Soru kitapçığının ve cevap kâğıdının adaylar tarafından incelenme isteği için de 50 TL ödenecek. Sınav sorularının bilimsel açıdan doğru olup olmadığının incelenmesine yönelik itirazlar, sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içinde genel amaçlı dilekçe örneğiyle yapılacak. Her bir dilekçede sadece bir soruya itiraz edilebilecek. Soru başına itiraz bedeli olan 20 TL, ÖSYM’nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Kamu Girişimci Şubesi hesabına yatırılarak, banka dekontu dilekçeye eklenecek. Soru kitapçığı ve cevap kâğıdının adaylar tarafından incelenme isteği için de 50 TL ödenecek. Ayrıca sınav sonuç belgesi almanın ücreti ise 10 TL olarak belirlendi.

Adaylar her türlü yazışmada ÖSYS kılavuzu ve ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan genel amaçlı dilekçe örneğini kullanacak. Dilekçenin işleme konulabilmesi için adayın, talebini açıkça belirtmesi ve dilekçe üzerindeki bütün bilgi alanlarını doldurması gerekiyor. Bilgi alanları eksik olan ve talebin açıkça belirtilmediği dilekçeler işleme alınmayacak. Adaylar dilekçelerinin aslını ÖSYM’ye ulaştıracak.                                  

Alan/dal dönüşüm tablosuna dikkat

2015-ÖSYS’de adayların ortaöğretim eğitim bilgileri elektronik ortamda doğrudan MEB e-Okul sisteminden alınarak, başvuru ekranına yansıtılacak. ÖSYM aday işlemleri sisteminde olup e-Okul’da bulunmayan ortaöğretim alanlarının e-Okul’da mevcut alan veya dallarla eşleştirilmesi alan/dal dönüşüm tablosuna göre yapıldı. Adayların aday başvuru formunu doldururken ÖSYM’nin internet sitesinde ve ÖSYS kılavuzunda bulunan alan/dal dönüşüm tablosunu dikkate almaları gerekiyor.

TM’de geometrinin etkisi azaldı

Üniversite adaylarının başvuruları dün başladı. Lise son sınıflar ve mezun durumdaki adaylar 19 Ocak akşamına kadar başvuru yapabilecek, 20 Ocak mesai bitimine kadar da sınav ücretlerini ödeyebilecek. ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanan 2015-ÖSYS kılavuzunda birçok yenilik de var. Başta hukuk fakültesi olmak üzere puan türü değişen ve yeni açılan programlar kılavuzdaki yerini aldı. Özellikle önceki yıllarda TM-2 puan türünde yer alan hukuk bölümü artık TM-3 ile öğrenci alacak. Yani hukuk fakültesine girmek isteyen adaylar daha az geometri testi çözecek, daha çok edebiyat ve coğrafya çalışacak.

En önemli değişiklik ise Türkçe-Matematik (TM) puan türünde, hesaplama yapılırken geometri testinin ağırlığının azaltılması oldu. Buna göre, TM-1’de geçen yıl geometrinin yüzde 10 olan etkisi yüzde 8’e düşürüldü ve edebiyatın yüzde 18 olan etkisi yüzde 20’ye çıkarıldı. TM-2’de geçen yıl geometrinin yüzde 8 olan etkisi yüzde 6’ya indirildi ve edebiyatın etkisi de yüzde 22’den yüzde 24’e çıkarıldı. TM-3’te geometrinin etkisi geçen yıl yüzde 7 iken, bu yıl yüzde 5’e çekildi. Coğrafyanın etkisi yüzde 10’dan yüzde 9’a düşürüldü. Edebiyatın etkisi ise geçen sene yüzde 25 iken, bu sene yüzde 28 oldu.

SÖZEL AĞIRLIKLI TM PROFİLİ

Kültür Dershaneleri Rehberlik Genel Koordinatörü Salim Ünsal, geometrinin ağırlığının azaltılmasını şöyle yorumladı: “Geometri zaten TM öğrencileri için çok kolay bir ders değildi. Edebiyat da soru sayısı en fazla test olduğu için, öğrencilerin daha fazla net yapma imkânı var ve  bu açıdan değişiklik olumlu değerlendirilebilir. YÖK ve ÖSYM, ülkedeki öğrenci profilinin TM değil de, sözel ağırlıklı TM olduğunu görmüş ve ona göre düzenleme yapmış.”

Özür atamaları başvuruları

ÖĞRETMENLERİN yarıyıl tatili il içi ve iller arası özür durumuna bağlı atamaları için başvurular başladı. MEB’e bağlı eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin il içi ve iller arasında sağlık ve eş durumu özrü ile genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı yer değişiklik başvuruları 9 Ocak akşamına kadar alınacak. Atamalar 19 Ocak’ta yapılacak. Tebligat ve ilişik kesme işlemleri ise 23 Ocak’tan itibaren gerçekleştirilecek.