DEMET'E 'İSTİKLAL MARŞI' CEZASI

Demet Akalın, 19 Mayıs 2008 yılında Bodrum’daki 5 yıldızlı Rixos Otel’de verdiği konserde seyircileri coşturmak için “Ağabey Diyarbakır’dan mı geldiniz hepiniz? Dağdan mı? Nerden geldiniz anlamadım yani. Moron moron bakıyorsunuz ağabey. İnsan bir tempo, bir alkış bir şey yapar yani. Soğuk soğuk şurada şortla çıktık. Çok ruhsuz başladınız geceye” demişti. Bu sözleri nedeniyle tepki çeken Akalın hakkında Diyarbakırlı 7 işadamı “Halkın bir kesimini sosyal sınıf mezhep,cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alenen aşağıladığı” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.Akalın hakkında Bodrum 2’nci Sulh Ceza Mahkemesi’nde açılan kamu davasında karar duruşması yapıldı.Akalın’ın avukatı Ersan Taştekin, müvekkilinin halkı aşağılama niyetinin bulunmadığını belirterek “Müvekkilim salonda bulunan bir arkadaşıyla şakalaştı.Amacı espri yapmaktı. Yanlış anlaşıldı” dedi. Mahkeme heyeti, duruşma sonunda Akalın ile ilgili hükmün açıklanmasının ertelenmesine ve tedbir cezası olarak da İstiklal Marşı’nın sözlerini 1 sayfaya yazması ve marşımız hakkında 5 sayfa da yorum yapmasına karar verdi. Akalın’ın avukatı Taştekin, bu kararı temyiz etti.O dönem, tepkiler nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Akalın “O gün, Diyarbakır’dan gelen Oğuz ile benim ortak arkadaşlarımız vardı.Yemekte başlayan esprimiz sahnede de devam etti. Bu tabii ki benim hatam. Bu espriyi yemekte bırakmam lazımdı. Sahneye taşımam yanlış oldu. Sahneden de karşılık şakalaşıyorduk. Tamamıyla benim hatam. Diyarbakır’a gidip ayrıca özür dileyeceğim. Gönüllerini almaya çalışacağım. Bilinçli yapılmış bir şey asla değil. Böyle bir şey ne Diyarbakır ne de başka yerler için olamaz. En nefret ettiğim şey yanlış anlaşılmak. Sıkıntıdan dudağımın üst kısmında sivilce çıktı” demişti.(6 MART 2010)


CEM UZAN'A 5 KİTAP OKUMA CEZASI

Genç Parti lideri Cem Uzan’a Başbakan Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı mahkemece bir rehber eşliğinde öfke kontrol sistemi programına katılma ve 5 yayın okuma cezası verildi.

(08 EYLÜL 2008)
 

77'LİK NİNEYE DÜĞÜNE GİTMEME CEZASI

Erzurum'da elektrik saatinin mührünü bozduğu gerekçesiyle yargılanan 77 yaşındaki kadına ''5 ay süreyle düğünlere gitmeme cezası'' verildi.Hilalkent semtinde, 25 yaşındaki kızı ile birlikte yaşayan S.K., hastalanınca elektrik borcunu ödeyemedi.

Aras Elektrik Dağıtım Şirketi ekipleri, birkaç aya ait faturaların tahsil edilmemesi üzerine evin elektriğini keserek sayacı mühürledi.

S.K., 25 yaşındaki hasta kızının bakımını yapabilmek için saatin mührünü açarak evine elektriği yeniden bağladı.

Mührü bozduğu tespit edilen S.K. hakkında ARAS Elektrik Dağıtım Şirketi tarafından yapılan suç duyurusu üzerine Erzurum 4. Asliyle Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

S.K., savunmasında, hastalandığı için birkaç ay elektrik borcunu ödeyemediğini, bir süre sonra da evinin elektriğinin kesildiğini belirtti.

Elektrik hattında bir arıza olduğunu düşünerek evinin önünden geçen tanımadığı birinden yardım istediğini ifade eden S.K., ''Tanımadığım kişi biraz uğraştı ve elektrik yeniden bağlandı. Borcumu ödemediğim için saatin mühürlendiğini bilmiyordum'' şeklinde kendini savundu.

