Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Daire Başkanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de gayrimenkule yatırım yapan yabancı sayısı 119 bin 599 kişiye ulaştı.

İngilizler, Almanlar ve Yunanlar başta olmak üzere, Yeni Zelanda’dan Kenya’ya, El Salvador’dan Ruanda’ya ve Japonya’dan Rusya’ya kadar 89 ülkenin vatandaşı bugüne kadar Türkiye’nin 81 ilinin 76’sında 111 bin 194 adet taşınmaz edindi. Yabancıların Türkiye’den aldığı gayrimenkullerin taşınmaz alanı toplam 81 milyon 664 bin 98 metrekareye ulaştı. Türkiye’de gayrimenkul sahibi yabancıların başında ise İngilizler ve Almanlar geliyor. Halen 35 bin 249 İngiliz vatandaşının 24 bin 848 adet taşınmazı, 27 bin 21 Alman’ın da 35 bin 344 adet taşınmazı bulunuyor.

Ayrıca Türkiye’de 10 bin 750 Yunanın toplam 9 bin 888 adet, 6 bin 849 İrlandalının 5 bin 173 adet, 5 bin 710 Danimarkalı’nın 4 bin 697 adet, 5 bin 124 Norveçli’nin 3 bin 657 adet, 4 bin 563 Rus’un 4 bin 227 adet taşınmazı var.

KARS’TA 29, IĞDIR’DA 11 YABANCI VAR

Vatan gazetesinin haberine göre; İstanbul, İzmir ve Bursa’da en fazla gayrimenkul yatırımını Türk asıllı Yunanların, Antalya’da Almanlar ve Hollandalıların, Hatay ve Gaziantep’te Suriyelerin, Ankara’da ise ABD’lilerin yaptığı belirlendi.

Türkiye’de mülk edinmek isteyen yabancılar için en gözde iller, Antalya, Muğla ve Adana olarak sıralanıyor. Halen Antalya’da 40 bin 90 yabancının toplam 31 bin 164 adet taşınmazı bulunuyor.

Ağrı, Hakkari, Siirt, Bitlis ve Şırnak şehirlerinde ise yabancıların hiçbir gayrimenkulü bulunmazken bugüne kadar Kars’ta 29 yabancının 55 adet taşınmazı, Iğdır’da 11, Ardahan’da 4, Adıyaman’da 14, Bingöl’de 7, Şanlıurfa’da 22 yabancının taşınmazı yer alıyor.

İŞADAMLARI GÜNEYDE YAZLIK EV TERCİH EDİYOR

Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Emlak Sektör Kurul Başkanı Salim Taşçı, yaptıkları bir araştırmanın, iş adamlarının yüzde 60’ının 10-15 gün, yüzde 15’inin 20 gün tatil yapabildiklerini, bu dönemde yazlık ev almak isteyenlerin ilk tercihinin Bodrum, ikinci tercihlerinin Çeşme, üçüncü tercihlerinin Marmaris olduğunu söyledi.

İŞTE YAŞ GRUPLARINA GÖRE GÖZDE YERLER

Genelde 20-40 arasındaki yaş grubunun Bodrum ve Çeşme’yi, 40-50 arası yaş grubunun Marmaris, Alanya, Ayvalık, Fethiye, Erdek, Foça, Çandarlı’yı, 50-70 yaş arası olanların da Altınoluk, Altınova, Silifke (Taşucu), Kaş Alanya, eski Foça Üçkuyular’ı tercih ettiğini ifade eden Taşçı, Antalya, Kemer, Belek bölgesini tercih edenlerin ise daha ziyade “Benim dinlenmeye ihtiyacım var” diyenler olduğunu kaydetti.

Tatilcilere sordukları “Yazlık ev mi, otel mi?” sorusuna yüzde 70 oranında yazlık ev yanıtı aldıklarını anlatan Taşçı, katılımcıların yüzde 20’sinin otel, yüzde 5’inin de karavanı tercih ettiklerini belirtti.

Taşçı, 220 memur ve işçi üzerinde yaptıkları bir araştırmaya göre de işçi ve memurların yüzde 25’inin uzun süreli tatillerini memleketlerinde geçirmeyi tercih ettiklerini belirlediklerini söyledi. Taşçı’nın verdiği bilgiye göre, işçi ve memurların yüzde 70’i tatile ‘ara sıra’ gidiyor, tatile çıkanların yüzde 25’i memleketlerine gitmeyi tercih ederken, yüzde 5’i tatilini evinde geçiriyor.

AVRUPA RESİDENCE TEM 18 AY ERKEN TAMAMLANDI

Artaş İnşaat’ın, ev ve ofis rahatlığını bir arada sunduğu ‘Avrupa Residence TEM’ projesi, hedeflenen teslim tarihinden 18 ay önce tamamlandı. Satışların sürdüğü projede 86 metrekarelik 1+1’ler ve 119 metrekare ile 120 metrekare olmak üzere iki farklı tipte inşa edilen 2+1 daireler olmak üzere toplamda üç tip konut seçeneği bulunuyor. Tek bir blok halinde inşa edilen ve içerisinde 136 konut bulunan ‘Avrupa Residence TEM’ projesinde dairelerin fiyatları 319 bin ile 540 bin TL arasında değişiyor.

