Özel okula başvurmak isteyen çocuklar ve aileleri için ‘Özel Okullarda Öğrenim Gören/Görecek Öğrenciler İçin Verilecek Eğitim ve Öğretim Desteği’ başladı. Bugünden itibaren 2 Eylül’e kadar devam edebilecek olan başvurular Milli Eğitim Bakanlığı ’nın desteğiyle yürütülüyor. Destek için başvurmak isteyenler; özel okullar desteği için MEBBİS, öğrenciler için ise e-Okul’u kullanacak. Başvuruların değerlendirilmesinin ardından kimlere özel okul desteği verileceği ise 3 Eylül günü açıklanacak.

Bu yıl değişen Milli Eğitim Bakanlığı’na göre Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ne yeni ölçütler getirildi. Eski yönetmelikte özel okulda burslu okuyan öğrenciye eğitim- öğretim desteği verilmezken bu yılki değişikliklerle bu madde değiştirildi. Yeni düzenlemeyle burs oranı yüzde 51’in altında olan öğrenciler de destek alabilecek.

Puanlamaya gelir durumu değişikliği

Yapılan değişikliklerle gelir durumu puanlama sisteminde önemli bir yer aldı. Düşük gelirli aileler puanlama sisteminde daha fazla yer alabilirken MEB personelinin çocuklarına ise öncelik tanınacak. Destekten yararlananlar Eylül’de başka okula nakil yaptırırsa hakkını kaybedecek.

Başvurular nasıl gerçekleşecek?

Özel okul teşvikine; okul öncesine başlayanlar (15 Mart 2010 ile 14 Eylül 2011 arasında doğanlar), ilkokul birinci sınıfa kaydı yapılanlar, 5’inci sınıfa kayıt olanlar ( Resmi /Özel Ortaokul veya İmam Hatip Ortaokulu), 9’uncu sınıfa kayıt olanlar veya kayıt şartına sahip olanlar; resmi/özel ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarının (liseler) ara sınıflarına kayıt yaptıranlar, geçen yıl bir özel okulda olduğu için başvuruda bulunamayanlar, başvurduğu halde hak kazanamayanlar ve destek alsa bile 1, 5 ve 9’uncu sınıfa geçenler (kademe atlayanlar) başvurabilecek.

Anaokulu, birinci ve 5’inci sınıflar resmi kayıtlı oldukları,  e-Okul’da görülen özel veya devlet okuluna başvuracak. 8’inci sınıf öğrencileri için ise başvurular; merkezi tercih ve yerleştirme sistemine başvurulması ya da herhangi özel okula aday kayıt yaptırılsa bile 14 Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarının ilanıyla belli olacak. Merkezi tercih ve yerleştirmeye başvurmadan herhangi bir özel okula kaydolanlar, başvurularını mezun oldukları okuldan yapacak. Ara sınıflar kayıtlı oldukları özel veya resmi okula başvuracak.