Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, 7 Mayıs'ta üniversitelerdeki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini masaya yatırdı. 70 üniversiteden kadın akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, üniversitelerde toplumsal cinsiyet açısından daha duyarlı bir iklimin oluşturulması için neler yapılması gerektiği konusunda tartışmalar yapıldı. Çalıştay sonunda mevcut durumu ve yapılması gerekenlerin anlatıldığı bir rapor hazırlandı. Rapor, dün yapılan Genel kurul'da karara bağlandı.

Eşitlik ders oluyor

Artık YÖK kararı ile üniversitelere 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' dersi konuyor. Bu dersi isteyen üniversite seçeli isteyen ise zorunlu olarak verecek. Dersin içeriğinin belirlenmesinde öğretmi üyelerinin yanı sıra öğrencilerin de görüşleri alınacak.

Üniversitelerdeki Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlıkları, cinsel taciz ve cinsel saldırılarla ilgili güçlendirilecek. Buralarda tıbbi ve psikolojik destek verebilecek konuma getirilecek. Cinsel taciz ve cinsel saldırı konularında yükseköğretim kurumlarında farkındalık sağlayacak eğitim çalışmaları yapılacak. Öğrencilerden idari personele, güvenlik görevlilerine kadar pekçok kişi bu konuda bilinçlendirilecek.

Her üniversiteye Kadın Araştırma Merkezi

Üniversite kampüs ve dersliklerinin, özellikle kız öğrencilerin güvenliğine yönelik olarak düzenlenecek. Aydınlatılması, haberleşme imkânı sunulması gibi konularda hassasiyet gösterilecek. Üniversitelerdeki Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin çalışma biçimi ve işlevsellikleri güçlendirilecek. Böyle bir merkezi olmayan yükseköğretim kurumlarında da merkez açılacak.

Tacize , şiddete uğrayanlar için özel birim kurulacak

Yükseköğretim Kurulunca, Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanları ve Memurları Disiplin Yönetmeliği ile Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nde cinsel taciz, cinsel saldırı, mobbing gibi davranışlara yönelik yeni düzenleme yapılması için bir çalışma başlatılacak.

Üniversitede üst düzey yöneticilik yapmış bir kadın öğretim üyesi başkanlığında 'Akademide Kadın Çalışmaları ve Sorunları Birimi' kurulacak. Şiddet, mobbing, tacize uğrayan kadın öğretim üyeleri, çalışanlar ve öğrenciler bu birimle iletişime geçecek.

Kaynak: Al Jazeera