Üniversite sınavına giren adayların önemli bir bölümünün gözü Hukuk Fakültesi’nde. Bu yıl ilk kez uygulanan baraj kuralına göre, hukuk isteyen adaylara sıralamada ilk 150 bine girme şartı konuldu. Ayrıca puan türü değiştiği için hukuk bölümlerinin puan ve başarı sıraları kılavuza yazılmadı. Bu durum hedefi hukuk olan adayların zihnini kurcalıyor.

PUAN TÜRÜ DEĞİŞTİ

Geçen sene TM-2 puan türünden öğrenci olan hukuk, bu yıl TM-3 puan türünden öğrenci alacak. Öncelikle, bir bölümün puan türünün değişiminin diğer bölümlerin tercihini ne düzeyde etkileyeceği teknik bir konu. Çünkü bir bölümün puanının oluşumunda; bölümün kontenjanlarındaki artış ve azalış ile o bölümü tercih edecek öğrencilerin eğilimleri etkin oluyor. Puan hesaplamalarına bakıldığında genelde TM-2 ile TM-3 puan ve başarı sıralaması arasında benzerlik gözleniyor.

 HUKUK PUANLARINI HANGİ UNSURLAR ETKİLEYECEK?

1-Hukuk fakültelerindeki kontenjan değişimleri. Ankara, İstanbul, Marmara, Selçuk hukuk kontenjanları yüzde 10 azalırken, diğer hukuklarda 1.055 adet kontenjan artışının gerçekleşti

2-Hukuk fakültelerinin puan türü değişimi. Daha önce TM-2 puan türünden öğrenci alınırken bu sene TM-3 puan türünden alınacak.

3-TM-3 puan türüne test katkı oranlarının değişimi. Matematik- Geometri testlerinin ağırlığı yüzde 30’dan 23’e düşürüldü. Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya-1 testlerinin ağırlığı ise yüzde 30’dan yüzde 37’ye yükseltildi.

4-Bu seneki testlerin ortalama netleri ve st. sp. değişimi.

TERCİH EDEN SAYISI DEĞİŞMEZ

Diğer taraftan baraj uygulaması ve öğrencilerin puan değişikliğinden dolayı hukuk fakültelerini tercih eden aday sayısında bir azalma olmayacak. Adayların puanı hesaplanırken TM-1, TM-2 ve TM-3 puanları da hesaplandığından dolayı TM-3 puan grubuna ekstradan hukuk seçenler diye bir grup dâhil olmayacaktır.  Rehberlik ve psikolojik danışmanlık ile psikoloji gibi programları ilk tercihine yazmayı düşünen adaylar da hukuk fakültelerinin puanı TM-3 oldu diye kararlarını çok değiştirmeyeceklerdir.

KONTENJANI AZALANLARA DİKKAT

Bütün bunlardan dolayı kontenjanı ortalama yüzde 10 azalan hukuk bölümleri için başarı sıralamaları üst seviyede olacak. Kontenjanı değişmeyen veya artanlar için de sıralamanın geçen yılki TM-2 sıralamasına yakın olacağı tahmin ediliyor.

BARAJ UYGULAMASI VÂKIFI VURACAK

Yeni kılavuzda puan değişiminden dolayı hukuk fakültelerin puan ve başarı sıralar yazılmadı. Bu sebeple Hukuk tercihi yapacak adayların 2014-ÖSYS’deki hukuk bölümlerinin TM-2 başarı sıralarını baz alması gerekiyor. 150 bin barajı uygulamasının devlet üniversitesinden çok vakıf üniversitelerinin hukuk bölümlerini tercih edecekleri olumsuz etkilemesi bekleniyor.

EN YÜKSEK TABAN PUANA SAHİP HUKUK FAKÜLTELERİ