Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), ‘BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ve Yükselen Ekonomilerde En İyi Üniversiteler 2016’ listesini açıkladı.

Türkiye’den en iyi dereceyi 13’üncü sırada yer alan Koç Üniversitesi yakalarken, onu Sabancı Üniversitesi 22, Bilkent Üniversitesi ise 41’inci sıra ile takip etti. Bu yıl yükselen ekonomilerin yıldızı ise Çin’den Pekin Üniversitesi oldu. Orta Doğu Teknik, Boğaziçi ve İstanbul Teknik üniversiteleri, değerlendirme değişiklikleri nedeniyle ilk 10’daki konumlarını kaybettiler.

DEĞİŞİKLİK ETKİSİ

Bu yıl üçüncü kez hazırlanan listede üniversiteler, endüstri bağlantıları, öğretim kalitesi, araştırma etkisi ve uluslararası görünüm gibi kriterlere göre sıralanıyor. Bu yıl 35 ülkeden 200 üniversitenin yer aldığı listede Türkiye sıra kayıpları yaşayan 9 üniversite ile temsil edildi. 106’ncı sıraya yerleşen Anadolu Üniversitesi ise listede ilk defa yer aldı.

‘Times Higher Education Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2015-2016’da, CERN gibi büyük çaplı bilimsel organizasyonlarda 1000 ve üstünde imzaya sahip makalelerin değerlendirme dışı tutulması, bölge avantajı puanlarının iptal edilmesi ve daha fazla ülkenin listede yer alması nedeniyle Türk üniversiteleri sıra kaybetmişti. ‘THE BRICS ve Yükselen Ekonomilerde En İyi Üniversiteler 2016’ sıralamasında da bu değişikliklerin etkisi görülüyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi geçen yıl 3’üncüyken yeni listede 64’üncü oldu. Boğaziçi Üniversitesi 7’ncilikten 71’inciliğe, İstanbul Teknik Üniversitesi ise, 8’incilikten 69’unculuğa geriledi.



Önder ÖNDEŞ / Hürriyet