MİTHAT YURDAKUL

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) elektrikte serbest tüketici limitini 5 bin kilovatsaatten 4 bin 500 kilovatsaate düşürmesiyle serbest elektrik tüketicisi sayısı 1 milyona çıkacak. Dağıtım şirketlerinin ve kamunun itirazı nedeniyle beklendiği kadar düşürülmeyen limitin 2016'da sıfırlanması ve tüm tüketicilerin istediği tedarik şirketinden elektirk alır hale getirilmesi planlanıyor. Serbest tüketicilerin yüzde 10'a kadar avantajlı elektrik alabildiği belirtiliyor.

EPDK, elektrik piyasasına yönelik 2014 yılı için serbest tüketici limitini belirledi. EPDK kararına göre, 2013'te 5 bin kilovatsaat olan serbest tüketici limiti, 2014 yılı için 4 bin 500 kilovatsaate düşürüldü.

500 bin yeni tüketici piyasada

EPDK'nın berbest tüketici limitiyle ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni limitlerle, aylık yaklaşık 133 lira harcaması olan konut abonesi serbest tüketici olabilecek. Yeni limitle piyasaya 500 bin yeni serbest tüketicinin girecek, serbest tüketici sayısı 1 milyonu bulacak. Düzenlemeyle, elektrik tüketicilerinin fiilen yüzde 31'inin serbest tüketici haline gelebileceği belirtildi.

Edinilen bilgiye göre piyasalarda EPDK'nın serbest tüketici limitini 2 bin 500 kilovatsaate düşürmesi bekleniyordu.

Çekince geldi, az düştü

Ancak dağıtım şirketleri çekinceler belirtti. Şirketler elektrik dağıtımını yeni devralmalarını, serbest tüketici olarak nitelenebilecek kullanıcıların dağınık olmasını, tek tek sayaç okumanın zorluklarını öne sürdü. Dağıtım şirketleri, serbest tüketiciler için her ayın 4'ünde sisteme veri akışı gerektiğine dikkat çekti.

TEİAŞ da kamu kurumlarında sayaçların uzaktan okunmasındaki altyapı yetersizliğini işaret ederek zaman istedi. Şirketler, serbest tüketicilerin tamamının EPİAŞ'tan izlenmesi gerekeceğine de işaret ediyor. 2016 başında serbest tüketici limitinin sıfırlanması ve tüm elektrik tüketicilerinin istediği serbest sözleşme yapabilmesi planlanıyor.

'Faturada yüzde 10 indirim sağlar'

BİSEN Elektrik İcra Kurulu Başkanı Mesut Alparslan, yaklaşık 12 yıldır sadece sanayi kuruluşları ve ticarethanelerin elektriği indirimli kullandığını belirterek, yeni düzenlemeyle 70 milyon tüketicinin uygulama kapsamına alındığını, vatandaşların bundan böyle hem elektrik tüketirken, hem de bayilik sistemine girerek kazanacağını kaydetti. Alparslan, "Bu limit, önümüzdeki yıllarda tamamen kaldırılacak ve her tüketici, elektriğini istediği şirketten tedarik edebilecek. Yeni düzenleme ile serbest tüketici olan vatandaşlar faturaları üzerinden yüzde 10'a varan indirim kazanabilecekler. Serbest tüketici olma limiti kaldırıldığında ise sağlanan indirim miktarı sayesinde ülke ekonomisine yılda yaklaşık 1.3 milyar TL katkı sağlanabilecek" dedi.

Serbest tüketici KİME DENİYOR?

Belli bir miktarın üzerinde elektrik tüketen abonelerin, istediği tedarikçiden ucuza elektrik alabilmesine "serbest tüketici" uygulaması deniliyor. Sistemle kendi üretim tesisleri olan şirketler, elektrik satabiliyor. Yeni düzenlemeyle özellikle site tipi kalabalık konutlar, AVM'ler, esnaf ve kamu kurumları serbest tüketici olabiliyor.