Milli Eğitim Bakanlığı TEOG yerleştirme sonuçlarının bugün açıklamayacağını duyurdu. 1 milyonu aşkın ortaokul son sınıf öğrencisinin, merakla beklediği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının sonuçlarının bugün açıklanması bekleniyordu. Ancak MEB'den yapılan açıklamada sonuçların açıklanmasının, bir soru için açılmış iptal davasına takıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanmıştır. İş ve işlemler kılavuzda belirtilen takvim doğrultusunda yürütülmektedir. Kılavuzda, Yerleştirme Esas Puanların (YEP) 24 Haziran 2015 tarihinde ilan edileceği duyurulmuştu. Ancak süreç içerisinde 1 (bir) soruya açılan davaya ilişkin mahkeme kararı beklendiğinden, yerleştirmeye esas puanların açıklanması idari mahkeme kararı neticesi yapılacaktır."

Öte yandan sınavla öğrenci alan özel okullara kayıtlar bugün başladı.

TEOG yerleştirme puanları ne zaman açıklanacak?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında liselere girişte tercih ve yerleştirmelere yönelik bilgilerin yer aldığı video hazırladı.

Yaklaşık 8 dakika süren videolu anlatımda, öğrenci ve velilerin tercih ve nakil işlemlerinde nelere dikkat etmesi gerektiği anlatıldı.

MEB'in "http://odsgm.meb.gov.tr/" internet adresinde yayınlanan "2015 Yılı Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme Videosu"nda, adayların yerleştirmelere yönelik bütün bilgileri e-kılavuzdan alabilecekleri hatırlatıldı.

Videoda yer verilen bilgilere göre, yerleştirmeye esas puanlar ve okulların kontenjan tabloları, yarın açıklanacak. Öğrencilerin liselere tercih işlemleri, 6-16 Temmuz 2015'de e-okul sisteminden alınacak

Tercih ekranında yer alan özel okula kayıt yaptıracak öğrenciler için "özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım" butonu, tercih yapacaklar için de "tercih yapmak istiyorum" butonları yer alacak. Tercih listesi oluşturulurken okulların tercih kodları, öğrencinin yüzdelik dilimi, yerleştirmeye esas puanı ve özellikle okulların kontenjan durumları ve tanıtım bilgileri dikkate alınmalı.

Öğrenciler, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek istek sırasına göre, 25 okula kadar tercihte bulunabilecek. Tercihler, bireysel olarak yapılabileceği gibi kılavuzda yer alan ilgili form doldurularak herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilecek. Tercihler, her iki durumda da ortaokul müdürlüklerine elektronik ortamda onaylatılacak.

11 EYLÜL'DE YERLEŞTİRME TAKVİMİ TAMAMLANACAK

Yerleştirme sonuçları, 14 Ağustos 2015'de "e-okul" sisteminden ilan edilecek ve öğrencilere sonuç belgesi gönderilmeyecek. Öğrencilerin kayıt işlemleri, sistem üzerinden otomatik yapılacak

Tercih yapmayanlar ile hiçbir tercihine yerleşemeyenler, açıköğretim kurumlarına yerleştirilecek. Yerleştirme sonucunda okulların boş kalan kontenjanları, 14 Ağustos 2015'de ilan edilecek.

Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, 17-21 Ağustos 2015, 24-28 Ağustos 2015, 31 Ağustos- 4 Eylül 2015 tarihlerinde alınacak. Bu başvuruların her birinde 3'er tercih yapılacak. Tercihlerde, boş kontenjan şartı olmayacak. Nakil başvuruları, herhangi bir okul müdürlüklerinden yapılabilecek.

Nakil işlemlerinin sonuçları, 24 Ağustos 2015, 31 Ağustos 2015 ve 7 Eylül 2015'de açıklanacak. Sadece açıköğretim kurumlarına yerleştirilen öğrenciler, istemeleri durumumda Milli Eğitim Müdürlüklerinde kurulan il, ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından okullarda boş kalan kontenjanlara yerleştirilecek.

Bu komisyonlar, 7-10 Eylül 2015 tarihlerinde tercih başvurusu alacak. Öğrenciler, bu başvuruda il ve ilçe sınırları içinde 3 tercih yapabilecek. Yerleştirme işlemleri, komisyonlar tarafından puan üstünlüğüne göre yapılacak. Sonuçlar 11 Eylül'de açıklanacak. 11 Eylül 2015 itibarıyla yerleştirme işlemleri de tamamlanmış olacak.