Üniversiteye geçiş sınavında, belirli bölümlere getirilen sınırlamanın ardından, bir değişiklik daha yaşandı. Buna göre bazı bölümlerin puan türleri değişti. İşte sırasıyla yaşanan değişiklikler.

Son haliyle belirle bölümlere getirilen başarı sınırları şu şekilde:

Hukuk: İlgili LYS puan türünde, başarı sınırı 150 bin

Mühendislik: İlgili LYS puan türünde, başarı sınırı 240 bin

Mimarlık: İlgili LYS puan türünde, başarı sınırı 200 bin

Tıp: İlgili LYS puan türünde, başarı sınırı 40 bin

Buna göre üniversite adaylarının belirlenen sınırları yakalayamaması halinde, ilgili bölüme yerleşmesi yapılamamakta. Adayların ilgili bölümlere yerleşebilmeleri için, sınırı yakalamaları gerekmekte.

TS-1 puan türünde bulunan birçok bölüm artık TS-2 puan türüyle alım yapmakta.

İşte o bölümler:

Canlandırma Filmi Tasarım ve Yön., Film Tasarım ve Yazarlık, Film Tasarım ve Yönetmenliği, Gastronomi ve Mutfak San.(Fakülte), Gastronomi ve Mutfak San.(M.T.O.K.), Gazetecilik, Görsel İletişim, Görsel İletişim Tasarımı , Görsel Sanatlar ve Görsel İl. Tas., Halkbilim, Halkla İlişkiler , Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (Fakülte), Halkla İlişkiler ve Tanıtım ,Kurgu-Ses ve Görüntü Yönetimi, Medya ve Görsel Sanatlar, Medya ve İletişim , Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve Televizyon, Radyo, Televizyon ve Sinema , Reklam Tasarım ve İletişimi, Reklamcılık , Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Sinema ve Dijital Medya, Sinema ve Televizyon , Türk Halkbilimi, Yeni Medya (Fakülte), Yeni Medya ve Gazetecilik

Bölümlerin puan türünde yaşanan değişiklik beraberinde derslerin yüzdelik etkisinde de değişikliğe neden oldu.

Buna göre TS-2 puan türünde derslerin yüzdelik dilimde etkisi:

Türkçe yüzde 18, 
Temel Matematik yüzde 6, 
Sosyal yüzde 11, 
Fen Bilimleri yüzde 5, 
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 25, 
Coğrafya-1 yüzde 5, 
Tarih yüzde 15, 
Coğrafya-2 yüzde 5 
ve Felsefe Grubu yüzde 10.

Değişiklikler Sözel alanıyla sınırlı kalmadı. Eşit Ağırlık alanında da birçok bölümün puan türü değişti. Artık bu bölümler TM-3 puan türüyle alım yapmakta.

Avrupa Birliği İlişkileri, Kamu Yönetimi, Küresel Siyaset ve Uluslararası İliş, Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İliş., Uluslararası İlişkiler.

Buna göre TM-3 alanında derslerin yüzdelik etkisi şu şekilde olacak:

Türkçe yüzde 15, 
Temel Matematik yüzde 10, 
Sosyal yüzde 10, 
Fen yüzde 5, 
Matematik yüzde 18, 
Geometri yüzde 7, 
Türk Dili ve Edebiyati yüzde 25 
ve Coğrafya-1 yüzde 10.

Üniversite adaylarının yaşanan değişiklikleri dikkate alması oldukça önemli. Çünkü her alan için derslerin yüzdelik etkisi farklıdır. Buna göre adaylar, ilgi duydukları bölümlerin puan türüne göre, belirli derslere daha ağırlık verebilir.

Yaşanan bu değişikliklerin dışında YGS'de uygulanan 140 barajı 150'ye çıkartıldı.

6 Ocak tarihinde başlayan YGS-LYS başvuruları içinde sona yaklaşıldı. Başvurular 20 Ocak tarihinde sona erecek. Ücret ödemesinde son gün ise 21 Ocak.

“YGS ’ye girmek istiyorum” seçeneğini işaretleyen adaylar 55 TL , “Sınavsız geçiş hakkım var, YGS’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum” seçeneğini işaretleyenler adaylar ise 15 TL ücreti ÖSYM’nin web sayfasında yer alan bankalardan birine yatıracaklar.