MÜHENDİSLİK DİPLOMASI: Meslek lisesini tamamlayıp, teknik öğretmen unvanını elde edenler için mühendislik fakültelerinde açılacak tamamlama programlarına katılanlar, fark derslerini verip 'mühendis' olacak. 

DÖNER SERMAYE: Özel mesleki ve teknik okulların atölye ve laboratuvarlarında üretim yapılması ve bu ürünlerin döner sermaye işletmesiyle satışının yapılması sağlanacak. Bu satışlardan elde edilen gelirlerden öğrenciler de çalışmaları karşılığında pay alabilecek. 
 
ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI: MEB, mesleki ve teknik okullarda eğitim gören öğrencileri iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı özel sağlık sigortasıyla sigortalayacak. 
 
STAJ ZORUNLU: 4 yıllık lise eğitiminin 1 yılında öğrenciler sektörde zorunlu staj yapacak. Bu staj zorunlu eğitim kapsamında değerlendirilecek. 1.8 milyon öğrenci: MEB'e bağlı 3 bine yakın mesleki ve teknik eğitim lisesinde 1.8 milyon öğrenci eğitim alıyor. MEB, bu öğrencilerin her birisini nitelikli işgücü haline dönüştürerek, Türkiye'nin ara eleman ihtiyacını gidermeyi hedefliyor. 
 
DEVLET ÖDEYECEK
 
Meslek lisesi öğrencilerinin işletmelerde yaptığı staj karşılığında alacakları asgari ücretin yüzde 30'u kadar ödenecek ücretin 3'te 2'sini devlet karşılayacak. Büyük işletmelerde ise 3'te 1'i devlet tarafından ödenecek. Ödeme işsizlik fonundan karşılanacak.
 
BURS YAĞIYOR
 
MEB, mesleki teknik eğitimde teknik eleman ihtiyacı duyan Metal Sanayicileri Sendikası ile yaptığı protokol ile bu alanda eğitim alan öğrencilere 10'uncu sınıftan itibaren aylık 200 lira burs sağlanacak. MEB yetkilileri, teknik eleman ihtiyacı olan işverenlerin öğrencilere burs çalışmalarının sürdüğünü söyledi...