Sayıştay tarafından İstanbul Üniversitesi (İÜ) ile ilgili hazırlanan 2016 yılına ait denetim raporunda, maaş karşılığı hiç ders vermemiş çok sayıda öğretim üyesi olduğu ortaya çıktı.

Sözcü'nün haberine göre, mevzuatta öğretim üyelerinin aldıkları maaş karşılığında haftada asgari 10 saat, öğretim görevlileri ve okutmanların ise haftada 12 saat ders verme yükümlülükleri bulunuyor.

Buna karşın üniversite bünyesinde çok sayıda öğretim üyesinin maaş karşılığı vermekle yükümlü oldukları dersleri vermediği tespit edildi. 

İstanbul Üniversitesi ise kendisini 3 gerekçe ile savundu. Üniversitenin birinci gerekçesi, öğretim üyelerinin bir kısmının yurt içinde ve yurt dışında görevlendirilmeleri oldu. 

İktisat Fakültesi'nde çok sayıda yardımcı doçent atanması yapıldığı ve bu kişilere belirli bir dalda uzmanlaşıncaya kadar ders verilmediği ikinci savunmaydı. 

Üniversite, tıp fakültelerinde çeşitli nedenlerle eğitim takvimine uyulmadığı, bu nedenle de ayın bir haftasında dersi olan bir öğretim üyesinin ayın diğer haftasında hiç derse girmediği savunmasını yaptı. Ancak Sayıştay, üniversitenin üç savunmasını da yeterli bulmadı.