Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen düzenlemenin yankıları hala sürerken, düzenlemeye olumlu bakanların çoğunluğu kadar olumsuz yorum yapanlarında varlığı dikkat çekiyor. Kamuoyunda yer alan yorumlara göre bazı kesimler,  bu düzenlemenin zengin-fakir ayrımını gözler önüne serebileceğini ve çocukların kendi aralarında bir ayrıma gitmesi sonucu psikolojik olumsuzlukların oluşabileceğini dile getirirken bir diğer kesimde bu düzenlemenin okullarda türbanı serbest bırakmaya yönelik bir uygulama olduğunu dile getiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı ise yönetmeliğin amacının sadece, MEB’e bağlı resmi ve okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usül ve esasları düzenlemek olduğunu söylüyor. 

BAŞBAKAN NE DİYOR?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy,ile baş başa gerçekleştirdiği  görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında okullarda kıyafet serbestliğini sağlayan değişikliğe ilişkin şunları söyledi: ''Bir sıkıntı olduğu içindir ki bu adım atılıyor. 'Bugüne kadar böyle bir şey yok' diye bir yaklaşım tarzı yanlıştır. Ülkemizde yıllarca tek tip giyim tarzı hep eleştiri konusu olmuştur.Hatta hatta bunun komünist ülkelerde bile 90'lı yıllarda kaldırıldığını ama demokrasinin egemen olduğu bu ülkelerde hala bu tek tipçiliğin yürümesinin yanlış olduğunu, bırakalım herkes nasıl arzu ediyorsa, gücü neye yetiyorsa onu alsın, onu evladına giydirsin ve bu şekilde bu tür adımlar atılsın. Bunlar hepsi bir talebin neticesinde atılan adımlardır.Ben bu adımın da 2013-2014 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulacağını buradan hatırlatmak istiyorum ve yapılan bu iş tabii bütün kamuoyu araştırmalarına dayalı olarak da bizim attığımız bir adımdır. Hayırlı olacağına inanıyorum. Şimdiden de bütün yavrularımıza hayırlı olsun diyorum.''

ZENGİN-FAKİR BELLİ OLSUN ZİHNİYETİ Mİ?

Okullarda 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı ile birlikte faaliyete girecek olan düzenleme sonucunda öğrencilerin okullara istedikleri gibi gelmeleri sağlanacağı söylenirken, serbest kıyafet uygulamasının öğrencilerinin tamamının eşit gelir düzeyinde olduğu okullarda uygulanabileceğini aksi takdirde öğrenciler için zararlı bir uygulama olacağı da dile getiriliyor. Çünkü gelir düzeyi iyi olmayan ailelerin çocuklarını okullara istedikleri kıyafetlerle gönderemeyeceği varsayılırken, öğrencilerin okullarda giydikleri tek tip önlüklerin bu tarz bir ayrımın ortadan kalkmasını sağladığı da vurgulandı.  

ROZET YOK BAŞÖRTÜ VAR

Yönetmelikte yer alan iki madde ise herkesin dikkatini çekerken,  yönetmeliğe koyulan bu maddelerden birinin okullarda başörtü takılmasının önünü açabileceği söyleniyor. Yönetmelikte yer alan . "Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilir."  maddesi sayesinde artık kız öğrencilerin okul içerisinde başlarını örtebileceklerine yer veriliyor. Ayrıca yönetmeliğe göre öğrenciler, öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamayacak. Otoriteler ise bu madde ile birlikte, içerisinde Atatürk ve Türk Bayrağı bulunan rozet ve armaların okullarda ki öğrenciler tarafından takılmasının engellenmeye çalışıldığını belirtirken, asıl amacın bu şekilde bir uygulama ile yeni yetişecek nesillerin zihinlerinden Atatürk’ü silme çalışmalarına devam etmek olabileceğini dile getiriyorlar.

SAÇLAR VE FAVORİLER UZUN KALACAK

Yönetmelik değişikliğinde dikkat çekmeyen üç noktada ise öğrencilere farkında olmadan daha büyük bir özgürlük sağlanıyor. Önceki yönetmelikte saçların kısa olacağına dair esaslar yer alırken bu hüküm yeni yönetmelikte yer almıyor. Bu durumda erkek öğrenciler de uzun saçla okula gelebilecekler. Ayrıca önceki yönetmelikte yer alan öğrencilerin favori, sakal ve bıyık bırakamayacağı yönünde ki esaslarda yeni yönetmelikte sadece sakal ve bıyık bırakılamayacağı şeklinde yer almaktadır. Bu durumda erkek öğrencilerin favorileri de uzun kalabilecek. Bir diğer gözden kaçan nokta ise önceki yönetmelikte bulunan bilezik, küpe, süs ve ziynet eşyası takılamayacağı hükmüne yer verilirken yeni yönetmelikte böyle bir maddeye yer verilmedi. Bu demek oluyor ki öğrenciler küpe, kolye, bilezik ve yüzük gibi takılarla okula gelebilecek.

Yönetmeliğin tam metnini görmek için tıklayınız.

Haber: Fatih SUİLETEN / hukukihaber.net