Mahkeme heyeti bunun üzerine, S.K.'ya Denetimli Serbestlik uygulaması kapsamında ''5 ay süreyle düğünlere gitmeme cezası'' verdi.

S.K., Bağ-Kur emeklisi olduğunu, 400 TL'lik aylığı ile geçimini sağlamaya çalıştığını belirterek, hayatı boyunca elektrik faturalarını düzenli olarak ödediğini söyledi.

Vücudunda ileri derecede yanıkları olan ve bu nedenle evde yıllardır bakımını yaptığı 25 yaşındaki kızıyla birlikte yaşayan S.K., kendisinin de hastalanması nedeniyle birkaç ay elektrik faturasını ödeyemediğini belirterek şöyle konuştu:

''Elektriklerin kesildiği gün bir arıza olduğunu sandım. Komşuların evinde elektriğin olduğunu öğrenince 'bir arıza var' diye düşünerek evin önünden geçen birinden

yardım istedim. O da 'elektrik kablosu kopmuş' dedi ve elektrikleri bağladı. Saatin mühürlendiğini bilmiyordum. Elektriği yeniden bağladığımız için mahkemelik oldum ama Allah devletten razı olsun, bilmeden yaptığım hata yüzünden beni mağdur etmedi. Düğünlere gitmeme cezası vermişler. Zaten benim bu yaştan sonra düğüne gidecek halim mi var ki?''

(10.03.2010)

HİNT KENEVİRİ EKENE BOYAMA CEZASI

Sakarya'da ormanda kaçak ağaç kestiği iddiasıyla yargılanan bir kişiye fidan dikme ve orman faaliyetlerinde çalışma cezası, dişi hint keneviri ektiği iddiasıyla

yargılanan başka bir kişiye ise PTT binasını boyama ve çevresini temizleme cezası verildi.

Alınan bilgiye göre, Sakarya'da ormanda kaçak ağaç kestiği iddiasıyla 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde Orman Kanunu'na muhalefet suçundan yargılanan R.A.'ya

mahkeme 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti daha sonra hapis cezasını şahsın sosyal ve ekonomik durumunu göz önüne alarak 6 ay süreyle gönüllü olarak

ormancılık faaliyetlerinde çalışma cezasına çevirdi.  İzinsiz dişi hint keneviri yetiştirdiği iddiasıyla Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan

S. Ç. (41) isimli kişiye ise mahkeme 10 ay hapis cezası verdi. Mahkeme daha sonra bu cezayı gönüllü olmak şartıyla '15 ay süreyle kamuya yararlı bir işte alıştırılması' şeklinde değiştirdi.

(05.05.2007)


ELEKTRİK SAYACINI BOZANA OKUMA YAZMA KURSUNA KATILMA CEZASI

Erzurum'da, elektrik sayacının mührünü bozduğu gerekçesiyle yargılanan kadına, ''Okuma yazmam yok. Cahil insanım. Bilmeden yaptım'' deyince okuma yazma ve
meslek-sanat kursuna katılma cezası verildi. Şükrüpaşa Semti'nde yaşayan ev hanımı G.G, badana ustası olan eşi Kudbettin G'nin, 2 yıl önce bir süre işsiz kalması nedeniyle evinin elektrik faturasını ödeyemedi. Erzurum Aras Elektrik Dağıtım Şirketi, birkaç aya ait faturaların tahsil edilmemesi üzerine evin elektriğini keserek sayacı mühürledi. Bunun üzerine, G.G, 20 gün elektriksiz kaldıktan sonra ilköğretim okuluna giden 2 çocuğunun derslerini yapabilmeleri için sayacın mührünü bozarak elektriği yeniden bağladı. Mührü bozduğu tespit edilen G.G hakkında, Aras Elektik Dağıtım AŞ ekiplerince yapılan suç duyurusu üzerine Erzurum 2. Asiyle Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Tutuksuz yargılanan G.G. mahkemede, üzerine atılan suçlamalarla ilgili ''Okuma yazmam yok. Cahil insanım. Bilmeden yaptım'' diyerek kendini savundu. Mahkeme heyeti bunun üzerine, G.G'ye, Denetimli Serbestlik uygulaması kapsamında ''2 yıl süreyle okuma yazma öğrenme'' ve ''meslek veya sanat edinmesini
sağlamak amacıyla eğitim programına katılma cezası'' verdi.(15 Temmuz 2009)

