Telif Hakları Genel Müdürü Hamdi Turşucu, Türkiye'de fikri mülkiyet haklarının arzu edilen düzeye gelebilmesi için üniversitelerin etkin işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Üniversitelerde fikri mülkiyet hukuku alanında açılacak ana bilim dalları, yüksek lisans ve doktora programlarının bu alanda hedeflediğimiz noktaya ulaşılmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.
 
Turşucu, Genel Kurulda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulan Onuncu Kalkınma Planı'ndaki fikri mülkiyet hakları politikasını değerlendirdi.
 
Fikri hakların toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamının yanı sıra sınai ve teknolojik gelişimini de doğrudan etkilediğini kaydeden Turşucu, yayıncılık, müzik, sinema, televizyon ve yazılım sektörleriyle tümünün yansıdığı ayrı bir mecra olan internet kullanımları düşünüldüğünde, fikri mülkiyet hukukunun ülke ekonomisi açısından ne kadar önemli paya sahip olduğunun anlaşılacağını dile getirdi.
 
"Üniversitelerin etkin işbirliğine ihtiyaç var"
 
Planda, fikri haklar sisteminin kamuoyunun her düzeyde bilgilendirilmesine yönelik tanıtım ve eğitim faaliyetlerinin toplumsal bilinci artıracağının vurgulandığını ifade eden Turşucu, "Toplumun fikri hakların korunmasının sağlayacağı yararlar konusunda bilinçlenmesi, korsanlık olgusu ile mücadelede en etkin yöntemdir. Ancak, bu bilinçlendirme faaliyetlerinin yanında, korsanlıkla mücadelenin bir devlet politikası olarak kabulü de önemli bir unsurdur. Bu konuda devlet kurumları arasında gerekli eşgüdümün sağlanmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir" diye konuştu.
 
Türkiye'de fikri mülkiyet haklarının uluslararası normlara uygun hukuki ve idari altyapı mevcut olmakla birlikte uygulamada, araştırma ve geliştirme çalışmalarında arzu edilen sonuçlara ulaşılabilmesi için üniversitelerin etkin işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Turşucu, şöyle devam etti:
 
"Bu alana yönelik halihazırdaki eğitimin yalnızca lisans düzeyindeki seçimlik derslerden ibaret olması ve bu derslerin yer aldığı üniversite sayısının oldukça sınırlı olması, fikri mülkiyet alanındaki dinamiği yakalamak, kapsamı her geçen gün genişleyen söz konusu alana yönelik yeterli ve çözüm odaklı eğitimi sağlamak noktasında yetersiz kalmaktadır. Üniversitelerde fikri mülkiyet hukuku alanında açılacak ana bilim dalları, yüksek lisans ve doktora programlarının hedeflediğimiz noktaya ulaşılmasına büyük katkı sağlayacağı düşünüyoruz. Bu itibarla Genel Müdürlüğümüz, gerekli bürokratik donanımın yanısıra, akademik anlamda da uzman ve yetkin personeli ile her türlü icraat ve desteğe sonuna kadar hazırlıklıdır."
 
Telif haklarıyla ilgili yeni kanun taslağı yolda
 
Türkiye'nin fikri mülkiyet hukuku bakımından uluslararası sözleşmeler ve Avrupa Birliği Müktesebatı ile büyük oranda uyumlu olduğuna dikkati çeken Turşucu, ancak tam uyumunun sağlanması, dijital alandaki gelişmelerin sebebiyet verdiği ihlallerin önüne geçilmesi, meslek birliklerinin etkin ve şeffaf işleyişinin temin edilmesi ve kullanıcıların lisanslanmasına yönelik sorunların çözüme kavuşturulması amaçlarıyla değişiklik öngören bir kanun taslağı hazırlandığını bildirdi.
 
10. Kalkınma Planı'nın getirdikleri
 
Onuncu Kalkınma Planı'na göre fikri mülkiyetin korunması ve hakların kullanılması için etkin, yaygın ve toplumca benimsenmiş bir fikri mülkiyet hakları sistemi oluşturularak, fikri hakların ve bu haklara konu ürünlerin kalkınma sürecine katkısının artırılması için yapılacaklardan bazıları ise şöyle:
 
Yargı, gümrük ve kolluk hizmetleri başta olmak üzere, kamuda fikri hakların korunması ve denetlenmesiyle ilgili birimlerde yeterli beşeri ve kurumsal kapasite oluşturulacak. İşletmelerin fikri haklar sisteminden ve desteklerinden daha etkin yararlanmalarını sağlamak üzere teknoloji transfer ve yenilik merkezlerinde hizmet kapasitesi geliştirilecek.
 
Mevzuat mekanizmalarının etkinliğinin artırılması amaçlanan fikri haklar konusunda, kamuoyunun her düzeyde bilgilendirilmesine yönelik tanıtım ve eğitim faaliyetleriyle toplumsal bilincin artırılması sağlanacak.
 
Fikri haklara konu ürün ve eserlerin ülke ekonomisine katkısının tespiti, izlenmesi ve değerlendirilmesi sağlanacak, bilgi ve veri altyapısı güçlendirilecek.



AA