Üniversitelere kayıt yaptıran öğrenciler, aynı zamanda çalışamayacağuı için burs ve kredi alabilmek için başvurularını yaptılar. KYK Burs ve Kredi başvuruları Eylül ayından sonra yapılması bekleniyor. Burs ve kredi sonuçları ise, Ekim ayının sonunda belli oluyor ve öğrenciler Kasım ayında iki aylık toplu burs alıyorlar.

KYK tarafından yapılan burs ve kredi ödemeleri, okullar kapansa dahi 12 ay boyunca öğrencilerin hesabına yatmaya devam eder. KYK Bursları her ayın 7’sinde Ziraat Bankası’na yatırılıyor. Öğrenciler, 4 yıl boyunca burs almaya devam ediyor edecekler. Sınıf tekrarı yapan öğrenciler, 5. Yıldan itibaren burs veya kredi alamazlar. Kredi alan öğrenciler, mezuniyet yılını takip eden ileriki 2 yılda, borçlarını ödemekle mükellef olacaklardır. Örneğin, 2014 mezunu öğrenci, 2016 yılından itibaren 3 yıl boyunca kredi borcunu ödeyecek.

Öğrenciler, ara sınıf veya son sınıfta olsa dahi, burs veya kredi başvurusu yapabillir. Burs ve kredi başvurusu için son sınıf olan bir öğrenci, başvurursa bir yıl boyunca kredi veya burs alabilir.




Burs ve Kredi almak isteyen öğrenciler dikkat! 

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (YURTKUR) Ziraat Bankası ile yaptığı yeni protokol açıklandı.
YURTKUR'un Ziraat Bankası ile yaptığı ve 1 Temmuz 2014'te yürürlüğe girecek protokolde yeni düzenlemeler hayata geçiyor. Eski protokolde öğrencilere burs ödemeleri her ayın 6'sında, kredi ödemeleri ise 7'sinde yapılırken yeni protokolle, öğrencilerin TC kimlik numaralarının son hanesine göre belirlenen tarihlerde ödenecek.

Buna göre, TC kimlik numarasının son hanesi 0 olanlar için ödeme günü her ayın 6'sı olacak, kimlik numarasının son hanesi 2 olanlara ödemeler ayın 7'sinde, 4 olanlara ayın 8'inde, 6 olanlara ayın 9'unda ve kimlik numarası 8 ile bitenlere burs ve kredi ödemeleri her ayın 10'unda yapılacak.

YURTKUR'un yaptığı yeni protokolün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren tahsilat işlemlerinde sanal pos imkanı da devreye giriyor. Bu düzenlemeyle tahsilatlar artık internet üzerinden kredi kartı ile de yapılabilecek.

Bankanın vadesiz hesapta mevduatı bloke etmesinin de kaldırıldığı yeni protokolde, öğrencilere yapılan kredi ödemeleri üzerinden alınan binde 2'lik komisyon ise binde 1'e düşürülüyor.

Nöbetçi yurt süreleri uzatıldı

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, yaz aylarında hizmet veren nöbetçi yurtların açık kalma süresini, gençlerden gelen yoğun talep üzerine 5 Eylül 2014 tarihine kadar uzattı.

Bakan Çağatay Kılıç, nöbetçi yurtların yeni öğretim dönemine hazırlık aşamasında temizlik ve tadilat gibi genel çalışmaların yapılabilmesi amacıyla daha önce 25 Ağustos'a kadar hizmet vermesinin kararlaştırıldığını hatırlattı.

"KYK'nın asıl sahibi gençlerimiz"

Bu kararın ardından özellikle staj, kurs, sınav ve yaz okulu gibi sebeplerle Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında barınan öğrencilerden yaz döneminin sonuna kadar sürenin uzatılması yönünde yoğun bir istek geldiğini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

"Bakanlık olarak Türkiye'nin 81 ilinde 300 binden fazla öğrencimize hizmet veriyoruz. Her zaman vurguladığım gibi; KYK'nın asıl sahibi genç kardeşlerimiz. Onların istek ve taleplerini yerine getirebilmek için tüm şartlarımızı sonuna kadar kullanıyoruz. Yurtlarımızın yeni sezona hazırlanabilmesi açısında ilk etapta 25 Ağustos'ta tadilat ve yenileme çalışmalarının başlaması kararını almıştık. Ama genç kardeşlerimiz bu sürenin yaz döneminin sonuna kadar uzatılması adına bizden bir talepte bulundular. Biz, gençlerimizin her talebine anlık olarak çözümler üreten, onlar gibi genç ve dinamik bir kurumuz. Nöbetçi yurtlarımızda süre uzatılması talebini de yaz kursu, sınav, staj ve benzer süreçleri göz önünde bulundurarak 5 Eylül 2014 tarihine kadar uzattık. Hem yaz döneminde, hem de normal öğretim döneminde yurtlarımızın en iyi şekilde hizmet verebilmesi adına çalışmalarımız devam edecek."

KYK yurt ve kredi ödemeleri nasıl yapılır?

Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyetlerine devam eden Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda (KYK) yeni başlatılan uygulamayla öğrenciler yurt ödemeleri ile öğrenim ve katkı kredisi geri ödemelerini web sitesi üzerinden sanal pos ile yapabilecekler.

Bakanlığın koordinesinde 81 ilde 300 bine yakın öğrenciye 5 yıldızlı otel konforunda hizmet veren KYK, yeni başlattığı uygulama ile öğrencilerin bankaya gitmelerine gerek kalmadan tek bir işlemle ödemelerini yapabilmelerine imkan veriyor.

Bu uygulamayla öğrenciler, KYK'nın kurumsal web sitesi olan "www.kyk.gov.tr" adresinde bulunan Yurt Ücreti ve Kredi Borcu Ödeme sekmesinden kimlik numaralarını girerek tüm kredi kartları ya da banka kartları ile geri ödemeleri bankaya gitmeden, ATM aramadan kolaylıkla yapabilecek.

KYK'dan açıklama:

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrencilere sunulan yemek hizmetlerinin saatlerinde yeni bir düzenleme yapıldığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, öğrencilerden, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a özellikle akşam yemeği saatlerinde yeni bir düzenleme yapılması noktasında çok sayıda talep geldiği vurgulandı.

Bakan Kılıç'ın talimatıyla akşam yemeği saatlerinin yeniden düzenlendiğinin belirtildiği açıklamada, "Daha önce, 16.00 - 24.00 saatleri arasında verilen akşam yemeklerinin, öğrencilerimizin yemek saatleri ile okul saatlerinin çakışmaması adına bugünden itibaren 14.00-24.00 saatleri arasında verilecek şekilde düzenlendiğini kamuoyunu duyururuz" ifadesi kullanıldı.  KYK'ya ait yurtlarda sabah kahvaltısı ise 06.00-12.00 saatleri arasında verilmeye devam edecek.