla Ankara’da öğretmen yetiştirmek üzere kurulacak bir okul için dönemin önde gelen mimarlarının katıldığı bir proje yarışması düzenlendi. Yarışmayı kazanan Ulusal Mimarlık Akımının öncülerinden Mimar Kemalettin’in projesi  “Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü” adıyla bugün Gazi Üniversitesinin Rektörlük Merkezi olarak kullanılmakta olan binada eğitim-öğretim faaliyetlerine başladı.

1929’da "Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" olarak adını değiştiren Enstitü 1976 yılında “Gazi Eğitim Enstitüsü”, 1982 yılında ise Cumhuriyetle başlayan geleneğin devamı olarak kanunla “Gazi Üniversitesi” kimliğine kavuşmuştu.


  
KURUCUSU ATATÜRK

Gazi Mustafa Kemal’in kurucusu olduğu Türkiye’nin en eski ve en köklü üniversitesinin kadim fakülteleri kapanıyor. 

91 yıllık Üniversitenin rektörlük kampüsü dışında kalan bölümleri Gazi'den ayrılarak yeni kurulması planlanan Hacı Bayram Veli Üniversitesi'ne bağlanması planlanıyor.

TÜRKİYE'NİN EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜNİVERSİTELERİNDEN 

Bugün Gazi üniversitesi Türkiye’nin en çok öğrenciye sahip üniversitelerinden birisi. En iyi üniversiteler sıralamasında ise yine en ön sıralarda yerini almaktadır. Kadim bir geçmişe sahip köklü ve bilim üreten bir üniversitesinin en gözde fakültelerinin yok edilmesi üniversitenin milli kimliğini yıpratacak.

HUKUK, TIP, MÜHENDİSLİK...

Tıp, Eczacılık, Hukuk, Mimarlık ve Mühendislik, İletişim, İktisadi ve İdari Bilimler gibi en eski ve köklü fakülteler Gazi Üniversitesinden ayrılarak kurulacak yeni üniversiteye bağlanacak bölümlerden bazıları.

ÖĞRENCİLER ŞAŞKIN

Yapılması planlanan bu değişiklik ile çok meşakkatli ve yoğun bir çalışma sürecinin neticesi ve kadim geçmişi, olumlu imajı ve markalaşmış ismi sebebiyle bu güzide fakülteleri tercih eden çok sayıda öğrencinin emeklerine karşı bir haksızlık dolayısı ile bir mağduriyet söz konusu olacaktır. Sırf bu köklü üniversitede okumak için tercihlerini bu doğrultuda yapan üniversite giriş sınavı başarı sıralamasında en üst sıralarda derece yapmış çok sayıda öğrenci mevcut. Bu başarılı öğrenciler mezuniyetlerinde tercih yaptıkları dönemde mevcut dahi olmayan bir yeni üniversitenin ilk mezunları olarak hayata atılmış olacaklar.

ÖĞRENCİLERİN EMEKLERİNE SAYGISIZLIK
 
Logosunda Atatürk’ün imzasının ve unvanının yer aldığını belirten Gazi Üniversitesi öğrencileri sosyal medya üzerinden 'Gazi Üniversitesi Bölünemez!' diyerek imza kampanyası başlattı.

Kampanyada "Gündemdeki haberler, derin bir mazisi olan ve Türkiye'nin gözde üniversitelerinden olan Gazi Üniversitesi'nin bazı fakültelerinin bir düzenlemeyle yeni açılacak Hacı Bayram Veli Üniversitesi'ne devredileceğine dair işaretler içermektedir. Bilindiği gibi bir üniversiteyi üniversite yapan mazisi ve markalaşmış ismidir. Binlerce öğrenci üniversite tercihini yaparken bu hususu göz önünde bulundurmuştur. Bu düzenleme öğrencilerin emeklerine yapılan bir saygısızlıktır. Türkiye'nin en iyi 6. üniversitesi olmaya hak kazanan, Türkiye'de en çok kişiye eğitim veren ikinci üniversite konumunda olan, birçok bilim adamı, siyasetçi, yazar, sanatçı yetiştiren ve yetiştirmeye devam eden üniversitemizin Hukuk, Tıp, Diş Hekimligi, Eczacılık, Mühendislik ve Mimarlık fakültelerinin Gazi Üniversitesi bünyesinden ayrılması kesinlikle kabul edilemez. Logosunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasını barındıran üniversitemizin Türkiye'de çok iyi sıralamalarda olan ve bilim üreten fakültelerinden Gazi isminin silinmesine Gazi'nin öğrencileri olarak karşıyız ve her zaman karşı olacağız." ifadeleri yer alıyor.



GÜÇ KAYBEDECEK

Türkiye’nin fikir hayatına, siyaset ve sanat anlayışına yön vermiş çok sayıda bilim insanı, siyasetçi, sanatçı ve yazar yetiştirmekte olan üniversitenin Hukuk, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik ve Mimarlık gibi akademik birimlerinin bünyesinden ayrılması ile Gazi Üniversitesi ciddi bir şekilde güç kaybedecektir. 

Şu an ülkemiz milli meclisinde yıllardır faaliyet göstermekte olan siyasi partilerin genel başkan ve millet vekilleri dahil çok sayıda siyasetçinin de Gazi Üniversitesinde eğitim gördüğü herkesçe malumdur.

Eğitim ihtiyacının ve eksikliğinin şiddetle hissedildiği bir ülkede kimsenin yeni oluşturulacak üniversite ve eğitim kurumlarına karşı çıkması düşünülemez. Fakat yeni oluşturulacak eğitim kurumlarını, mazisi başarılarla dolu kadim üniversiteleri ve onların çok değerli akademik kadrolarını, fakültelerini parçalayarak  filizlendirmeye çalışmanın geçmişe büyük bir haksızlık olduğu muhakkak.

Gazi Üniversitesinin çok değerli pek çok akademisyen ve öğrencilerinin, toplumsal ayrışmayı körükleyecek düzenlemelere duyarlı gazeteci, yazar, sanatçı ve diğer tüm toplum kesimlerinin maziye ilişkin değerlerde çok ciddi tahribat oluşturması muhtemel bu değişikliğin iptal edilmesi yönündeki haklı taleplerinin toplumun tüm kesimlerinde yankı bulması beklenmektedir.

SAĞ DUYUYA GÜVENİYORUZ

Hukuki haber olarak adaletle hükmetme iddiasındaki en temel örnek kurumlardan biri olan Devlet ve yöneticilerinin bu konudaki hassasiyeti anlayacağı ve bir toplumun kurucusu ile bağlarının ete kemiğe bürünmüş şekli olarak kabul görmüş eğitim kurumlarının kimlikleriyle toplumsal yaralara yol açması kuvvetle muhtemel idari kararlarla oynanmasına ve değiştirilmesine müsaade ettirmeyeceğine yönelik inanca ve sağ duyuya güveniyoruz. (hukukihaber.net)