Milli Eğitim Bakanlığı, 2011 yılına ilişkin faaliyet raporunu açıkladı. Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yayımlanan raporda, Bakanlığın önümüzdeki yıllara ilişkin planlamalarına yer verildi.
 
 
LİSELERİN YARISI MESLEK EĞİTİMİ VERECEK: Rapora göre, 2014 yılına kadar, Türkiye'deki 9 bin 672 lise içinde, mesleki ve teknik eğitim veren liselerin oranının yüzde 50'ye çıkartılması hedefleniyor. Ayrıca mesleki eğitime ilişkin sertifikaların da uluslar arası alanda denkliğinin sağlanması Bakanlığın planları arasında.
 
 
ÖZEL OKULLAR İKİ KATINA ÇIKACAK: Raporda ayrıca, 'Özel sektörün finansal gücünden faydalanmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı örgün özel öğretim kurum oranını yüzde 5.21'den yüzde 9'a çıkarma' hedefi de öngörüldü.

 
ŞİDDET OLAYLARININ YAŞANDIĞI OKUL PERSONELİNE EĞİTİM: Bakanlık, 'Eğitim Ortamlarında Şiddetin Önlenmesi ve Azaltılması Strateji ve Eylem Planı' kapsamında şiddet olaylarının yaşandığı okul-kurum personelinin tamamı ile diğer okul-kurumlardaki personelin yüzde 60'ına 2014 yılı sonuna kadar hizmet içi eğitim verecek.
 

SOSYAL VE KÜLTÜREL FAALİYETLER ARTACAK: Bakanlığın raporunda okullara ilişkin düzenlemelerin yanı sıra, öğrenci aktivitelerine ilişkin de kesin hedefler yer alıyor. Buna göre öğrencilerin 'yeteneklerini sergileme güçlerini geliştirmek üzere sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere katılım düzeyleri' yüzde 100 oranında artırılacak. Öte yandan Bakanlık, izci öğrenci sayısını iki katına çıkartmak ve lisanslı sporcu sayısını yüzde elli arttırmak üzere girişimde bulunacak.
 
 
 Sanayi hamlesi
 
 BAKANLIĞIN faaliyet raporunda yer alan 'yüzde 50 meslek lisesi' hedefine yönelik Torba Kanun'a eklenen teşvik uygulaması da sanayicileri heyecanlandırdı. Torba Kanun'a göre Organize Sanayi Bölgesi (OSB)  bünyesinde oluşturulacak meslek liseleri için devlet, başarılı öğrencinin 1,5 katı kadar teşvik uygulayacak. Uygulamaya ilişkin alt düzenlemenin çıkmasıyla birlikte, 2013-2014 döneminden sonra, OSB'lerde kurulacak mesleki eğitim veren liselerin sayısında ciddi artış bekleniyor.
 
 Bu kapsamda ASO Teknik Koleji'ni kuran ASO Başkanı Nurettin Özdebir de AKŞAM'a yaptığı değerlendirmede şunları aktardı: 'Artık sanayi sektörü, nitelikli ve iyi eğitimli elemana ihtiyaç duyuyor. Torba Kanun ile öngörülen 'öğrenci maliyetinin 1,5 katı' oranındaki teşvik yeterli değil. Örneğin bazı büyük şehirlerde e bölgelerde öğrenci maliyeti 8 bin hatta 11 bin Liraya kadar bile çıkabiliyor. Ancak tüm sanayi kuruluşlarının bu konuda fedakarlık yapması, elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu kapsamda açtığımız ASO Teknik Lisesi'nin de örnek oluşturmasını umut ediyoruz. Bu konuda ilk başta bir anlayış değişikliği getirmemiz gerekiyor. Örneğin Almanya'da fen ve matematik derslerinde başarılı öğrenciler meslek liselerine yönlendirilirken, Türkiye'de başarısız öğrencileri meslek lisesine yönlendirme gibi bir anlayış var. Türkiye'deki 270 OSB'nin hepsi birer lise kursa, ihtiyacın küçük bir bölümünü sağlayabiliriz.
 
 
 Turizm otelciliğe ilgi büyük
 
 Meslek Liselerine ilişkin bazı istatistiki veriler ise şu şekilde:
 
 - Türkiye'de en çok Erkek Teknik Liseleri rağbet görüyor.  Meslek lisesi öğrencilerinin 752 bin 272'si (yüzde 47) Erkek Teknik Liseleri'nde, 400 bin 942'si (yüzde 25) Ticaret ve turizm Öğretimi veren okullarda, 374 bin 370'i (yüzde 24) Kız Teknik Liseleri'nde ve 65 bin 679'u (yüzde 4) sağlık meslek liselerinde okuyor.
 
 - Bölüm olarak Bilişim, Elektrik- Elektronik, Muhasebe, Çocuk Gelişimi ve Makine bölümleri daha çok tercih ediliyor.
 
 - Tercih edilmeyen alanların başında da Tarım, Plastik Teknolojisi, Hayvan Sağlığı, Raylı Sistemler ve Metalurji geliyor.
 
 - Üniversitelerin Lisans programlarına yerleşme konusunda Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri ilk sırada. Bu liselerin mezunlarının yüzde 18,66'sı 4 yıllık lisans programlarına yerleşebiliyor.
 
 - Bunu sırayla Teknik Liseler ve sağlık Meslek Liseleri izliyor.



Akşam