1 milyon 270 bin ortaokul 8’inci sınıf öğrencisinin katıldığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenen ilk dönem merkezi yazılıları Ankara 13’üncü İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise üst mahkemeye başvurarak, kararın iptalini istedi. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, MEB bu arada üst mahkemenin itirazını kabul etmemesine karşı ‘B planı’ yaparak sınavı yeniden değerlendirdi. Üst mahkeme Bakanlığın itirazını kabul ederse eski sonuçlar geçerli olacak. Üst mahkeme de birinci dönem yapılan TEOG sonuçlarını iptal ederse, yeniden hesaplanan puanlar anında velilere bildirilecek. Ancak, herhangi bir kargaşa yaşanmaması için liselere yerleştirmeler tamamlanmadan mahkeme kararının çıkması bekleniyor.

Bakanlık yetkilileri mahkeme kararlarının en kısa zamanda açıklanması için torba yasaya “sınavlarla ilgili kararların 45 gün içinde açıklanması” şartını koyduklarını ve TEOG ile ilgili kararın da tercihler yapılmadan önce açıklanmasını beklediklerini belirttiler.

BAKANLIĞIN YAZISI

Kararla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:  “Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş uygulaması çerçevesinde, 8’inci sınıf öğrencileri için 28-29 Kasım 2013 tarihinde yapılan ve 20 Ocak 2014 tarihinde sonuçları açıklanan ortak sınavlara ilişkin olarak, Ankara 13’üncü İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açıldı. Açılan davada, Ortak Sınavların Fen ve Teknoloji Testi A kitapçığı 9 (B kitapçığı 6); İngilizce Testi A kitapçığı 4 ve 6 (B kitapçığı 5 ve 7); Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi A kitapçığının 7’nci (B kitapçığı 1) sorularının hatalı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği iddiasına yer verildi. İlgili Mahkeme, belirtilen sorulara ilişkin olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bakanlığımız, karar aleyhine Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz başvurusunda bulundu. Üst mahkemenin kararına göre, sınav sonuçları ilan edilecek.”