120 AYA KADAR VADE YAPILIYOR

Projede anlaşmalı bankalarla (Akbank, İş Bankası), minimum yüzde 25 peşinat koşuluyla, 12-60 ay arası yüzde 0.99 faizle ya da 60-120 ay yüzde 1.01 faizle banka kredili ödeme seçenekleri sunuluyor. Girişinde 190 metrekarelik bir lobi ve resepsiyon da yer alan rezidansta, kuaför, odalara kahvaltı, çocuk bakımı, acil servis ve sağlık odası gibi hizmetler yer alıyor. Araç kiralama, 24 saat teknik servis, vale servisi, kuru temizleme ve kat temizliği gibi ayrıcalıklar da rezidans sakinlerini bekliyor. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “TEM Otoyolu’nun kenarında Maslak, Levent ve Mecidiyeköy’e 10 kilometre, Atatürk Havalimanı’na ise 10 dakika mesafede yer alan projemiz özellikle Maslak ve Levent’te çalışanlar tarafından tercih ediliyor. İçerisinde bulunan sosyal alanların yanı sıra toplantı odaları, seminer odası gibi iş dünyasına yönelik donatıların bulunduğu projeyle home office kavramına yeni bakış açısı getirdik. Ev ve ofis rahatlığını tek bir çatı altında birleştirdiğimiz ‘Avrupa Residence TEM’de beş yıldızlı otel konforu sunuyoruz” dedi.

DUMANKAYA KAMPANYASI BAYRAMDA DA SÜRECEK

Dumankaya, Ramazan’da geçerli olan ‘11 ayın kampanyası’nı gelen yoğun taleple 19 Eylül 2011’e kadar uzattı. Kampanya kapsamında, Dumankaya İkon, Flex Kurtköy, Modern Vadi ve Adres Panorama projelerinde geçerli olmak üzere peşin alımlarda ya da konut kredisi kullanımında yüzde 12 indirim imkânı sağlanıyor. Müşteriler, Dumankaya İkon ve Adres Panorama’da 24 ay, Flex Kurtköy ve Modern Vadi projelerinde de 40 aya kadar sıfır faiz ile ödeme şansına sahip olacak. Ayrıca alıcılar, peşinat ödemesinden sonra konut teslimine kadar ödeme yapmıyor. Esnek ödeme seçenekleri sunan kampanyada alıcılar, peşinatı daire teslimine erteleyerek, hemen daire taksitlerini ödemeye başlayabilecek.

BANKALAR İÇİN SOM DEĞERLEME YETKİLENDİRİLDİ

SOM Kurumsal Gayrimenkul Değerleme A.Ş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından bankalar için değerleme hizmeti vermek üzere yetkilendirildi. 2002 yılında kurulan ve 2008 yılında SPK tarafından yetki verilen SOM Gayrimenkul Değerleme, BDDK’dan aldığı bu yetki ile bankalara “gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” konularında hizmet verecek. 2 milyon TL’nin üzerindeki ipoteklerde değerleme işlemi, sadece BDDK’nın yetki verdiği şirketler tarafından yapılabiliyor. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan SOM Değerleme Genel Müdürü Nazan Özbaydar, “Proje ve ticari gayrimenkul konularında hizmet veriyorduk. 2011 yılı başında SOM Commercial ve SOM Project departmanlarımıza, SOM Residential departmanımızı da ekledik. Yeni yetki ile SOM Residential departmanımızı genişleteceğiz” dedi.

KINALI ÇAĞDAŞ KENT’TE YAŞAM BUGÜN BAŞLIYOR

Anka Yapı’nın Silivri Kınalı’da inşa ettiği Çağdaş Kent projesinin 483 konutluk 3. etabında bugün başlıyor. 4 ay erken teslim edilen ve toplam 45 bin m2 alanda yer alan projede 110 ve 120 metrekare büyüklüklerinde 3+1 dairelerin fiyatları 89 bin TL ile 100 bin TL arasında yer alıyor. Projede Anka Yapı özel finans sistemiyle sıfır faiz, 60 ay vade veya 120 aya kadar banka kredisi ile ödeme imkanı veriliyor. Yüzme havuzu, basketbol sahası, koşu parkuru, otopark, çocuklar için oyun parkının yer aldığı ve depreme dayanıklı radyal tünel kalıp sistemiyle geliştirilen projede konutlarda doğalgaz, kombi sistemiyle ısıtma, asansör ve binalarda ısı yalıtımları mevcut. Projenin E-5’e olan uzaklığı 1, TEM’e olan uzaklığı ise 4 km.