5.5 yaşındaki çocuklar, “zihinsel ve fiziksel gelişimlerini tamamlayamadıklarını kanıtlayan’’ sağlık raporunu alamamaları halinde, değil bir yıl bir gün bile okulöncesi eğitim almamış da olsalar 10 Eylül’de okula başlayacak.

Devlet hastanelerindeki çocuk doktorları, büyük gelişim ve sağlık sorunu olmayan 66 aylık çocuklara rapor vermiyor.

Çocuğunu damgalayacak bile olsa okula gitmemesi için rapor almaya razı olan veliler, hastanelerden rapor alamayınca ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar.

17 Eylül’de 66 ayını dolduracak olan Ezgi’nin babası Harun Turgut, “Çocuğum için ‘geri zekâlıdır’ da yazsa o raporu almak istiyorum. Eğer o raporu alamazsam Ezgi anaokuluna da gidemeyecek. Hiç okulöncesi eğitim görmedi. Bir sağlık problemi yok ama okula hazır olmadığını net görebiliyorum ama doktorlar rapor vermiyor’’ dedi.

Eski Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, yeni öğretim yılında ilkokul 1. sınıfa kaydedilecek öğrencilere ilişkin tartışmalı durumun temelinde “0’’ yaşı reddetme ve 5 yaşın bitimiyle ilgili hesabın yattığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanı’na ve bakanlığa göre çocuk, 60 ayını tamamladığında 5 yaşını bitirmiş sayılmalıdır. İstatistik bilimine göre 5 yaşın bitip 6 yaşa girilmesi ise 72 ayın sonunda gerçekleşmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, son bakanın göreve başlamasına değin istatistik bilimini esas alan yasaları uygulamaya gelmiştir. Yeni bakan ile yeni bir uygulama başlatılmak isteniyor. Bakanın yaş hesaplama yaklaşımının doğru olmadığına inanan benim gibi birçok kişi vardır. Bu durumda yapılacak işlem, bu uygulamayı kabullenmek veya çocuklar için rapor almak yerine, Danıştay’da genelgenin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için dava açmaktır.’’

Dava nasıl açılır?

Dava, ancak uygulamadan etkilenen veliler tarafından hem uygulanan idari işleme, hem de düzenleyici işleme karşı açılabilecek. 66 aylık çocuğu okula otomatik kaydedilen veli, buna ilçe ya da il milli eğitim Müdürlüğü’ne vereceği bir dilekçe ile itiraz edecek. İtirazı haklı bulunmaz ve reddedilirse, ret kararının kendisine tebliğinden itibaren, hem uygulanan işleme hem de düzenleyici genelgeye karşı 60 gün içinde iptal davası açabilecek.



Cumhuriyet