Doğu ve  Güneydoğu Anadolu bölgesine atanan kadrolu öğretmenlerin yüzde 60'ının 1 yıl  sonra yer değişikliği talebinde bulunması nedeniyle Milli eğitim Bakanlığı "sözleşmeli öğretmen" formülünü gündeme getirdi. Bakanlığın formülü komisyonda kabul edildi. 

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve spor Komisyonu'nda, Milli Eğitim  Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda  değişiklik yapan kanun tasarısının görüşülüyor. Görüşmeler sırasında Ak Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal imzasıyla verilen  önergeyle tasarıya yeni bir madde eklendi.

SÖZLÜ SINAVLA ALINACAKLAR 

Buna göre, kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerdeki,bakanlığın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında,Devlet Memurları Kanunu'nun 4B fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdam  edilebilecek. Sözleşmeli öğretmenler, öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna  atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlardan KPSS puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak her bir pozisyonun 3 katına kadar aday arasından, bakanlıkça yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanacak.

3 YIL GÖREV YAPICAKLAR 

 Bu şekilde atanan sözleşmeli öğretmenler, 3 yıl süreyle başka yere  atanamayacak. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde sözleşmeli  öğretmenin eşi, sözleşmeli öğretmene tabi olacak. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık  sürecine tabi tutulacak.

KADROYA ATANACAKLAR 

Sözleşmeli öğretmenlerden, sözleşme gereği 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına  atanacak. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az 2 yıl daha görev  yapacak, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak.

BAKAN YILMAZ: RADİKAL BİR KARAR 
  
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bunun, radikal bir karar olduğunu  belirterek, "Zor olan, zor kararı almaktır. Zor kararı alacağız ama ülkemizin  kurtuluşu bundadır. Doğru bir karardır. Türkiye'nin önünü açacak, eğitim  kalitesini yükseltecek bir tekliftir. Güneydoğu'da öğretmen tutamıyoruz" dedi. Bakan Yılmaz, bu öğretmenlerin ücretinin, kadroludan daha aşağı  olmayacağını bildirdi.

 GÖNÜLLÜ ÖĞRETMENLER ŞART 

 Komisyon Başkanı, AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay da Van'da en  önemli sorunun tecrübeli öğretmen olduğunu, bölge milletvekili olarak buna olumlu  baktıklarını söyledi. MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Doğu, Güneydoğu'da çok büyük  sıkıntı olduğunu, öğretmen açığı bulunduğunu, sözleşmeli öğretmenlerin hangi  bölgelere atanacaklarının belirlenmesi gerektiğini kaydetti. AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, burada görev yapacak  öğretmenlere ücrette farklılık getirilebilineceğini belirterek, Doğu'nun makus  talihini değiştirecek önemli bir çözüm olduğunu vurguladı.
AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, bölgenin terörden  kurtulması için gönüllü öğretmenlerin atanmasının şart olduğunu dile getirdi. HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, atama yönetmeliğinde değişiklik  yapılarak, belli süre konularak, bu öğretmenlerin kadrolu gönderilebileceğini belirtti. AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, "Çözülemeyen bir sorunu,  hep beraber çözelim." dedi.

KADROLU ATAMA YAPILSIN...

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, herkesin bölgenin sorununu  çözmek konusunda hemfikir olabileceğini ancak öğretmenlerin sözleşmeli yerine,  kadrolu olması gerektiğini, maaş özendirmesi yapılabileceğini dile getirdi.
CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Bakanlığın öğretmen bulmak;  öğretmenlerin de çalışmak istediğini belirterek, "İnsanın, işsizlik kadar onurunu  örseleyen bir şey yoktur. İlgili sivil toplumla görüşmeden, sendikaları,  öğretmenleri dinlemeden bu düzenlemenin hemen geçirilmemesi gerekir" diye konuştu. AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, bölgede öğretmenlerin  çalışma süresinin 9 ay olduğunu, neredeyse bunun da yarısının raporlu geçtiğini,  bu öğretmenlerin de stajyer olduğunu anlattı.