İngiltere'de QS (Quacquarelli Symonds) firması tarafından açıklanan, dünyanın en iyi üniversiteleri genel sıralamasına 8, bilim alanı sıralamasına ise 4 Türk üniversitesi girdi.

QS genel sıralamasına göre, Bilkent Üniversitesi 400-450 bandında, Koç, İstanbul Teknik, Sabancı Üniversiteleri 501-550 bandında, Hacettepe, İstanbul, Boğaziçi üniversiteleri 551-600 bandında, Çukurova Üniversitesi ise 601 bandında yer aldı.

Bilim alanları sıralamasına ise ODTÜ, İTÜ, Bilkent ve İstanbul üniversiteleri ilk 200'e girdi.

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuruldukları günden bu yana araştırmalara önem verdiklerini belirterek, "Diğer üniversitelere de örnek olduk. Hak ettiğimiz başarıda ilerlediğimizi düşünüyorum. Dışarıdan birilerinin bu değerlendirmeleri yapması çok önemli bir durum. Bu rekabeti artırıyor, üniversitelerin daha çok çalışmasını, daha çok araştırma yapmasını sağlıyor. Bu Türkiye adına çok olumlu" dedi.

Bilim alanı sıralamasında 4 Türk üniversitesi

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde oluşturulan University Ranking by Academic Performance (URAP) Laboratuvarları Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut da mayısta yayınlanan, QS'nin 30 bilim alanında yaptığı son sıralama listesinde Türk üniversitelerinin konumunun özetlendiğini belirterek, Türk üniversitelerinin QS listesinin genel sıralamalarında olduğu gibi bilim alanlarında da en iyi dünya üniversiteleri arasında yer aldığına dikkati çekti.

ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Bilkent ve İstanbul Üniversitesinin 12 bilim alanında ilk 200'e girdiğini ifade eden Akbulut, şöyle devam etti:
"Alan listelerinde, ODTÜ İnşaat Mühendisliği, sıralamada 51-100 arasında, ODTÜ Kimya Mühendisliği istatistik-yöneylem araştırması, inşaat mühendisliği, iktisat-ekonometri, elektrik-elektronik mühendisliği, makine mühendisliği, matematik ve eğitimde; İTÜ Kimya Mühendisliği, inşaat mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, makine mühendisliği ve malzeme bilimlerinde; Bilkent Üniversitesi, felsefe, siyaset-uluslararası çalışmalar ve iktisat-ekonometri, İstanbul Üniversitesi, hukuk bilim alanında ilk 200'e girdi."

Hukuk alanında bir ilk

ODTÜ'nün 8, İTÜ'nün 5, Bilkent'in 3 ve İstanbul Üniversitesi'nin 1 bilim alanında en iyiler arasında yer aldığına dikkati çeken Akbulut, "Türk üniversiteleri başarısını sürdürüyor. Bu yıl, ülkemizden ilk kez, İstanbul Üniversitesi hukuk alanında dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alma başarısını gösterdi" dedi.

Son yıllarda Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında sürekli yükselişte olmasının, üniversite adayları ve ailelerinin konuya ilgisini artırdığını belirten Akbuluk, üniversite tercih aşamasında, diğer faktörler yanında dünya sıralamaların da öğrencilere yardımcı olabileceğini söyledi.

Bu kapsamda 2010'dan bu yana, ilk 2 bin dünya üniversitesinin sıralamasını yayınladıklarını anlatan Akbulut, bunun yanı sıra 6 temel alandaki sıralama listesinin de her yıl açıklandığını ifade etti.

Akbulut, URAP Laboratuvarı'nın, diğer ülkelerde yapılan sıralamaları da derleyip kısa raporlar haline getirerek bilim camiasına, öğrencilere ve ailelerine yardımcı olmayı hedeflediğini belirtti.

Hangi kriterlere bakıldı

İngiltere merkezli QS firması, 2004-2009 yılları arasında, TIMES Dergisi ile "Dünyanın en iyi 700 üniversitesini" sıraladı. Ancak 2010 yılında iki grubun işbirliğinin sona ermesi ile QS aynı metodolojiyi devam ettirerek sıralama yayınlamaya devam etti. Son üç yılda ise çalışmalarını genişleterek bilim alanları bazında sıralamalar da yayımlamaya başladı.
QS, Mayıs 2013'te yayımladığı "Bilim Alanı Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması"nda üniversiteleri 5 temel alanda gruplanan 30 farklı bilim alanında değerlendirdi. Her bir alan için en iyi 200 üniversitenin ilan edildiği bu sıralamada QS, değerlendirmeyi akademik saygınlık (bilim adamlarının görüşlerine dayalı anket), işveren görüşü (işverenlerin görüşlerine dayalı anket), yayın başına düşen atıf sayısı ve H Indeks göstergesi kriterlerine göre yaptı.