24 Haziran'da açıklanması beklenen fakat ertelenen TEOG Yerleştirmeye Esas Puanlarının mahkemenin sonuçlanmasıyla açıklanacağı duyurulmuştu. 1 sorunun iptaline ilişkin mahkeme bugün sonuçlandı. Mahkeme sonucu soru iptal edildi. TEOG yerleştirme puan sonuçları Pazartesi günü açıklanacak.

YEP sonuçları için mahkeme kararının bekleneceği belirtilen açıklamada şöyle denilmişti:

“Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanmıştır. İş ve işlemler kılavuzda belirtilen takvim doğrultusunda yürütülmektedir. Kılavuzda, Yerleştirme Esas Puanların (YEP) 24 Haziran 2015 tarihinde ilan edileceği duyurulmuştu. Ancak süreç içerisinde 1 (bir) soruya açılan davaya ilişkin mahkeme kararı beklendiğinden, yerleştirmeye esas puanların açıklanması idari mahkeme kararı neticesi yapılacak.”

TEOG ortak sınavları kapsamında bir soru için açılan dava nedeniyle liselere girişte kullanılacak Yerleştirmeye Esas Puan’lar (YEP) açıklanmayınca özel okullarda bugün başlayan kayıtlar da durduruldu.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nden yapılan açıklamada, kayıtlarla ilgili şöyle denildi:

1. Milli eğitim Bakanlığı’nca daha önce 24 Haziran 2015 tarihinde açıklanacağı bildirilen TEOG Yerleştirmeye Esas Puanı, soru iptali talebi ile açılan dava sonucunun beklenmesi nedeniyle belirlenen tarihte resmi olarak açıklanamamıştır.
2. Özel okullar için şu ana kadar ilan edilen kayıt takvimleri bu nedenle iptal edilmek zorunda kalınmıştır.
3. Gerek duyan özel okullar yaptıkları ön kayıtlarını, puanların değişmesi ihtimaline karşı yeniden hesaplanmak kaydıyla geçerli kabul edecek ve resmi açıklamadan sonra tekrar hesaplama yapmak koşuluyla ön kayıtlarına devam edecektir.
4. Gerek duyan özel okullar, Yerleştirmeye Esas Puan resmen açıklanana kadar yapılan ön
kayıtlarını iptal etmiş ve kayıt sistemlerini durdurmuştur.
5. Yerleştirmeye Esas Puanlar 26 Haziran Cuma akşamına kadar açıklandığı takdirde özel okullar 27 – 28 Haziran Cumartesi – Pazar günleri ön kayıt yapacaklar veya yapmaya devam edeceklerdir.
6. Bu durumda özel okullar, 29-30 Haziran tarihlerinde kesin kayıt yapacak ve 1-5 Temmuz tarihleri arasında serbest kayıt sistemine geçeceklerdir.
7. Özel okullar kayıt kurallarını ve kayıt takvimlerini, kendi resmi web sitelerinde ve okullarında velilerin görebileceği bir yerde ilan edecektir.
8. Yerleştirmeye Esas Puanların daha geç bir tarihte açıklanması durumunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirleyeceği yeni takvime göre özel okulların yeni kayıt takvimi de kamuoyuna duyurulacaktır.

Öte yandan öğrencilerin TEOG tercih işlemleri, 6-16 Temmuz 2015'de e-okul sisteminden alınacak. Yerleştirme işlemleri için tercihler Ramazan Bayramı tatili nedeniyle 6 Temmuz 2015 tarihinden itibaren 16 Temmuz 2015 saat 13:00’e kadar e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabilecektir. TEOG yerleştirme sonuçları, 14 Ağustos´ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları, 3 dönem halinde yapılacak. Buna göre, ilk nakil başvuruları, 17-21 Ağustos´ta yapılacak ve sonuçları 24 Ağustos´ta açıklanacak. Nakil tercihlerinde 2. dönem başvuruları ise 24-28 Ağustos´ta yapılacak ve sonuçlar 31 Ağustos´ta duyurulacak. 3. dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da 31 Ağustos-4 Eylül´de yapılacak ve sonuçlar 7 Eylül´de açıklanacak.

TEOG tercih işlemlerinde öğrencilerin taşıması gereken genel başvuru şartları nelerdir?

2014–2015 öğretim yılında ortaokul 8’inci sınıfı başarıyla tamamlamış olmak,
Başvuru yapılacak okulun kayıt kabul şartlarını taşımak,
Yerleştirmeye esas puana (YEP) sahip olmak.

TEOG TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Yerleştirme işlemleri için yapılan TEOG tercihleri e-okul.meb.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecektir. Tercih yapabilmek için, açılan tercih işlemleri ekranındaki «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» butonu seçilecektir. Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılacaktır. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan TEOG tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecektir.

TEOG tercihleriyle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse, okul müdürlükleri tarafından yapılacak olan elektronik onaylama işleminden önce yapılacaktır. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamayacaktır. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemleri tamamlanmış olacaktır.

