Bu yıl üçüncü kez uygulanacak Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) ortak sınavlarının ilki 25-26 Kasım'da yapılacak. Bu sınavla birlikte birçok öğrenci en iyi liselere yerleşmeye çalışacak. Öğrenciler okulda iki buçuk ay işledikleri konulardan sorumlu olacak. Sınavda başarıyı rahat olan ve kalan zamanı verimli değerlendiren öğrenciler yakalayacak. Sınava kısa süre kala çalışma şeklini değiştirmenin faydası olmayacağını belirten FEM Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, “Asla uyku ve beslenme düzeninizi bozmayın. Normal hayatınız neyse o şekilde devam edin. Daha önce çözemediğiniz sorular üzerinde durabilir ya da bir öğretmene bunları danışabilirsiniz.” önerisinde bulundu. Uzman psikolojik danışman Hakan Metan ise “‘Sana güveniyoruz' cümlesi tehdide dönüşmesin!” dedi.

Kaygı duymanın en büyük nedeninin sürece değil, sonuca odaklanmak olduğunu belirten Faruk Ardıç, “‘Bu sınavda başarılı olabilecek miyim? Başaramazsam, annemin-babamın yüzüne nasıl bakacağım, arkadaşlarım benden çok çalıştı, ben tam hazırlanamadım' gibi benzer düşünceler önemli bir sınava hazırlanan her öğrencinin zihnini meşgul eder. Bu düşüncelerden uzaklaşıp, sınava odaklanın.” diye konuştu. Sınavın ölüm kalım savaşı haline getirilmemesi gerektiğini belirten Ardıç, “TEOG sınavlarına girerken okuldaki herhangi bir yazılıya giriyormuş gibi hissedin. Sınav geleceğiniz için önemli olsa da bunu abartıp stres haline getirmeyin. Ancak önemsenmediğini de düşünmeyin.” dedi.

‘SANA GÜVENİYORUZ' SÖZÜ TEHDİDE DÖNÜŞMESİN


Uzman psikolojik danışman Hakan Metan ise orta düzeyde kaygının başarıyı olumlu etkileyeceğini ancak aşırı kaygılı veya kaygısız öğrencilerin başarı şansının düşük olacağını söyledi. Ailelerin çocuklarını rahatlatması gerektiğini kaydeden Metan, “Aileler çocuklarına ‘Sana güveniyoruz' derken bunun seviyesini iyi ayarlamalı. Çünkü sıklıkla kullanılırsa öğrenci bunu bir tehdit cümlesi gibi algılayabilir.” dedi. Kaygının bulaşıcı olduğunu söyleyen uzman, sınavla ilgili hem ailenin hem de öğrencinin sürekli olumlu düşünmesi gerektiğini aktardı.

Rehber öğretmeni Rıfat Altunsaray, sınav öncesi ve sınav esnasında şunları tavsiye ediyor:


Bilemediğiniz 
soruları öğretmenlerinize sorun ve cevabı evde tekrar edin.

Sakatlıklara 
sebep olabilecek bedensel sporlardan ve hareketlerden kaçının.

Uyku ve yemek saatleriniz düzenli olmalı.

Televizyon 
ve bilgisayar oyunları başında 4-5 saat geçirmek zihninizi yorar.

Sınav 
sabahı mutlaka kahvaltı yapın.

Ağır 
ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Glikoz içeren bal veya reçel gibi yiyecekler tüketin.

Sakin 
bir şekilde soruları okumaya çalışın.

Yanlış
 cevap doğru cevabı etkilemediği için, doğru cevap olabilecek en yakın şıkkı mutlaka işaretleyin. Cevapsız soru bırakmayın.



MERYEM KİRAZ - ZAMAN