MEB'den yapılan yazılı açıklamada, "MEB tarafından düzenlenen Okul Aile Birliği Yönetmeliği'ne göre, cinsel istismarda bulunmak, uyuşturucu satmak, hırsızlık yapmak gibi suçlardan hakkında dava açılan kişiler, dava henüz sonuçlanmadığı için okullarda görev yapabilecek" iddiaları hatırlatıldı. 

-"İDDİALAR GERÇEK DIŞI"-
 
İddianın "gerçek dışı" olduğu ve "kasıtlı bir biçimde kamuoyunda MEB'i töhmet altında bırakma amacı güttüğü" belirtilen açıklamada, "Kiralama usulü ve işlemleri başlıklı 20. maddesi ile sözleşmenin feshi, iptali ve kiralanan yerlerin tahliyesi başlıklı 22. maddesinde okullarda okul kantin ve benzeri yerlerde işleteceklerin ve çalışanların herhangi bir suç işlememiş olmasını açık bir şekilde düzenlemektedir. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda memur olma şartlarından biri olan hükmün aynısı kantinciler ve okullar bünyesinde faaliyet gösteren diğer işletme sahibi ve çalışanları için de aranmaktadır" denildi.
 Herhangi bir suç işledikleri halde henüz adli sicil kaydı bulunmayanların okullarda çalıştırılacağına ilişkin iddianın da asılsız olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
 "Yönetmeliğin 22. maddesinin (c) fıkrasında "kiracının veya çalışanların genel ahlaka ve adaba aykırı davranışlarda bulunduğunun inceleme ve soruşturma sonucu tespiti' halinde sözleşmenin fesh edileceği düzenlenmiştir. Ayrıca, 20. maddesinde "kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına veya affa uğramış olsalar bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve düzenin işeyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar. Hırsızlık, dolandırıcılık.., ve aynı kanununun Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar başlıklı İkinci kısmının altıncı bölümünde düzenlenen maddelerdeki suçlardan mahkum olanlar ihalelere katılamazlar ve istihdam edilemezler' hükmünde sayılan suçların tamamına yakını tutuklu yargılanmayı gerektirir. Bu nedenle zaten bu kişilerin serbest bir biçimde sayılan yerlerde çalışması mümkün görünmemektedir. Kaldı ki haberde yer verilen sabıka kaydının oluşabilmesi için arşiv kaydının bulunması gerekmektedir. Yukarıda yer verilen Yönetmelik maddelerinde de belirtildiği gibi arşiv kaydı bulunanların okullarda kantin vb. yerleri işletmek ve çalışmak üzere istihdam edilmesi mümkün değildir."

Anka