Üniversite sınavlarında ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), geçtiğimiz 15 Mart’ta yapıldı. Bu hafta sonundan itibaren 5 oturum halinde yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) var. Bu sınavlara YGS’de 6 puan türünden herhangi birinden 180 ve üzerinde puan alan adaylar katılacak. İlki 13 Haziran Cumartesi günü başlayacak 5 LYS, 2 hafta sonunda tamamlanacak. Bu sınavların ardından ise elinizde tercih yapmanız için kullanacağınız hem YGS hem de LYS yerleştirme puanlarınız olacak. Yerleştirme puanlarının açıklanmasının ardından da barajı aşan adaylar için tercih süreci başlayacak. YGS sonuçlarıyla açıköğretim, önlisans ve bazı lisans programları tercih edilirken, LYS’lerin sonuçları ise fakültelerin lisans programlarına yerleştirmelerde kullanılacak. İşte bu sınavlar öncesinde HABERTÜRK olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine hazırladığımız bu yazı dizisiyle sizlere rehberlik yapacağız. Sınavların yapısını, geçmiş yıllarda sınavlarda çıkan konuları, testlerin değişen ağırlıklarını, hangi bölümü okumak istiyorsanız çözmeniz gereken soruları, hangi sorulardan ne kadar puan kazanabileceğinizi bu yazı dizisinde bulacaksınız. Sınavların ardından yerleştirme puanları açıklandıktan sonra da tercih döneminde sizlere yine rehberlik etmeye devam edeceğiz.

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) özelliğini, adayların okumak istedikleri alanlara göre sınavlarını seçerek girmeleri oluşturuyor. Bu sınavlar sonucunda çıkacak puan türlerine göre de bölüm tercihi yapacaksınız. Ancak her programın farklı bir puan türü olacak. Örneğin mühendislik, tıp, matematik gibi alanların tümü sayısal puanla öğrenci alacak ancak her bölüm için farklı bir sayısal puan türü kullanılacak. Bu yüzden de okumak istediğiniz alana göre çözeceğiniz testler önemli olacak. Çünkü her testteki soruların bu puan türlerini oluşturmada ağırlık katsayıları da farklı.



KATSAYILARI DEĞİŞTİ

Bu yıl LYS’lerde en önemli değişikliklerin başında testlerin katsayılarının ve bazı bölümlerin öğrenci alacağı puan türlerini değiştirmesi oldu. Örneğin bu yıl hukuk fakültelerine öğrenciler eşit ağırlık olarak nitelendirilen Türkçe Matematik (TM) puan türlerinden TM-2 ile girerken, bu yıl puan türü TM-3 oldu. Bunun anlamı ise hukuk tercihlerinde edebiyat soruları matematik sorularından daha değerli hale geldi. Size bu yıl daha çok puanı edebiyat soruları getirecek. Değişiklik sadece hukuk fakülteleriyle de sınırlı kalmadı. İşletme, sosyoloji, ekonomi, uluslararası ilişkiler gibi programlara öğrenci alınırken kullanılacak olan Türkçe Matematik (TM) puan türünü oluşturan testlerde bu değişiklikler oldu.

TM’CİLER DİKKAT

Gelin bu farklılıkların nasıl etki yapacağına bakalım. TM puan türünü oluşturabilmek için girmeniz gereken iki sınav var. Bunlardan biri Matematik (LYS-1) diğeri de Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavı. LYS-1’de matematik ve geometri, LYS- 3’te ise Türk dili ve edebiyatı ile coğrafya-1 testleri yer alıyor. Bu sınavlardan TM-1, TM-2 ve TM-3 olmak üzere 3 farklı puan türünüz hesaplanacak.

Değişiklik ise bu sınavların içinde yer alan bu testlerin ağırlıkları ile ilgili oldu. İşletme, maliye, uluslararası ticaret gibi TM-1 puanıyla öğrenci alan programlar için yapılan hesaplamada matematik sorularının etkisi geçen yıl olduğu gibi yüzde 25 olacak. Ancak geometri soruları yüzde 10 değil, yüzde 8, Türk dili ve edebiyatı soruları yüzde 18 değil yüzde 20 etkili.

Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler gibi TM-2 puanıyla öğrenci alan programlarda LYS’nin matematik sorularının etkisi yine yüzde 22, ama geometrinin etkisi yüzde 8’den 6’ya düştü. Türk dili ve edebiyatı soruları ise yüzde 22 değil ama yüzde 24 etkili. Bu bölümler için de edebiyat sorularının önemi arttı.

‘MATEMATİK’İN ETKİSİ AZALDI

Psikoloji, sosyoloji gibi artık hukuk fakültelerinin de öğrencilerini seçerken kullanacağı TM-3 puanında matematik sorularının etkisi yine yüzde 18. Ancak bu puan türünün oluşumunda geometrinin etkisi yüzde 7’den yüzde 5’e düştü. Türk dili ve edebiyatı sorularının etkisi ise yüzde 25’ten yüzde 28’e yükseldi. Coğrafya-1’in etkisi de yüzde 10’dan yüzde 9’a düştü. Bu programları tercihlerde de edebiyat soruları daha önemli olurken, geometri sorularının etkisi azalmış oldu.

HUKUKTA PUAN TÜRÜ FARKLILAŞTI

TM-2 ile öğrenci alan hukuk fakültelerine bu yıl TM-3 puan türü ile öğrenci yerleştirilecek. Bu yıl hukuk okumak isteyen gençler daha çok edebiyat sorusu çözecek. Çünkü hukuk fakültelerine girişte kullanılacak olan TM puan türünde Türk dili ve edebiyatı testinin ağırlığı yüzde 25’ten yüzde 28’e çıkarıldı. Geometri testinin ağırlığı ise 7’den 5’e düştü.

KAÇ ÖĞRENCİ LYS'LERE GİRECEK BİLİNMİYOR

Geçtiğimiz mart ayında yapılan ve sıfırcılar, şampiyonlar ile barajı aşabilenlerin sayılarının açıklanmadığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) sonuçlarına göre LYS’ler için elenen aday sayısı 618 bin 337 aday oldu. Bu adaylar 180 puan barajını aşamadıkları için bu sınavlara girme hakkını kaybetti.

YGS’de 180 puan barajını aşarak LYS’lere girme hakkını kazanan aday sayısı ise 1 milyon 369 bin 147 oldu. Ancak bu adaylardan kaçının LYS’lere katılmak için başvurduğunu ÖSYM açıklamadı.

LYS BELGENİZE DİKKAT EDİN

Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) gireceğiniz yerleri gösteren sınav giriş belgenizi ÖSYM’nin internet sitesinden, TC kimlik numaranız ve aday şifrenizle alabiliyorsunuz. Sınav giriş belgesi olarak kullanılacak bu belgeden çıkış alırken fotoğrafınızın görünür olmasına dikkat etmelisiniz. Sınav günü giriş belgenizdeki fotoğraf ile şu anki haliniz birbirine benzemeli. Aksi halde sınava başkasının girdiği kuşkusu ile salona alınmazsınız. Saç rengini değiştirdiği için sınava giremeyen adaylar oluyor. Sınav günü yanınızda ÖSYM’den aldığınız bu belgenin bulunması gerekiyor. Belgenin üzerinde ise herhangi bir yazı, resim veya işaret olmamalı. Aksi halde sınava giremezsiniz.

HANGİ GÜN HANGİ SINAV VAR?

SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS-4): 13 Haziran Cumartesi, Saat: 10.00

FEN BİLİMLERİ SINAVI (LYS-2): 20 Haziran Cumartesi, Saat: 10.00

MATEMATİK SINAVI (LYS-1): 14 Haziran Pazar, Saat: 10.00

YABANCI DİL SINAVI (LYS-5): 14 Haziran Pazar, Saat: 14.30

EDEBİYAT COĞRAFYA SINAVI (LYS-3): 21 Haziran Pazar, Saat: 10.00


Pervin KAPLAN / HT GAZETE