Milli Eğitim Bakanlığı, "Değerler" alanındaki derslerin tümüne Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin girmesine olanak sağlayan bir değişikliğe imza attı. İlahiyat Fakültesi mezunlarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak atanmasına olanak sağlayan düzenlemeyi Danıştay’ın kararıyla yürürlükten kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlik alanlarına, atama ve ders okutma esaslarına ilişkin değişiklik Kasım ayı Tebliğler Dergisi’nde yayımlandı.

'Değerler Eğitimi'ni Din öğretmenleri verecek

Birgün gazetesinin haberine göre, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alan dersleriyle ilgili yeni düzenlemeleri içeren değişiklikle, “Değerler” alanındaki tüm derslere Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri girebilecek. Yeni yönetmelikle ayrıca Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe ve Tarih öğretmenlerinin girdiği “Osmanlı Türkçesi” dersi de İlahiyat Fakültesi, Uluslararası İslam ve Din Bilimleri ve Dini İlimler Fakültesi ile İslami İlimler Fakültesi mezunlarınca verilebilecek. "Değerler Eğitimi", öğrencilerin, “İyi insan ve iyi vatandaş” olmalarını sağlamak ile “Kültürel devamlılığı sağlamak” amacıyla müfredata konulmuştu.

Osmanlı Türkçesi dersini ilahiyatçılar verecek

MEB’in, Diyanet İşleri Başkanlığı’yla imzaladığı protokol çerçevesinde 2017-2018 eğitim yılı başında tanıttığı ve tüm derslerin içinde konu olarak yer verdiği "Değerler Eğitimi" derslerinin tümünü Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri verebilecek.

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden Fen Bilgisi dersine, Müzik dersinden Matematik dersine kadar 15 temel ders içine yerleştirilen "Değerler Eğitimi"ne yönelik yapılan değişiklik Tebliğler Dergisi’nde yayımlanmasının ardından uygulamaya girdi. Uygulama, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmen atamaları bölümünden İlahiyat Fakültesi’nin çıkarılmasına rağmen hayata geçirildi. MEB’in, “Öğretmenlik alanları, atama ve ders okutma esasları” çizelgesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin okutacağı dersler arasında “Osmanlı Türkçesi” ve “Değerler alanındaki dersler” sıralandı. Böylece, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri ve Türkçe öğretmenlerinin yanı sıra Tarih öğretmenlerinin girdiği Osmanlı Türkçesi derslerine de din öğretmenlerinin girmesinin önü açıldı.

‘Osmanlıca adı altında din eğitimi’ eleştirisi

MEB’in amacını, “Ecdadımızın büyük kültür birikiminin yazıldığı alfabenin incelenmesi ve değerlendirilmesi hedeflenmektedir” diye açıkladığı Osmanlı Türkçesi dersleri ilk kez 2016-2017 eğitim-öğretim yılında okutulmaya başlandı. Bazı eğitim uzmanları da bu dersin verilmesine “Osmanlıca adı altında dini eğitim verilmek isteniyor” iddiasıyla karşı çıkmıştı. (Cnnturk.com)