Yurt dışından sınava giren öğrencilerden e-okul sistemine kayıtlı olanlar e-okul.meb.gov.tr adresinden tercih yaparak okul müdürlüklerine tercihlerini onaylatacaktır. Tercihlerini okul müdürlüklerine onaylatma imkânı olmayanlar ise Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurt Dışı Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu (Ek 2)’nu doldurup APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile 16 Temmuz 2015 saat 13:00’e kadar Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü-06500 Teknikokullar Yenimahalle/ANKARA adresine gönderecektir. Postada meydana gelecek gecikmeden öğrenci velisi sorumlu olacaktır.

Açık öğretim ortaokulu öğrencileri, Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurt Dışı Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu (Ek 2)’nu doldurup APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile 16 Temmuz 2015 saat 13:00’e kadar Millî eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü-06500 Teknikokullar Yenimahalle/ANKARA adresine gönderecektir. Postada meydana gelecek gecikmeden öğrenci velisi sorumlu olacaktır.

Öğrenciler yerleştirme işlemleri için en fazla 25 okul tercihinde bulunabilecektir.

Tercih listesi oluşturulurken okulların tercih kodları, öğrencinin yüzdelik dilimi, okulların kontenjan tablolarında ifade edilen yüzdelik dilimi, yerleştirmeye esas puanı dikkate alınmalıdır ve özellikle okulların kontenjan durumları ve tanıtım bilgileri incelenmelidir. 24 Haziran - 05 Temmuz 2015 tarihleri arasında özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler, tercihte bulunamayacaktır. Kayıt işlemini yapan bu öğrencilere tercih ekranı açılmayacaktır. Bu öğrenciler okul değiştirmek isterlerse bu işlem yerleştirmeye esas nakil döneminde, nakil şartlarını taşıyanlar için mümkün olabilecektir. TEOG tercih işlemleri için e­-okul.meb.gov.tr internet adresinden giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» ve «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonları görülecektir. Özel okullara kayıt yaptırmaya karar veren öğrenciler, «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonunu işaretleyecektir. Bu öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.

TEOG YERLEŞTİRME SONUÇLARI 14 AĞUSTOS'TA AÇIKLANACAK

TEOG kapsamında yapılan merkezi sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okulların kayıt işlemleri ise 24 Haziran-5 Temmuz´da tamamlanacak. Güzel sanatlar lisesi ve spor liselerine öğrenci kayıtları da 10 Temmuz´da yapılacak.

Öğrencilerin TEOG sonuçları sonrası liselere yerleştirme işlemleri için 6-16 Temmuz´da saat 13.00´e kadar tercihler alınacak. TEOG yerleştirme sonuçları, 14 Ağustos´ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları, 3 dönem halinde yapılacak. Buna göre, ilk nakil başvuruları, 17-21 Ağustos´ta yapılacak ve sonuçları 24 Ağustos´ta açıklanacak. Nakil tercihlerinde 2. dönem başvuruları ise 24-28 Ağustos´ta yapılacak ve sonuçlar 31 Ağustos´ta duyurulacak. 3. dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da 31 Ağustos-4 Eylül´de yapılacak ve sonuçlar 7 Eylül´de açıklanacak. Öte yandan, il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde TEOG nakil tercih başvuruları 7-10 Eylül´de alınacak ve sonuçları da 11 Eylül´de ilan edilecek

TEOG LİSE NAKİLLERİ NASIL YAPILACAK?

TEOG yerleştirmesine esas nakil işlemleri sırasında, tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil isteğinde bulunabilecek. Yerleştirmeye esas nakil işlemi sonucu okul değiştiren güzel sanatlar ve spor lisesi öğrencileri, bu okuldaki hakkından vazgeçmiş sayılacak. TEOG sonuçlarına göre yerleştirmeye esas nakil başvurusunda, 3 tercih alınabilecek. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilecek. Yerleştirmeye esas nakillerde, il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak. Yerleştirmeye esas nakillere isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek. Velinin isteği halinde yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih, üç nakil yerleştirmesi dönemi için geçerli olabilecek. Açık ortaöğretim kurumuna yerleştirilen öğrenciler için 7-10 Eylül´de, istemeleri halinde il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları alınarak, 11 Eylül´de nakil yerleştirmesi yapılabilecek. Bu işlemin ardından yerleştirme işlemi tamamlanacak ve 14 Eylül´de eğitim öğretime başlanacak.

YERLEŞTİRMEYE ESAS PUANI (YEP) NEDİR?

Yeni sistemde, öğrencilerin sınavla kayıt yaptırılan okullara girebilmeleri için kullanılacak puana Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) denilmektedir. YEP, okul notlarının ağırlıklı ortalaması ve Merkezi Sınav Puanlarının birleştirmesiyle oluşur. Merkezi Sınav Puanı 700’lük sisteme dönüştürülür, 6ncı, 7nci ve 8inci sınıfların Yıl Sonu Başarı Puanları ile toplanarak ikiye bölünür. Kısaca; tüm notları 100 olan bir öğrenci için 300 puan okuldan, merkezi sınavlarda tüm soruları doğru cevaplamışsa 700 puan sınavlardan geliri ve toplam 1000 puan ikiye bölündüğünde Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) 500 olarak bulunur. Sonuç olarak, tüm öğrenciler için YEP puanı 500 üzerinden hesaplanacak ve bu puanın %30’u okuldan, %70’İ merkezi sınavlardan gelecektir.