Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonrası adayları tercih heyecanı sardı. Ancak ÖSYM, bu yıl tercih kılavuzunda birçok değişiklik yaptı. En önemlisi ise meslek liselilere ek puan uygulamasının kalkması.

Üniversite hayali kuran yüz binlerce genç için en önemli maraton Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) oturumları 26 Haziran itibarıyla sona erdi. 

Öğrencilerin önünde şimdi tercih dönemi var. Süreç 26 Temmuz'da başlayacak 2 Ağustos'ta sona erecek. Ancak bu yıl Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adayları etkileyecek önemli kararlara imza attı.

700 bin aday etkileniyor

Her sene ortalama 700 bini aşkın aday isabetli tercih yapamadığı için tekrar imtihana hazırlanıyor. Üstelik bu sayı her yıl artıyor. Problemin farklı sebepleri bulunuyor. Adayların üniversite tercih kılavuzunu yeterince incelememesi de bunlardan biri. Aynı sıkıntının 2015-2016 döneminde de yaşanma ihtimali var. Zira ÖSYM tercih kılavuzunda birçok değişiklik yaptı.

Akreditasyon önemli

Adayları etkileyebilecek en önemli yenilik üniversitelerin niteliklerini ortaya koyan akreditasyon bilgileri. Ayrıca program mezunlarının ÖSYM'nin yaptığı diğer sınavlardaki başarı durumunu gösteren bilgiler de yenilikler arasında. Bunlar, üniversite tercihinde rehberlik edecek önemli ayrıntılar.

EKSTRA BİLGİ EKLENDİ

ÖSYM, üniversitelerin tanınabilirliğini artırmak için akreditasyon bilgilerini, okul mezunlarının en son girdikleri tıp, diş hekimliği uzmanlığı sınavı, Adalet Bakanlığı adli yargı sınavı ve KPSS puan ortalamaları tercih kılavuzuna eklendi. Listede başta Türkiye, ABD ve Almanya'daki kuruluşlardan alınan bilgiler yer alıyor. İşte o kuruluşlardan bazıları:

AQAS: Almanya'nın önde gelen akreditasyon kuruluşu, Akademik Programların Akreditasyon Kalite Güvence Ajansı.

ABET: Uygulamalı bilim, mühendislik, teknoloji ve bilişim programlarını akredite eden kuruluş.

ASIIN: Bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri programlarında verilen eğitimlerin akreditasyonu üzerinde uzmanlaşan Alman akredite kuruluşu.

ECZAKDER: Eczacılık eğitimi programları için değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan akredite kuruluşu.

FEDEK: Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri öğretim programları için değerlendirme ve bilgilendirme yapan akreditasyon kuruluşu.

IACBE: ABD'de bakanlık bünyesinde hizmet veren, işletme fakültelerini akredite eden kuruluş.

MÜDEK: Farklı disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşu.

TEPDAD: Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği. Tıp eğitimi programları için akreditasyon çalışmaları yapan kuruluş.

VEDEK: Veteriner hekimliği eğitim kurumları ve programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşu.

BÖLÜM SAYISI ARTTI

Önceki yıllarda sadece tıp ve hukuk fakültesine uygulanan başarı puan sınırlamasına bu sene mimarlık ve mühendislik programları eklendi. Öte yandan başarı sırası sınırlamasında, vakıf üniversiteleri senato kararı ile başarı sırasını yukarıya çekebiliyor. Değişiklikler sonrası bölümlerin son durumu şu şekilde düzenlendi...


ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