Oya ARMUTÇU

Danıştay kaynakları Hürriyet’e, türbanlı oldukları için ihraç edilen öğretmenlerin bu kararı örnek göstererek, göreve iadelerini isteyebileceklerini bildirdiler. MEB bu talepleri reddederse, o zaman Danıştay kararı ışığında ihraç kararlarının iptali için idare mahkemelerinde bireysel olarak dava açabilecekler. Karara önce itiraz eden sonra bu itirazını geri çeken MEB’in de Danıştay kararı ışığında ihraç edilen türbanlı öğretmenler için genel bir düzenleme yaparak geri dönüş yolu açabileceği kaydedildi. Kararın türbanları nedeniyle meslekten ihraç edilen diğer memurlar için de içtihat niteliği taşıdığı kaydedildi. Danıştay kararının idare için bağlayıcı olduğuna dikkat çekildi.

MAHKEME NE YAPACAK

Kararı bozulan Samsun İdare Mahkemesi’nin ise önünde iki seçenek var. İlk seçenekte, Danıştay 12. Dairesi’nin bozma kararına karşı mahkemenin, “Türbanlı öğretmen olmaz, ihraç edilir” şeklindeki ilk kararında ısrar edebilecek. Mahkeme kararında ısrar ederse türbanlı öğretmen davası, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na gelecek. Kurul kararı kesin nitelik taşıyacak. Mahkeme, Danıştay’ın bozma kararına uyarsa da “türbanlı öğretmene vize” kararı yine kesin nitelik kazanmış olacak.

BUMİN: ÖRNEK GÖSTERİP TÜRBANLA DERSE GİRERLER

Danıştay başkanlığı da yapan eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ise mahkemenin ilk kararında ısrar yolunun açık olduğunu, ısrar edilmezse kararın kesinleşmiş olacağına dikkat çekerek şu değerlendirmeleri yaptı: “Türbanlı oldukları için meslekten ihraç edilen, derse girmeleri engellenen öğretmenler bu kararı örnek göstererek, idari yargıya başvurabilirler. Danıştay kararı içtihat niteliği taşıdığı için idare mahkemeleri de türbanlı öğretmenlerle ilgili lehte bu tip kararlar verebilirler. Bu karar türbanla avukatların duruşmaya girmesinin ardından öğretmenlerin de türbanla derse girmelerinin yolunu açabilir. Bakanlığın itirazını geri çekmesi de bu konudaki niyeti ortaya koyuyor.”