Konya'da, ilkokul 3'üncü sınıf öğrencisi, tayini başka yere çıkan öğretmenlerinin ardından iki yılda 7 öğretmen değiştirince mağduriyetini Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) iletti. En küçük şikayetçi konumundaki öğrencinin başvurusunun incelenmesinin ardından Konya Valiliği'ne ve Konya Milli Eğitim Müdürlüğü'ne okula kadrolu öğretmen atanması için tavsiyede bulundu.

KDK'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Konya'da Başarakavak İlköğretim Okulunda öğrenim gören 3'üncü sınıf öğrencisi, öğretmeninin Konya'da başka bir yere görevlendirilmesi nedeniyle 2 yıldır sınıflarına vekil öğretmen geldiğini, şu ana kadar 7 öğretmen değiştirdiğini, bu nedenlerle mağdur olduğunu ve kadrolu öğretmen istediğini Kamu Denetçiliğine iletti.

'KADROLU ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLSİN'
KDK, velinin de iznini alarak konuyu incelemeye başladı. Öğrencinin kadrolu öğretmeninin başka bir görev için görevlendirilmesinden sonra derslere çeşitli öğretmenlerin girdiğini belirleyen Ombudsman, Başarakavak İlkokulunda sınıf öğretmeni ihtiyacı zaten varken ve bu ihtiyacı gidermeden, buradaki bir öğretmenin ihtiyaç olunan başka bir alanda görevlendirilmesinin hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığına karar verdi. 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren Başarakavak İlkokulu 4. sınıfında kadrolu bir sınıf öğretmenin sürekli görevlendirilmesi konusunda Konya Valiliği'ne ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne tavsiyede bulunan Başdenetçi Nihat Ömeroğlu, bu tavsiyeler yerine getirilemediğinde okula kadrolu bir öğretmenin atanması ve öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı 'na tavsiye kararında bulunulmasına hükmetti. 

Tavsiye kararında, Danıştay 5'inci Dairesinin önceki yıllarda aldığı örnek bir karara atıfta bulunan Ömeroğlu, kamu görevlerinin vekaleten yürütülmesinin, ancak hizmetin gerektirdiği durumlarda geçici olarak başvurulacak bir yol olduğunu bildirdi. Buradan hareketle vekaleten görevlendirmenin geçici ve istisnai durumlarda başvurulan bir yol olduğunu kaydeden Başdenetçi Ömeroğlu, kamu hizmetlerinin vekaleten yürütülmesini sürekli hale getirecek biçimde uygulama yapılamayacağını belirtti.