1 milyon 800 bine yaklaşan başvuruların yüzde 92’sini banka şikayetleri oluşturdu. En bilinçli tüketicilerde Ankara Çankaya ve Bursa Osmangazi ilçeleri başı çekti. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, “Bilinçli tüketici hakkını alıyor. 3 bin 600 liraya kadar olan alışverişlerinizde, bankacılık işlemlerinizde haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız bir dilekçeyle tüketici hakem heyetine başvurmanız yeterli. Ücret ödemenize de gerek yok. Hızlı ve kolay çözülüyor” dedi.

ÜCRETSİZ, BİR DİLEKÇE YETERLİ

TÜDEF Başkan Yardımcısı Hekimci, 2012’de hakem heyetlerine 446 bin şikayet olurken, 2014’de bu sayının bankacılık işlem ücretleri şikayetleriyle patlama yaptığını ve 5 milyona yaklaştığını açıkladı. 2015’te yine 2.9 milyonu bankacılıktan kaynaklanan 3 milyon 118 bin başvuru olduğunu belirten Hekimci, 2016 şikayetlerinin de yüzde 92’sini bankaların oluşturduğunu vurguladı. 

Tüketicinin yüzde 85 oranında haklı çıktığına dikkat çeken Hekimci, haklı olduğunu düşünen vatandaşa şu çağrıyı yaptı: “İlçelerde bulunan THH’ler 2 bin 400; il Gümrük ve Ticaret Müdürlükleri bünyesinde bulunan THH’ler ise 3 bin 610 liraya kadar olan tüketici sorunlarına çözüm getirmektedirler. Heyetlere basit bir dilekçeyle ücretsiz başvurulabiliyor. Mahkemeye gitmeye gerek kalmıyor. Heyetler 5 kişilik üyelerden oluşmakta ve aralarında tüketici derneklerinin temsilcileri de bulunuyor. Tüketici mal veya hizmeti aldığı ya da yaşadığı yerdeki THH’ye başvurabilir. Tüketici uyuşmazlıklarında delil oluşturan; ‘fiş, fatura, banka ekstresi, sözleşme, reklam, ilan gibi belgelerle birlikte başvuru sahibinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, adresi ve varsa diğer iletişim bilgilerinin’ unutulmaması gerekir. Tüketiciler ne kadar bilinçlenir, kalitesiz üretime karşı ne kadar duyarlı davranıp, hakkını ararsa ülke üretiminde verimlilik, kalite o ölçüde artar.”


Aysel ALP / Hürriyet