"EŞİNE EL KALDIRAN KOCAYA EL İLANIYLA ÖZÜR CEZASI"

Dayakçı koca 'eşime vurduğum için eşimden ve tüm Araç halkından özür diliyorum' yazılı el ilanı dağıtarak cezasını çekti. Kastamonu'nun Araç ilçesinde, "eşe karşı basit yaralama ve hürriyetten yoksun bırakma" suçundan yargılanan Mustafa Kadıncı adlı kişiye denetimli serbestlik uygulaması kapsamında ilginç ceza verildi.Mahkeme, Mustafa Kadıncı’yı, "İri puntolarla yazılmış ’Eşime vurduğum için eşimden ve tüm Araç halkından özür diliyorum. M. K.’ ibaresi bulunan bin adet el ilanını tedarik ederek, ilçedeki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sokaktaki vatandaşlara birer adet olacak şekilde dağıtmakla ve 50 adet fidan dikerek 6 ay süreyle bakımlarını yapmakla" cezalandırdı. M.K., kendisine verilen ceza kapsamında Araç’taki bir matbaaya giderek bastırdığı 1000 adet el ilanını ilçedeki Hükümet Konağı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Komutanlığı, Askerlik Şubesi, Orman İşletme Şefliği, Başkanlığı, banka şubeleri, PTT ve Telekom Müdürlüğünün birimleri ile Kastamonu Caddesi’nden geçen her vatandaşa, yetkililerin gözetiminde dağıttı. Araç Orman İşletme Şefliğince belirlenen alana da 50 adet fidan dikerek 6 ay süreyle bakımını yapacak olan Kadıncı, 5 yıl süreyle denetime tabi tutulacak. (15.0.6.2009)


EŞİNİN AİLESİNİ TEHDİT EDİNCE OKUMA YAZMA CEZASI ALDI

Kocaeli'nde Ayrıldığı Eşinin Ailesini Tehdit Ettiği Gerekçesiyle 7 Yıldır Yargılanan Simitçi, Okuma-yazma Cezasına Çarptırıldı. (22.04.2007)


MAÇA GİTMEME CEZASI

Trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu gerekçesiyle Kayseri 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanan ve suçu sabit görülen Ü.D (26), eylemine uyan TCK'nın 179/2 maddesi gereğince 30 gün hapis cezasıyla cezalandırıldıktan sonra, kısa süreli hürriyeti bağlayıcı cezası, TCK'nın 50/1-d maddesine göre "2 ay süre ile Kayserispor maçlarına gitmekten yasaklanması" tedbirine çevrildi. Mahkemenin verdiği ceza, yeni TCK ile birlikte tüm ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu yerlerde kurulan Denetimli Serbestlik Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü'ne iletilirken, bu merkez, cezanın takibinin sağlanması için Kayseri Emniyet Müdürlüğü'ne yazı gönderdi. 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nin bir kararında ise 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'na muhalefetten yargılanan M.Ç (57), "1 ay süreyle Kayserispor ve Kayseri-Erciyesspor karşılaşmalarına gitmekten men edildi". Suçlunun, adı geçen takımların maçlarına gidip gitmediğinin kontrolü ise Kayseri Emniyet Müdürlüğü'ne bırakıldı.  (19.03.2006)

AHIRA GİRMEME CEZASI

Kayseri 1. Sulh Ceza Mahkemesi hırsızlıktan yargılanan E.S'ye (18), 1 yıl süreyle ikamet ettiği Felahiye İlçesi'nde "ahıra girmeme" cezası verirken, oto hırsızlığına karışan M.Ç'ye (18) "20.00-08.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağına" hükmetti.


İÇKİLİ YERLERE GİRMEME CEZASI

Kayseri 1. Sulh Ceza Mahkemesi, ruhsatsız tabanca taşıyıp yaralama olayına karışan M.A. da (35) Kayseri 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararı ile 10 ay süreyle içkili yerlere girmekten men edildi.

