Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, "Eğitim Kalitesinin Artırılması Stratejisi Eylem Planı" kapsamında hayata geçirdiği "Yarın Sizdeyiz" projesi hakkında bilgi veren Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, proje ile amaçlarının okul -aile işbirliğini güçlendirmek ve uygulamaya konulan diğer projeleri de öğrenci ve veliler üzerinden evlere sokaklara transfer ederek eğitim-öğretimdeki kalite artışına katkı sağlamak olduğunu açıkladı.

Bu kapsamda projenin başlatılmasıyla birlikte öğretmenlerin, öğrencileri evlerinde ziyaret ettiğini dile getiren Yılmaz, ziyaretlerde başarısının düşük olduğu gözlenen ya da davranış bozukluğu bulunduğu tespit edilen öğrencilerle yakından ilgilenildiğini ve aileleriyle birlikte başarıyı arttırmak ve sorunları gidermek için işbirliği yaptıklarını belirtti. Proje ile birlikte yapılan ziyaretlerle aile içindeki olumsuz davranışların da önüne geçildiğini vurgulayan Yılmaz, öğretmenlerin belirli zaman dilimlerinde öğrencileri evlerinde ziyaret ettiğini söyledi.

En çok veli ziyaretinin Melikgazi İlçesi'nde gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, toplamda 4 bin 275 öğrenciyi evinde aileleri ile birlikte ziyaret ettiklerini belirterek, "Melikgazi'de 864 ailenin kapısı öğretmenler tarafından çalınırken, Kocasinan'da 764, Develi 547, Yahyalı 338, Bünyan 332, Yeşilhisar 215, Pınarbaşı 203, Sarıoğlan 199, Talas 182 , Tomarza 175, Akkışla 141, Sarız 126, Hacılar 108, İncesu 52, Felahiye 17, Özvatan 12 ziyaret gerçekleştirildi" dedi.

Eğitim-Sen projeyi yargıya taşıdı

Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan ‘Yarın Sizdeyiz’ projesine KESK'e bağlı Eğitim- Sen üyeleri ise tepki gösterdi ve konuyu yargıya taşıdı. Proje için önce yürütmenin durdurulması ardından da iptali için Eğitim-Sen Genel Merkezince Ankara İdare Mahkemesi'ne, Kayseri İdare Mahkemesi'ne sunulmak üzere dava açıldığını dile getiren Eğitim-Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal, projenin hukuka aykırı olduğunu iddia etti. Ünsal, "Anayasasın 128'inci maddesi, 1739 ve 657 sayılı yasalar ile 652 sayılı KHK'ye aykırı olarak 'Yarın Sizdeyiz' projesinde aile danışmanlığı eğitimi almamış öğretmenler ile eğitim yöneticileri, mesai saatleri dışında 'angarya' olacak biçimde görevlendirildiğinden, yürütmenin durdurulması istemini de içeren bu davanın açılması bize yapılan şikayetlerin de ardından zorunlu bir hale gelmiştir. Genel merkezimiz de bu kapsamda harekete geçmiştir" dedi.

Angarya yasağına aykırı

Proje hazırlanırken öğretmenlerin günlük yaşam ve çalışma konuşlarının hiçbir şekilde göz önde bulundurulmadığını iddia eden Ünsal, şöyle konuştu:
"Proje kapsamınsa il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görev yapan yöneticiler, bir dönemde en az on beş aileyi ziyaret edecek, her öğrencinin evi öğretmenlerce yılda en az bir kere ziyaret edilecek. Ev ziyaretleri ders saatleri dışında gerçekleştirilecektir. Ev ziyaretleri, ders saatleri yeni çalışma saatleri dışında gerçekleştirileceği ve bunun karşılığında öğretmenlere herhangi bire ücret ödenmeyeceğinden, öğretmenlere angarya olarak ek görevler verilmiştir. Dolayısıyla Valilik oluru ile yaşama geçirilen proje, angarya yasağına aykırılık oluşturmaktadır" dedi.



DHA