Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Meclis Genel Kurulu'nda dün gece dershanelere ilişkin tasarı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

-DERSHANELERE DEVAM EDEN ÖĞRENCİ SAYISI 1 MİLYON 220 BİN-

Milli Eğitim Bakanı, dershane sayısının 3 bin 550, dershanelere devam eden öğrenci sayısının 1 milyon 220 bin, dershanelerde görev yapan öğretmen sayısının 53 bin, yardımcı personel, eğitim dışı kategorideki personel sayısının 14 bin olduğu bilgisini verdi.
 Tasarıda kesik kesik de olsa, toplandığında altı yıl sigortalı çalışmış olmak koşulunu yerine getirenlerin Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak istihdam edilebileceğini, bunun bir sınavla yapılacağını vurguladıklarına işaret eden Milli Eğitim Bakanı, şöyle dedi:
 "Eğer tasarı yasalaşırsa ve özel okullaşma süreci öngördüğümüz biçimde gerçekleşirse o zaman hem bu insanlar dönüştükleri yeni kurumlarda, yani daha önce dershane olan ama şimdi başka bir eğitim kurumuna, başta özel okullar olmak üzere başka eğitim kurumuna dönüşmüş olan kurumlarda istihdam edilmeye devam edecekler.
 Ayrıca, özel okullaşma oranının bu yolla artırılması sayesinde, inşallah, atanamayan öğretmen adayları için de kamu okullarının dışında özel okullar alanında yeni bir istihdam imkânı da, bir istihdam genişlemesi de olacak. Dolayısıyla çok sınırlı sayıdaki kamu talebini paylaştırmaktan ziyade özel sektörün, özel girişimin, özel okulların öğretmen ihtiyacının genişlemesiyle hem bu sektörde, dershane sektöründe çalışan öğretmenlerin hem de atama bekleyen diğer öğretmen adaylarının istihdam imkânlarının gelişeceğini öngörüyoruz."

 -"BU DÜZENLEMEDEN ETKİLENME POTANSİYELİ OLAN, ETKİLENEBİLECEK DURUMDA OLAN TOPLAM YÖNETİCİ SAYIMIZ 39 BİN 870"-

100 binin üzerinde okul yöneticisinin değişeceği iddialarının dile getirildiğini ifade eden Bakan Avcı, şöyle devam etti:
 "Gerçek durum şu: Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında 25 bin 855 okul müdürü, 5 bin 849 müdür başyardımcısı, 42 bin 181 müdür yardımcısı olmak üzere 73 bin 885 eğitim kurumu yöneticisi görev yapıyor. Bunları hizmet yıllarına göre değerlendirdiğimizde ki, bizim tasarımızdaki öngörülen dört yıldan fazla yöneticilik yapmış olanlara ilişkin bir düzenleme öngörüyoruz. Bu durumda olan okul müdürü, dört yıldan az, henüz dört yılı doldurmamış okul müdürü sayımız 9 bin 134; dört yıldan fazla görev yapmış olan okul müdürü sayımız 16 bin 721. Müdür başyardımcılarında bunlar 3 bin 522 dört yıldan az görev yapanlar, dört yıldan fazla görev yapmış olanlar 2 bin 327. Asıl büyük sayı müdür yardımcısı pozisyonunda olan arkadaşlarımızda; bunlardan da dört yıldan az görev yapanlar 21 bin 359, dört yıldan fazla görev yapmış olanlar, yapmakta olanlar 20 bin 822; dolayısıyla, toplamda dört yıldan az süre görev yapan yönetici sayımız, müdür, müdür baş yardımcısı, müdür yardımcısı olmak üzere 34 bin 15, dört yıldan fazla görev yapmış olan yönetici sayımız da 39 bin 870, büyük çoğunluk on yıl etrafında toplanıyor ama bu arada otuz yıl görev yapmış olan müdürlerimiz de veya yöneticilerimiz de var, yirmi yıllıklar var, yirmi beş yıllıklar var.
 Bu düzenlemeden etkilenme potansiyeli olan, etkilenebilecek durumda olan toplam yönetici sayımız, müdür, müdür yardımcı, baş yardımcı sayısı 39 bin 870. Biz bu düzenlemeyi yaparken bunların hepsinin yasanın öngördüğü biçimde 2013-2014 eğitim öğretim yılının sonunda yani 2014 Haziranından itibaren yerini başkalarına bırakacağını öngörmüyoruz, böyle bir öngörümüz yok, bu, mümkün de değil."
 Daha önceki uygulamada, yasal altyapıda dört yıllık süre olmadığını ifade eden Milli Eğitim Bakanı, "Yani bir kere bir müdür atandığınız takdirde süre şartı olmaksızın ilanihaye müdürlük yapılabileceği gibi bir uygulama var. Oysa biz bu düzenlemeyle, kurumlarımızı bütün bu saydığım özellikler itibarıyla başarısını veya başarısızlığını ve dolayısıyla kurum yöneticilerinin sorumluluklarını ölçülebilir hâle getirmek istiyoruz. Bir de bunu mesela destekleyen bir başka düzenlememiz de SBS sınavının kaldırılıp 8'inci sınıflarda 6 dersten 1'er yazılının merkezden yapılması örneğinde ve bunu genişletmeyi düşünüyoruz" dedi.
 Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddesine göre okul yöneticiliği, müdürlük, müdür başyardımcılığı, yardımcılığın ikinci görev olduğunu, aslolanın öğretmenlik görevi olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı, "Bu yöneticilik görevleri ikinci görevdir, tıpkı başhekimlik gibi, üniversitelerdeki dekanlık vesaire gibi, aslolan öğretmenliktir" dedi.

-"BU BİR TASFİYE DEĞİLDİR"-

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bu bir tasfiye değildir. Yöneticilerimizin rasyonel ölçütlerle değerlendirilmesi ve ona göre mükâfatlandırılması mevzuata aykırılık oluşturmaz. Ayrıca sayı da 100 bin falan değildir 39 bindir, müdür de 16 bindir" dedi.

-"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TARAFINDAN HERHANGİ BİR GRUBA, ÖRGÜTE, KESİME VERİLMİŞ BİR SÖZ, BİR VAAT, BİR BEKLENTİ SÖZ KONUSU DEĞİL"-

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından herhangi bir gruba, örgüte, kesime verilmiş bir söz, bir vaat, bir beklenti söz konusu olmadığını vurguladı.
Statüsü değişen bürokratların nerede değerlendirileceğine ilişkin bir soru yöneltildiğini belirten Bakan Avcı, "Bunları öncelikli olarak hizmet içi eğitim enstitülerimizde değerlendirmeyi düşünüyoruz" dedi.

-"TALİM TERBİYE KURULUNUN YAPISI, İŞLEVİ DEĞİŞMİYOR"-

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Talim Terbiye Kurulunun yapısı, işlevinin değişmediğinin altını çizerek, "Yaptığımız tek değişiklik: Yasada "Talim Terbiye Kurulu Milli Eğitim Bakanlığının inceleme, danışma ve karar organıdır' ifadesi vardı, biz oradaki "karar organı' sözünü çıkartıyoruz, "danışma organıdır' biçimine getiriyoruz. Bu da, Talim Terbiye Kurulunun işlevinin değiştirildiği, değiştirileceği düşüncesi, bununla ilgili maddenin gerekçesinde bizim maksadını aşan ifadeler kullanmış olmamızdandır" dedi. (ANKA)
 (MG/ÖZK)