EŞİNİ DÖVEN KOCAYA MAÇA GİTMEME CEZASI

SİVAS’ta, eşine şiddet uyguladığı iddiasıyla yargılanan bir çocuk babası 28 yaşındaki İsmail Toprak'a, 10 ay süreyle Sivasspor'un maçlarına gitmeme cezası verildi.

DÜĞÜNE VE GÜZELLİK SALONUNA GİTMEME CEZASI

EDİRNE’de, kaçak elektrik kullanmaktan 4. Asliye’de yargılanan S.T. (27) ve M.S (53), TCK’nın 50’nci maddesinde yer alan "Kısa süreli hapis cezasına seçenek

 yaptırımlar" kapsamında cezalandırıldı. S.T. ve M.S’ye suçlarının karşılığı öngörülen hapis süresi 1 yıldan az olduğundan 3’er ay 10’ar gün güzellik salonuna ve düğüne gitmeme cezası verildi.

EŞİNİ DÖVEN DOKTORA BARA GİTMEME CEZASI

Kocaeli’nde eşini döverek burnunu kıran doktora, mahkeme tarafından 10 ay süreyle "alkollü yerlere gitmeme" cezası verildi.

Derince ilçesinde oturan doktor K.İ, geçen yıl mart ayında evde alkol aldığı sırada eşi ile tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine K.İ, eşi M.G.İ’nin burnunu kırdı.

Şikayet üzerine Kocaeli 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan doktor K.İ, evde alkol alırken eşi ile tartıştıklarını, tokat attığı eşinin burnunun kırıldığını belirterek suçunu kabul etti. Yargılama devam ederken M.G.İ. davasından vazgeçti ve geçen eylül ayındaki duruşmada evlilik birliğinin daha fazla sarsılmaması için geçen eylül ayındaki duruşmada doktor K.İ’ye, 10 ay hapis cezası yerine seçenek yaptırım uygulayarak, 10 ay süre ile alkol satışı ve servisi yapan ve alkollü içki kullanılan yerlere gitmeme cezası verdi.

 

KONUTTAN ÇIKMAMA CEZASI

Karşılıksız çek vermek, mal beyanında bulunmamak ve borcunu yasal sürede ödememek suçundan Kocaeli Asliye Ceza Mahkemesi ile İcra mahkemelerince,

65 yaşından büyük olduğu için 2’si kadın 4 kişiye, 10 gün ile 15 gün arasında konuttan çıkmama cezası, 9 kişiye de adli kontrol altında bulunma cezası verildi.



 

ASKER UĞURLAMASINDA HAVAYA ATEŞ EDİNCE...

M.Ş.D, Mayıs 2007'de, bir yakınının askere uğurlanması sırasında silahla havaya ateş etti. Polis tarafından gözaltına alınan genç, mahkemece “1 yıl boyunca her ay en az 4 saat kitap okuma” cezasına çarptırıldı.

M.Ş.D adlı genç, “Nutuk” olmak üzere Peyami Safa'nın “9'uncu Hariciye Koğuşu”, Reşat Nuri Güntekin'in “Çalıkuşu”, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun “Kiralık Konak” ve “Yaban” adlı eserlerini okudu.


 

LİSE EĞİTİMİNİ TAMAMLAMA CEZASI

Artvin'de, Konut Dokunulmazlığı Suçundan Hapis Cezasına Çarptırılan Gencin Cezası, Denetimli Serbestlik Kapsamında Lise Eğitimini Tamamlamaya Çevrildi.



 

GÜNDE 100 SORU ÇÖZME CEZASI

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde, üzerinde uyuşturucu madde bulunan lise öğrencisine, ''günde 100 soru çözme'' cezası verildi.

Şarköy Lisesindeki aramalar sırasında 11. sınıf öğrencisi U.Y'nin (17) üzerinde içilmeye hazır vaziyette 1,25 gram Hint Keneviri bulundu.

Sevk edildiği Şarköy Adliyesinde Cumhuriyet Savcısı Tamer Soysal tarafından ifadesi alınan U.Y'ye mahkemece savcının da talebi doğrultusunda üniversiteye hazırlık amacıyla ''günde 100 soru çözme'' cezası verildi.



 

AT ARABA KULLANMAMA CEZASI

At arabasıyla gece hırsızlık yaptığı iddiasıyla Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan M.K’ya, mahkeme heyeti tarafından 3 ay 26 gün süreyle atlı araba kullanmama cezası verildi.



 

KAYAK YAPMAMA CEZASI

N.B. hakkında ise Palandöken Kış Turizm Merkezi’nde, Jandarmaya karşı görevi yaptırmamak için direnmesi nedeniyle Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. N.B’ye, 3 ay "kayak etkinliğinden men" cezası verildi.


 

İNTERNET KAFEYE GİRMEME CEZASI

Babasının arabasını alıp kaza yaptıktan sonra polise yanlış bilgi verdiği belirlenen M.E.A. hakkında ise çocuk koruma kanunu gereğince dava açıldı. Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda M.E.A’ya, 5 yıl internet kafeye girmeme cezası verildi.

 

KOMŞUYA GİTMEME CEZASI

Aşkale ilçesinde, resmi nikâhı bulunmayan E.P. isimli kadına verilen 50 gün "evden çıkmama", enerji hırsızlığı iddiasıyla Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan N.E’ye ise 6 ay süreyle verilen "komşuya gitmeme" cezası dikkat çekiyor.


 

BAKAYA KALAN ÖĞRETMENE HAFTASONLARI ÖĞRETMENEVİNDE ÇALIŞMA CEZASI

Horasan ilçesinde bakaya kalan A.T. İsimli öğretmene, Çorum 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından Horasan Öğretmenevi’nde hafta sonları çalışma cezası verilirken; E.B. İSE aynı suçtan 3 ay 10 gün kamu hizmetinden men edildi. E.B’nin cezasının, halen Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde sürdüğü, A.T’nin ise cezasını tamamladığı belirtildi.

 

KAÇAK ELEKTRİĞE FİDAN DİKME CEZASI

Bodrum'da, kaçak elektrik kullandıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 1'i Kıbrıs gazisi 3 kişi, Bodrum 3. Asliye Ceza Mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda toplam 230 fidan dikti.


 

EVDE SİGARA İÇMEME VE DİŞ FIRÇALAMA CEZASI

Ankara'da bir kadın, hakaret eden, döven, kişisel temizliğine dikkat etmeyen, yazları kendisini ve çocuklarını Bolu'daki ailesinin yanına 3 ay süreyle zorla gönderen kocasına karşı dava açtı. Davaya bakan Ankara 8. aile Mahkemesi, kocayı eşine şiddet uygulamaması için 6 ay evden uzaklaştırırken, kadın ve çocukların Bolu'da geçirebilecekleri
süreyi 15 gün ile sınırlandırdı. Dilekçede ayrıca kocanın kişisel temizliğine dikkat etmediği, dişlerini fırçalamadığı yer aldı. Başvuruyu değerlendiren Ankara 8. aile Mahkemesi, dilekçe üzerindeki incelemesi sonucunda, bir dizi tedbir alınmasına hükmetti.

 Alınan kararlar şöyle olmuştu:

"Koca, 6 ay süreyle eşi N.Y. ve diğer aile bireylerinin oturdukları eve ve iş yerlerine yaklaşamayacak, eşi ve çocuklarına karşı şiddet ve korkutma amaçlı davranışlarda bulunamayacak ve iletişim vasıtalarıyla rahatsız edemeyecek.

Evin ve ailenin giderleri ile faturalarını karşılıyor ise kocanın bu yükümlülüğü devam edecek. Ayrıca her bir çocuk için aylık 150'şer TL nafakayı eşi N.Y'ye ödeyecek. B.Y, görev yaptığı ilin sağlık müdürlüğüne başvurarak, ruh sağlığı konusunda muayene ve tedavi olacak. Aile, yaz tatillerinde Bolu'da B.Y'nin anne ve babasının evinde en fazla 15 gün kalacak. B.Y, ev içinde sigara içmeyecek, diş ve beden temizliği ile sağlığına özen gösterecek. Ayrıca eşine ve çocuklarına ilgili olacak, sevecen davranacak ve zaman ayıracak."


Sabah